Cafeaua îngrașă? Descoperiți caloriile fiecărui tip!
 

Cafeaua îngrașă? Descoperiți caloriile fiecărui tip!

Cafeaua în sine nu are un aport caloric mare, dar restul ingredientelor folosite la prepararea sa pot duce la îngrășare.
Cafeaua îngrașă? Descoperiți caloriile fiecărui tip!
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 24 februarie, 2023

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume și are multiple beneficii pentru sănătatea fizică și psihică. Astăzi veți afla dacă îngrașă și câte calorii are cafeaua. Dacă veți cafea în fiecare zi, citiți mai departe!

Unul dintre marile avantaje ale cafelei este faptul că poate fi preparată în mai multe moduri: cafea neagră, cu lapte (animal sau vegetal), fără îndulcitor, cu zahăr, cu frișcă, etc. Este o băutură foarte versatilă, potrivită pentru toate gusturile.

Câte calorii are o cafea simplă?

Diverse studii au confirmat că ingredientul principal al cafelei, cafeina, consumată atât în băuturi, cât și în suplimente, ajută crește performanța sportivă cu 5%. Cafeaua este capabilă să influențeze sistemul nervos, permițând eliberarea hormonilor și favorizând mobilizarea grăsimii corporale. Cu toate acestea, atunci când este consumată ca ritual, poate duce la îngrășarea cu 3 kilograme pe an.

Caloriile dintr-o ceașcă de cafea simplă sunt practic nule. Potrivit Fundației Spaniole pentru Nutriție (FEN), 100 g de cafea oferă 4 kcal. Cu toate acestea, atunci când adăugăm lapte, zahăr și altele, lucrurile se schimbă și controlul consumului devine esențial. Evitarea aportului mare de zahăr este crucială.

Când consumăm mai multe calorii decât ardem, ne îngrășăm. Din acest motiv, este important să știm câte calorii se ascund în spatele preparatelor pe bază de cafea. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un bărbat cu activitate fizică moderată are nevoie de 2.000 – 2.500 kcal zilnic. Femeile au nevoie de 1.500 – 2.000 kcal.

De ce îngrașă cafeaua? Câte calorii au preparatele pe bază de cafea?

Cafea făcută la aparat automat
Aparatele de cafea fac disponibilă băutura în orice casă.

Datorită dispozitivelor existente pe piață, cafeaua a ajuns sub multe forme în orice gospodărie. De exemplu, aparatele automate de cafea vă permit să faceți multe specialități de cafea cu lapte spumos. Dacă sunteți interesați, puteți vedea un rezumat pe blogul lui Arne Preuβ despre cele mai bune moduri de a pregăti cafeaua.

Deși consumul mai multor căni de cafea cu lapte și zahăr în fiecare zi poate avea un impact negativ asupra greutății corporale, consumul ocazional este permis. În continuare, vă vom explica câte calorii are fiecare tip de cafea pentru a vă ajuta să fiți mai conștienți de obiceiurile alimentare adoptate.

1. Cafea cu lapte integral

Știm deja că 100 g de cafea echivalează cu 4 kcal, dar acum trebuie să adăugăm caloriile unui pahar de lapte de 250 ml. Dacă este lapte integral, vorbim despre 150 kcal; dacă este lapte semi-degresat, 108 kcal; dacă este lapte degresa, 88 kcal. 8 sau 10 g de zahăr oferă între 32 și 40 kcal.

50 ml de lapte condensat reprezintă 160 kcal. Prin urmare, a bea o cană de cafea de 250 ml pe zi cu lapte integral și două plicuri de zahăr înseamnă 234 kcal.

2. Cafea cu lapte vegetal

Cafeaua îngrașă dacă are zahăr
Laptele vegetal are mai puține calorii decât laptele integral.

Utilizarea laptelui vegetal în cafea înseamnă un aport caloric mai mic. În plus, este o alternativă vegană grozavă. Aparatele automate de cafea pot face o spumă delicioasă. În general, orice lapte vegetal poate oferi aproape aceleași rezultate ca laptele integral.

O cană de lapte de migdale de 250 ml are aproximativ 60 kcal; una de lapte de ovăz, 120 kcal; una de lapte de soia, 135 kcal. Prin urmare, dacă nu folosiți niciun tip de zahăr, prepararea cafelei cu lapte vegetal este o opțiune mai bună pentru a reduce aportul caloric.

3. Cafea cu lapte evaporat

În cazul acestei cafele, conținutul de calorii din lapte este redus, dar se adaugă zahăr. Așadar, o ceașcă de 60 ml poate înseamnă până la 50 kcal.

Este important de menționat faptul că unele studii au investigat eficacitatea cafeinei în accelerarea procesului metabolic . Cafeaua espresso sau latte fără zahăr are beneficii pentru organism.

În concluzie, cafeaua îngrașă?

In ciuda faptului că o cană de cafea neagră are doar 4 kcal, nu același lucru se întâmplă când vorbim de cafeaua cu lapte și zahăr. O singură ceașcă de cafea cu lapte integral și zahăr din când în când nu este o problemă, dar consumul zilnic are consecințe pe termen lung.

Așadar, cafeaua nu îngrașă. Felul în care este pregătită pentru a o face mai apetisantă poate duce la îngrășare. Din acest motiv, dacă țineți o dietă, optați pentru cafeaua simplă și lăsați sortimentele aromate pentru ocaziile speciale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.