Care este cea mai sănătoasă ciocolată?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Ciocolata este unul dintre cele mai iubite dulciuri din dietele moderne. Crezi sau nu, este un aliment cu anumite beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, nu toată ciocolata este recomandată. Prin urmare, este important să știm care este cea mai sănătoasă ciocolată.
Ai observat că există multe tipuri de ciocolată pe piață? Care este cea mai bună opțiune? În acest articol, îți vom spune ce trebuie să iei în considerare atunci când cumperi acest aliment.
Care este cea mai sănătoasă ciocolată?
Atunci când alegi un anumit tip de ciocolată, este important să iei în considerare efectele zahărului asupra corpului. Acest nutrient îți poate crește riscul de obezitate. De asemenea, zahărul dăunează multor markeri asociați sănătății metabolice. Un articol apărut în revista Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences explică acest lucru.
Nu este o opțiune bună nici să recurgi la bomboane de ciocolată care au ca ingredient îndulcitori artificiali în loc de zahăr. Acest tip de substanță dăunează microbiotei intestinale. De asemenea, îndulcitorii artificiali sunt legați de un risc crescut de a dezvolta rezistență la insulină.
Prin urmare, cea mai bună strategie este să alegi ciocolată cu un procent cât mai mare de cacao. De fapt, alege un produs care conține cel puțin 75% cacao.
Citește mai mult:
Cacaua și capacitatea sa antioxidantă
Cacaua este un aliment bogat în lipide și fitonutrienți. Aceștia din urmă au o capacitate antioxidantă ridicată, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Clinical Pharmacology. Antioxidanții sunt esențiali pentru a preveni îmbătrânirea celulară. De asemenea, ajută la reducerea riscului de deces prematur și a șanselor de a dezvolta boli pe termen mediu și lung.
Cacaua amară este unul dintre alimentele cu cea mai mare capacitate antioxidantă pe care le putem găsi în natură. Alături de cafea și fructele de pădure, poate fi inclusă în orice dietă echilibrată.
Cu toate acestea, nu confunda cacaua cu ciocolata. Ultimul produs conține, de obicei, mult zahăr. Prin urmare, cea mai sănătoasă ciocolată conține cea mai redusă cantitate de carbohidrați.
Citește mai mult:
Ciocolata albă nu este cea mai sănătoasă ciocolată
Printre diferitele tipuri de ciocolată, întâlnim și sortimentul alb. Ciocolata albă este alcătuită în principal din unt și zahăr. Nu este un aliment foarte nutritiv, iar consumul regulat de ciocolată albă nu este benefic pentru sănătate. Prin urmare, ar trebui să eviți ciocolata albă sau să o consumi cât mai rar posibil.
Un alt exemplu sunt cremele de ciocolată și nuci. Acestea se caracterizează printr-un conținut ridicat de uleiuri industriale și zahăr rafinat. Sunt alimente cu gust bun, dar nu sunt deloc sănătoase. Cu toate acestea, le întâlnim în majoritatea bucătăriilor, iar copiii au acces destul de ușor la ele, lucru pe care ar trebui să-l ținem sub control.
Poți include ciocolată sănătoasă în dietă
Ciocolata este un aliment care poate face parte dintr-o dietă variată și sănătoasă. Nu toată ciocolata este sănătoasă și nu are întotdeauna aceleași proprietăți nutriționale. Este important să alegi sortimentele care au un procent ridicat de cacao și un nivel scăzut de zahăr.
Nu uita faptul că îndulcitorii artificiali nu sunt o alternativă sănătoasă la carbohidrații cu indice glicemic ridicat. Aceste substanțe cauzează o serie de modificări ale microbiotei care îți pot afecta sănătatea metabolică. De asemenea, nu toate produsele din ciocolată conțin cacao. Cacaua este substanța care conține toți antioxidanții ce oferă beneficii pentru sănătate.
Odată ce ai ales un tip bun de ciocolată, îl poți introduce cu moderație în dietă. Ciocolata neagră este potrivită pentru gustări, deoarece se potrivește perfect cu anumite tipuri de fructe și lactate. De asemenea, este minunată pentru prepararea deserturilor, deși trebuie să evidențiem nevoia de ingrediente de calitate.
Indiferent de alimentele consumate, este important să acorzi o atenție sporită cantităților mari de făină și zahăr!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Stanhope KL., Sugar consumptioni, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53: 52-67.
- Loffredo L., Perri L., Nocella C., Violi F., Antioxidant and antiplatelet activity by polyphenol rich nutrients: focus on extra virgin olive oil and cocoa. Br J Clin Pharmacol, 2017. 83 (1): 96-102.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.