Tipuri de cafea: caracteristici și beneficii
În alimentație, putem introduce diferite tipuri de cafea. Majoritatea au efecte benefice pentru sănătate. Cafeaua o infuzie ce oferă fitochimicale de calitate. Aceste elemente neutralizează formarea radicalilor liberi.
Infuziile și mirodeniile sunt foarte recomandate în contextul unui regim variat și echilibrat. Mulți ani au existat controverse în ceea ce privește consumul de cafea, dar în prezent știm că beneficiile sunt mai mari decât posibilele riscuri.
Care sunt cele mai consumate tipuri de cafea?
În continuare, vom discuta despre principalele tipuri de cafea care pot fi consumate și despre caracteristicile acestora. De asemenea, vom aminti câteva dintre beneficiile cafelei asupra funcționării organismului.
1. Espresso
Este cea mai simplă cafea. Este o infuzie în care apa clocotită intră în contact cu produsul menționat. Se prepară într-un timp scurt și are un volum de aproximativ 30 de mililitri. De obicei, se folosește varietatea arabă de boabe și poate avea spumă deasupra.
Espresso conține multă cofeină. Această substanță este benefică pentru stimularea pierderii în greutate, potrivit unui studiu publicat în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
2. Latte
Aceasta este una dintre cele mai solicitate cafele. Este un tip de espresso în care se adaugă puțin lapte pentru a domoli gustul amar .
Din punct de vedere nutrițional este o cafea mai bogată și, de asemenea, mai energizantă. Laptele oferă proteine cu valoare biologică ridicată și minerale esențiale, precum calciul. Proteinele previn patologiile masei slabe.
3. Americano
Espresso americano se prepară cu o cantitate mai mare de apă. Prin urmare, aroma sa este mai slabă. Asta nu înseamnă că nu concentrează substanțe fitochimice. Aceste elemente reușesc să reducă incidența multor boli cronice, precum patologiile cardiovasculare. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în Jurnalul European de Chimie Medicinală.
4. Café bombón
Acesta este un tip de cafea foarte gustos. În loc de lapte obișnuit, se adaugă lapte condensat. Este foarte dulce, iar cantitatea de zahăr simplu este semnificativă. Consumul frecvent poate avea un efect negativ asupra metabolismului. Acest tip de cafea este potrivit doar pentru consumul ocazional.
5. Frape
Frapé este una dintre puținele cafele pentru care se folosește cafea instant măcinată. Se servește mereu cu gheață și lapte sau frișcă.
Este energizant, dar nu conține prea mult zahăr simplu. Este o versiune gustoasă și foarte răcoritoare pentru sezonul de vară.
6. Cafea bulletproof
Se consumă adesea în contextul dietei ketogenice. Nu este altceva decât o cafea espresso cu unt. Uneori se folosesc trigliceride cu lanț mediu.
Cafeaua bulletproof este benefică atunci când vine vorba de stimularea mobilizării și oxidării grăsimilor, ajutând la pierderea în greutate. Este mai energizantă decât o cafea obișnuită. În multe ghiduri alimentare, aportul acestuia este recomandat la prima oră dimineața.
Citiți mai mult: Cafeaua îngrașă? Descoperiți caloriile fiecărui tip!
Diferite tipuri de cafea pentru fiecare zi
Există diferite tipuri de cafea în funcție de modul de preparare și de ingredientele suplimentare adăugate. Deși majoritatea sunt benefice pentru sănătate, unele pot afecta metabolismul din cauza concentrației mari de zaharuri simple.
Cafeaua poate fi consumată și decofeinizată. Acest tip are multe beneficii deoarece își păstrează antioxidanții. De fapt, este o alternativă bună pentru femeile însărcinate. Aportul de cofeină trebuie limitat în această perioadă pentru a evita problemele în dezvoltarea fătului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Tabrizi R, Saneei P, Lankarani KB, et al. The effects of caffeine intake on weight loss: a systematic review and dos-response meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(16):2688-2696. doi:10.1080/10408398.2018.1507996
- Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
- Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010