Care sunt beneficiile omega 5 și cum se consumă?
Știm multe despre acizii grași care promovează sănătatea. Cu toate acestea, se vorbește puțin despre omega 5, cunoscut și sub numele de „acid gras punic” sau „PUA”. Sursa sa principală sunt semințele de rodie (Púnica granatum). Care sunt beneficiile omega 5 și cum se consumă?
Se estimează că 70% din acizii grași prezenți în semințele de rodie corespund acidului punic. Acesta este considerat unul dintre principalii compuși bioactivi ai rodiei. Îi sunt atribuite efecte antioxidante, antiinflamatorii și de altă natură asociate cu prevenirea și tratamentul anumitor boli.
Ce este omega 5?
Omega 5 este cunoscut sub numele de acid punic (PA) sau „acid tricosanic”. Este un acid gras polinesaturat cu 18 atomi de carbon. Există asemănări cu acidul linolenic conjugat (CLA) și este produs din acizi grași esențiali omega 3 și omega 6. Știința l-a numit după principala sa sursă, Punica granatum L, cunoscută și sub numele de rodie.
Jurnalul Lipids in Health and Disease a raportat că 70% din acidul punic și izomerii săi se găsesc în uleiul de semințe de rodie. Cu toate acestea, este prezent și în semințele de tărtăcuță, care conțin între 32% și 40% acid punic.
Care sunt beneficiile omega 5?
După cum explică unii cercetători într-o recenzie publicată în Journal of Food Science and Technology, omega 5 atrage atenția pentru că este o familie de acizi grași conjugați.
De fapt, a fost clasificat drept „acid gras super conjugat”, cu efecte mai puternice decât cele ale CLA. Să aruncăm o privire mai atentă asupra proprietăților sale.
Este un antioxidant
S-a demonstrat că grăsimea din semințele de rodie are de 2-3 ori mai mult omega 5 decât vinul roșu sau ceaiul verde. Acidul punic blochează radicalii liberi care duc la creșterea stresului oxidativ.
În acest fel, reduce riscul apariției bolilor legate de mecanismele oxidative. În plus, favorizează reducerea peroxidării lipidelor și colesterolului LDL sau „rău”.
Are proprietăți antidiabetice
În diabetul de tip 2, celulele devin din ce în ce mai insensibile la insulină, un hormon care transportă zahărul în celule. În stadiile avansate ale bolii, rezistența la insulină este mai mare, ceea ce duce la niveluri crescute de zahăr în sânge.
Acest studiu a stabilit că atunci când acidul punic a fost inclus în dieta șobolanilor diabetici, nivelurile lor de insulină serică s-au îmbunătățit.
Poate reduce factorii de risc cardiovascular
Acidul omega 5 este benefic pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Acest lucru se datorează în mare măsură capacității sale de a reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge.
În plus, datorită proprietății sale antioxidante, previne formarea plăcilor care înfundă arterele. În acest fel, se evită pericolul unui infarct miocardic.
Ajută la prevenirea obezității și sindromului metabolic
PA și alți compuși naturali din uleiul de semințe de rodie activează blocanții anumitor substanțe proinflamatorii. Prin urmare, scade nivelul trigliceridelor din sânge, în timp ce crește colesterolul „bun” sau HDL. În plus, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și valorile zahărului din sânge.
În cercetările efectuate pe șobolani obezi, s-a descoperit că acidul punic ameliorează modificările metabolice și inflamatorii legate de obezitate și rezistența la insulină. Sunt activați receptorii cunoscuți sub numele de PPAR, care opresc activitatea anumitor compuși proinflamatori.
Modulează inflamația intestinală
Inflamația cronică este declanșatorul unor boli grave ale intestinului, inclusiv boala inflamatorie intestinală și cancerul colorectal. Receptorii PPAR sunt recunoscuți ca inhibitori ai inflamației intestinale.
După cum am menționat deja, omega 5 activează acest receptor și reglează funcția macrofagelor și a celulelor T, ceea ce îmbunătățește inflamația intestinală la animale. Cu toate acestea, acidul gras nu a fost capabil să inverseze leziunile inflamatorii severe.
Este protector pentru celulele creierului
Bolile neurodegenerative sunt caracterizate prin deteriorarea progresivă și moartea celulelor nervoase. Sunt însoțite de niveluri ridicate ale biomarkerilor inflamatori și de stres oxidativ. Acidul punic are efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice.
Omega 5 intră în bariera hemato-encefalică împreună cu alți acizi grași, permițând antioxidanților să fie absorbiți de neuroni. Acest lucru ajută la întârzierea îmbătrânirii premature.
Consumul acestuia poate contribui la prevenirea și tratarea unor boli precum Alzheimer și Parkinson, care apar frecvent la vârstnici.
Ajută la regenerarea pielii
Acidul punic favorizează sinteza keratinocitelor în epidermă. Aceste celule ajută la procesul de vindecare a arsurilor și a altor leziuni, cum ar fi eczema, psoriazisul și acneea.
Din acest motiv, este folosit ca ingredient în fabricarea săpunurilor cosmetice pentru a îmbunătăți aspectul general al pielii. Proprietățile sale antibacteriene, analgezice și antioxidante ajută la prevenirea îmbătrânirii premature.
Citiți și: Ce sunt acizii grași Omega 3, 6 și 9?
Cum se consumă omega 5?
În general, omega 5 poate fi obținut prin consumul de rodie. Cu toate acestea, este disponibil și ca supliment și produs cosmetic.
1. Capsule de Omega 5
În 2013, au apărut pe piață primele capsule de omega 5. Este un produs natural și ecologic, așadar posibilele efecte secundare sunt minime.
Cu toate acestea, înainte de a cumpăra acest supliment, este recomandat să consultați medicul cu privire la afecțiunea pe care doriți să o preveniți sau să o tratați. Nu este recomandat să fie utilizat ca înlocuitor pentru medicamente sau mese.
2. Fructe
Consumul regulat de rodie vă permite să obțineți doze generoase de omega 5. De altfel, rodiile oferă și polifenoli, antociani și alți compuși bioactivi benefici pentru sănătate.
3. Ulei pentru piele
Uleiul cu Omega 5 este ambalat în sticle. Pentru tratamente dermatologice și cosmetice există și săpunuri, creme, loțiuni și amestecuri cu alte uleiuri vegetale.
Beneficiile omega 5: concluzie
Potrivit științei, omega 5 reprezintă o nouă abordare terapeutică pentru tratamentul și prevenirea unor boli.
Cu toate acestea, este necesară investigarea suplimentară a utilizării sale la om deoarece, până acum, modelele animale au fost utilizate mai des decât cele umane. Este esențial să luați în considerare consultul medical înainte de a începe utilizarea acestuia.
S-ar putea să te intereseze...