Care sunt alimentele cu cele mai multe toxine?
Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
În fiecare zi, corpul absoarbe mii de toxine din alimentele pe care le consumăm. Acestea pot fi substanțe chimice adăugate, toxine naturale sau compuși care au suferit anumite modificări. Excesul acestor substanțe poate genera numeroase probleme de sănătate. Care sunt alimentele cu cele mai multe toxine?
Alimente cu cele mai multe toxine
Alimentele de mai jos sunt bogate în toxine. Totuși, nu înseamnă că sunt rele sau că trebuie să încetați să le consumați. Trebuie doar să le mâncați cu moderație.
Dacă aveți o dietă bogată în toxine, trebuie să o echilibrați cu exerciții fizice, fructe și legume care ajută la detoxifierea organismului și la menținerea echilibrului nutrienților.
1. Carne
Carnea este bogată în toxine din cauza cantității de hormoni și altor substanțe pe care le conține, precum clenbuterolul și benzopirenul, care sunt interzise în Uniunea Europeană.
Citiți mai mult: Ce sunt toxinele și cum acționează în corp?
Potrivit unui studiu realizat de mai mulți cercetători de la Institutul Național al Cancerului din Statele Unite, acești aditivi sunt cancerigeni și, prin urmare, consumul lor recurent crește probabilitatea de a suferi de leucemie și tumori la stomac.
2. Ton
Deși este delicios și sănătos, după cum atestă acest articol publicat în 2010 de Journal of Environmental Toxicology and Chemistry, s-a descoperit că tonul conține mult mercur. Acesta poate ajunge să degenereze sistemul nervos, în special la bebelușii nenăscuți.
Unul dintre motivele pentru care tonul are atât de multe toxine este conservarea greșită a acestuia. La aceasta se adaugă poluarea din mări și oceane. Fiind un pește mare, cantitatea de mercur poate fi mult mai ridicată decât la peștii mici.
3. Lapte de vacă
În timpul pasteurizării, laptele poate dobândi o cantitate considerabilă de toxine.
Lactatele, chiar dacă sunt pasteurizate, pot conține aproximativ 60 de hormoni, dioxine și antibiotice.
4. Porumb
Porumbul este al doilea aliment ca și conținut de mercur, după fructele de mare.
- Potrivit cercetărilor publicate de Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, porumbul, atunci când este cules și uscat necorespunzător, se contaminează cu aflatoxine. Acest lucru se întâmplă și în perioadele de secetă.
- Aflatoxinele, derivate în principal din ciuperci, produc cancer și malnutriție la oameni.
5. Brânză, ouă și produse lactate
În acest caz, se întâmplă exact același lucru ca și cu laptele de vacă. Produsele derivate din lapte conțin aceleași toxine ca și materia primă. Concentrația poate fi chiar mai mare din cauza procesării.
6. Conserve
Conservele au fost întotdeauna dubioase din cauza chimicalelor folosite pentru păstrarea lor.
- În ultimul timp, au fost efectuate studii (cum ar fi aceste cercetări efectuate în 2014 de mai mulți oameni de știință de la Universitatea din Indiana) pentru a arăta că majoritatea dintre ele conțin urme de bisfenol.
- Această substanță duce la dezvoltarea diabetului și a obezității.
Descoperiți: Cum știti dacă organismul este plin de toxine
Evitați acumularea de toxine
Este adevărat că există multe alimente (în afară de cele pe care le-am menționat mai sus) care sunt bogate în toxine. Cu toate acestea, există și altele care contribuie la detoxifierea organismului.
Printre cele mai eficiente găsim:
- Mere
- Salată verde
- Ceapă
- Ulei de măsline
- Lămâie
- Struguri
Folosiți aceste alimente zilnic pentru a crea un echilibru în dietă.
Evitați mâncatul în exces
Supraalimentarea este foarte dăunătoare ficatului, rinichilor și intestinelor. Mâncând mai mult, ne punem corpul să muncească de două ori mai mult. Acest lucru face dificilă eliminarea toxinelor și, prin urmare, interferează cu digestia.
Țineți sun control nivelul de sare
Sarea este dăunătoare rinichilor. De aceea, este recomandat să consumați alimente sărace în sare și să folosiți o cantitate mică în preparate.
Exerciții fizice
Exercițiile fizice sunt o metodă excelentă de a elimina toxinele datorită transpirației. Mergeți pe jos sau alergați cel puțin 30 de minute pe zi. Acest lucru vă va ajuta să fiți sănătoși și în formă.
Evitați constipația
Aceasta este o modalitate de a scăpa de multe deșeuri din organism. Prin urmare, dacă suferiți în mod regulat de constipație, nu ezitați să faceți mișcare, să consumați fibre și să beți multă apă pentru a vă regla tranzitul intestinal.
Probleme de sănătate produse de alimentele cu cele mai multe toxine
Cantitatea mare de toxine din corp poate provoca:
- Constipație și probleme digestive
- Alterarea florei intestinale
- Scăderea imunității
- Retenție de fluide
- Insomnie
- Absorbție slabă a nutrienților
Deși nu putem elimina complet riscul de îmbolnăvire, putem controla situația mâncând alimente cu mai puține toxine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Boza López, J. (2001). Seguridad alimentaria en la Unión Europea. https://helvia.uco.es/xmlui/handle/10396/3880
- Cross, A. J., Leitzmann, M. F., Gail, M. H., Hollenbeck, A. R., Schatzkin, A., & Sinha, R. (2007). A prospective study of red and processed meat intake in relation to cancer risk. PLoS Medicine, 4(12), e325. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.0040325
- Gerstenberger, S. L., Martinson, A., & Kramer, J. L. (2010). An evaluation of mercury concentrations in three brands of canned tuna. Environmental toxicology and chemistry, 29(2), 237–242. https://doi.org/10.1002/etc.32
- Gobierno Peruano. (2016). Guía de Buenas Prácticas Pecuarias en Producción Lechera. Consulta en línea: https://dspacecicco.conacyt.gov.py/jspui/bitstream/123456789/42585/3/Guia-de-buenas-practicas-pecuarias-en-produccion-lechera.pdf
- Magnussen, A., & Parsi, M. A. (2013). Aflatoxins, hepatocellular carcinoma and public health. World journal of gastroenterology, 19(10), 1508–1512. https://doi.org/10.3748/wjg.v19.i10.1508
- Mirmira, P., & Evans-Molina, C. (2014). Bisphenol A, obesity, and type 2 diabetes mellitus: genuine concern or unnecessary preoccupation?. Translational research : the journal of laboratory and clinical medicine, 164(1), 13–21. https://doi.org/10.1016/j.trsl.2014.03.003
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.