Logo image
Logo image

Care sunt beneficiile alimentelor fermentate?

3 minute
Un domeniu de studiu actual este axat pe înțelegerea beneficiilor alimentelor fermentate. Aceste probiotice furnizează substanțe nutritive și pot proteja sistemul imunitar.
Care sunt beneficiile alimentelor fermentate?
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În prezent, alimentele fermentate devin din ce în ce mai frecvente în dietele obișnuite ale persoanelor din întreaga lume, constituind între 5% și 40% din dieta umană. Care sunt beneficiile alimentelor fermentate pentru sănătate?

Multe state au propriile alimente fermentate tradiționale, cum ar fi iaurtul, brânzeturile, crème fraîche sau sosul de soia. Există, de asemenea, multe băuturi, cum ar fi kefirul (lapte fermentat cu o ciupercă), kombucha (ceai fermentat), berea și vinul. Alte exemple sunt miso din Japonia (soia fermentată), kimchi din Coreea de Sud (varză picantă fermentată) și varza murată din Germania (varză fermentată). Și acestea sunt doar câteva dintre multele exemple!

Oamenii din întreaga lume au mâncat alimente fermentate timp de secole. Cu toate acestea, în ultima vreme au devenit mult mai populare, probabil datorită beneficiilor digestive ale acestora.

Citește mai departe pentru a afla care sunt beneficiile alimentelor fermentate!

Care sunt beneficiile alimentelor fermentate?

Some figure
Alimentele fermentate oferă vitamine și minerale care uneori sunt greu de obținut din alte produse.

Există multe beneficii ale includerii diferitelor tipuri de alimente fermentate în dieta zilnică:

  • Sunt alimente mai hrănitoare și mai ușor de digerat. Deoarece bacteriile au digerat deja parțial alimentele pe care le consumăm, acest lucru facilitează digestia în corpul uman.
  • Fermentarea crește cantitatea de vitamine importante, cum ar fi vitamina K, care este greu de găsit în alimentele nefermentate. Vitamina K este o vitamină cheie pentru sănătatea coronariană și osoasă, precum și pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer.
  • Sprijină sistemul imunitar. 70% din apărarea corpului se află în intestine. Un microbiom slab poate crește riscul multor boli.
  • Alimentele fermentate oferă bacterii diferite, crescând biodiversitatea intestinală. Diversitatea sporită a microbiomului este legată de mai puține riscuri pentru sănătate.

Citește mai mult:

Cum recunoști dezechilibrele microbiotei intestinale?

Beneficii suplimentare ale consumului de alimente fermentate

Some figure
Alimentele fermentate ajută digestia în cazul anumitor boli intestinale.

Alimentele fermentate pot avea multe beneficii pentru sănătate, nu doar pentru nutriția de bază. Oamenii de știință continuă să investigheze modul în care acestea influențează corpul și sănătatea. Iată doar câteva lucruri pe care le-au descoperit până acum:

  • Produsele lactate fermentate pot scădea riscul apariției bolilor cardiovasculare.
  • Consumul de iaurt este asociat cu o greutate corporală sănătoasă și protecție împotriva diabetului de tip 2.
  • Fermentarea poate îmbunătăți calitatea și digestia proteinelor și poate crește conținutul de vitamina B și vitamina C din alimente. În plus, ne poate ajuta să absorbim diferite minerale, cum ar fi fierul și zincul.
  • În plus, pentru unii oameni, alimentele fermentate sunt mai ușor de digerat. De exemplu, acesta este cazul persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil (IBS) sau al celor care sunt intolerante la lactoză. Bacteriile folosite la fabricarea iaurtului fac lactoza mai ușor de digerat.
  • Unele alimente fermentate conțin microorganisme vii, dintre care unele sunt probiotice și pot promova sănătatea intestinală. Numărul de microorganisme din intestine crește atunci când consumăm alimente fermentate. Acest lucru poate fi benefic pentru sănătatea intestinală.

Citește și:

Rolul dietei în bolile inflamatorii intestinale

Ar trebui să consumi alimente fermentate pentru sănătate?

Alimentele fermentate au făcut parte din dieta umană timp de secole. Mulți experți în sănătate spun că acestea influențează pozitiv sănătatea în multe moduri. Tot mai multe ghiduri alimentare promovează consumul regulat al acestor alimente.

Dacă nu ai încercat niciodată să consumi alimente fermentate zilnic, poți începe prin a pune iaurt în smoothie-uri, a mânca un bol cu supă miso la prânz, a servi varză murată la cină, a mânca pâine prăjită cu brânză sau a bea un chefir răcoritor. Alimentele fermentate au arome și texturi diferite și interesante.

În concluzie, consumul de alimente fermentate este benefic pentru sănătate, deși este nevoie de mai multe cercetări în domeniu. Pentru a menține un echilibru adecvat în organism, ar trebui să te străduiești să urmezi o dietă sănătoasă și variată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Parra Huertas Ricardo Adolfo. Yogur en la salud humana. Rev. Lasallista Investig.  [Internet]. 2012  Dec [cited  2019  Feb  03] ;  9( 2 ): 162-177. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-44492012000200017&lng=en.
  • CALDERÓN, O.; et al. Evaluación del efecto del cultivo probiótico Lactobacillus rhamnosus adicionado a yogur natural y con probióticos comerciales sobre poblaciones de Staphylo-coccus aureusEscherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes Salmonella enteritidis. EnArchivos Latinoamericanos de Nutrición. 2007.Vol. 57, p. 51-55.
  • UYENO, Y.; SEKIGUCHI, Y. & KAMAGATA, Y. Impact of consumption of probiotic lactobacilli-containing yogur on microbial composition in human feces. En: International. Journal of Food Microbiology. 2008. Vol. 122, p.16-22.
  • Hutkins RW (2008). Microbiology and technology of fermented foods. Wiley-Blackwell.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.