Care este diferența dintre peelingul mecanic și cel chimic?
Ați auzit de peeling sau exfoliere? Probabil da, deși este posibil să nu știți care este diferența dintre peelingul mecanic și cel chimic. Așadar, nu este ușor să decideți care este cel mai bun în cazul vostru.
Amintiți-vă că exfolierea este o procedură care se efectuează pentru îndepărtarea straturilor de celule moarte ale pielii. Ar trebui făcută periodic, deoarece contribuie la o piele mai sănătoasă. Exfolierea mecanică și chimică îndeplinește acest obiectiv.
Există mai multe diferențe între cele două procedee. Peelingul mecanic este mai dur, iar cel chimic este mai subtil. În funcție de tipul de piele, se recomandă o anumită procedură.
Care este diferența dintre peelingul mecanic și cel chimic?
Ce este exfolierea mecanică?
Exfolierea mecanică se realizează prin spălarea fizică a pielii cu un element abraziv. Implică o frecare, fie cu un instrument, cum ar fi un burete, fie cu o perie specială sau un alt dispozitiv. De asemenea, puteți utiliza o substanță cu granule mici.
Obiectivul este de a desprinde stratul exterior al pielii prin abraziune. De obicei, exfolierea se realizează cu granule sau particule abrazive. Un exemplu în acest sens este utilizarea măștilor cu zahăr sau granule.
Utilizarea periilor faciale, unele fiind electrice, este obișnuită. Acestea au diferite tipuri de capete. Pe lângă exfoliere, aceste instrumente asigură și o curățare profundă a pielii.
Există și proceduri mai complexe care se fac în centrele de înfrumusețare, cum ar fi microdermabraziunea.
Recomandăm: 3 exfoliante naturale pentru față, corp și mâini
Beneficii
Principalul avantaj al exfolierii mecanice este controlul gradului de presiune asupra pielii. Acest lucru face ca procedura să fie adaptată la nivelul de sensibilitate al fiecărei persoane.
Ce este o peelingul chimic?
Acizii sau enzimele sunt folosite pentru îndepărtarea straturilor moarte ale pielii. Aceste substanțe descompun lipidele. Ele acționează ca un fel de „lipici” care ține împreună celulele moarte.
Nu este nevoie să frecați pielea, ci doar să aplicați produsul potrivit. De obicei, exfoliantele chimice sub formă de tonere, produse de curățare, seruri sau chiar produse hidratante. Există trei tipuri principale:
- AHA (acizi alfa hidroxi). Includ acid glicolic, lactic și mandelic. Au proprietăți hidratante și acționează la suprafața pielii.
- BHA (acizi betahidroxi). Cel mai utilizat este acidul salicilic. Ajută la descompunerea uleiului și la curățarea porilor. Funcționează atât pe suprafața pielii, cât și în interiorul porilor. Are proprietăți antimicrobiene.
- PHA (acizi polihidroxi). Cel mai folosit este acidul lactobionic. Este un antioxidant care hidratează, exfoliază și ajută la prevenirea fotoîmbătrânirii.
Exfolierea chimică necesită o îngrijire deosebită, deoarece trebuie utilizat produsul specific pentru fiecare tip de piele, urmând toate indicațiile de pe prospect.
Beneficii
Peelingurile chimice sunt cele mai bune pentru a preveni iritarea sau inflamația pielii. În general, acestea sunt mai sigure și oferă rezultate mai bune. Ele ajută la uniformizarea tonului pielii, acționează împotriva acneei, hidratează și previn îmbătrânirea.
Când este recomandată o anumită procedură?
Peelingurile mecanice și chimice prezintă unele riscuri. Primul este puțin mai agresiv și poate provoca leziuni mici pe piele. Poate fi, de asemenea, prea dur pentru pielea sensibilă. Al doilea trebuie ales cu atenție, astfel încât să producă efectul dorit.
În general, o exfoliere chimică este mai eficientă, deoarece ajunge în zone mai adânci ale pielii. Este recomandată în special pentru pielea sensibilă și matură. De asemenea, este bună pentru pielea deteriorată de soare.
Cel mai bine este să consultați un expert. Fiecare piele are propriile sale nevoi și caracteristici. Exfolierea mecanică și chimică este eficientă. Alegerea depinde de fiecare caz specific.
Puteți folosi ambele tipuri de peeling?
Răspunsul este da și nu. Este posibil să alternați ambele tipuri de exfoliere. Ceea ce nu puteți face este să le folosiți simultan.
Este important să rețineți că anumite peelinguri chimice nu pot fi combinate: AHA, BHA și PHA. Este necesar să consultați dermatologul cu privire la modul corect de utilizare a acestor produse.
Recomandăm: 7 exfoliante care elimină punctele negre în mod natural
Se recomandă mersul la dermatolog
Trebuie să fiți foarte atenți cu pielea sensibilă. Același lucru este valabil și pentru pielea cu probleme precum rozaceea sau altele.
Dacă există vreo reacție nedorită la aplicarea exfolierii, este indicat să opriți procedura. Cel mai indicat lucru este să consultați un medic sau un specialist în estetică pentru a găsi procedura ideală în cazul vostru.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Nardin, P., & Guterres, S. S. (1999). Alfa-hidroxiácidos: Aplicações cosméticas e dermatológicas. Caderno de farmácia. Porto Alegre, RS. Vol. 15, n. 1 (jan./dez. 1999), p. 7-14.
- Briden, E. (2004). Hidroxiácidos. Ayer, hoy y mañana: agentes terapéuticos en Dermatología. Med Cutan Iber Lat Am, 32(6), 265-270.
- Amaguaya Gushqui, B. P., & Ruiz Cárdenas, K. P. (2017). Estudio comparativo de la terapia de exfoliación química y exfoliación mecánica en el tratamiento de pacientes de 20 a 25 años de edad que presentan secuelas cicatriciales post acné atendidos en el laboratorio de clínica estética de la Universidad Católica Santiago de Guayaquil, año 2016.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.