Care sunt beneficiile omega 5 și cum se consumă?
 

Care sunt beneficiile omega 5 și cum se consumă?

Omega 5 este un compus puțin cunoscut, dar cu beneficii importante pentru sănătate. Cum se obține? Cum se folosește?
Care sunt beneficiile omega 5 și cum se consumă?
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Știm multe despre acizii grași care promovează sănătatea. Cu toate acestea, se vorbește puțin despre omega 5, cunoscut și sub numele de „acid gras punic” sau „PUA”. Sursa sa principală sunt semințele de rodie (Púnica granatum). Care sunt beneficiile omega 5 și cum se consumă?

Se estimează că 70% din acizii grași prezenți în semințele de rodie corespund acidului punic. Acesta este considerat unul dintre principalii compuși bioactivi ai rodiei. Îi sunt atribuite efecte antioxidante, antiinflamatorii și de altă natură asociate cu prevenirea și tratamentul anumitor boli.

Ce este omega 5?

Omega 5 este cunoscut sub numele de acid punic (PA) sau „acid tricosanic”. Este un acid gras polinesaturat cu 18 atomi de carbon. Există asemănări cu acidul linolenic conjugat (CLA) și este produs din acizi grași esențiali omega 3 și omega 6. Știința l-a numit după principala sa sursă, Punica granatum L, cunoscută și sub numele de rodie.

Jurnalul Lipids in Health and Disease a raportat că 70% din acidul punic și izomerii săi se găsesc în uleiul de semințe de rodie. Cu toate acestea, este prezent și în semințele de tărtăcuță, care conțin între 32% și 40% acid punic.

Rodie tăiată în jumătate

Care sunt beneficiile omega 5?

După cum explică unii cercetători într-o recenzie publicată în Journal of Food Science and Technology, omega 5 atrage atenția pentru că este o familie de acizi grași conjugați.

De fapt, a fost clasificat drept „acid gras super conjugat”, cu efecte mai puternice decât cele ale CLA. Să aruncăm o privire mai atentă asupra proprietăților sale.

Este un antioxidant

S-a demonstrat că grăsimea din semințele de rodie are de 2-3 ori mai mult omega 5 decât vinul roșu sau ceaiul verde. Acidul punic blochează radicalii liberi care duc la creșterea stresului oxidativ.

În acest fel, reduce riscul apariției bolilor legate de mecanismele oxidative. În plus, favorizează reducerea peroxidării lipidelor și colesterolului LDL sau „rău”.

Are proprietăți antidiabetice

În diabetul de tip 2, celulele devin din ce în ce mai insensibile la insulină, un hormon care transportă zahărul în celule. În stadiile avansate ale bolii, rezistența la insulină este mai mare, ceea ce duce la niveluri crescute de zahăr în sânge.

Acest studiu a stabilit că atunci când acidul punic a fost inclus în dieta șobolanilor diabetici, nivelurile lor de insulină serică s-au îmbunătățit.

Poate reduce factorii de risc cardiovascular

Acidul omega 5 este benefic pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Acest lucru se datorează în mare măsură capacității sale de a reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge.

În plus, datorită proprietății sale antioxidante, previne formarea plăcilor care înfundă arterele. În acest fel, se evită pericolul unui infarct miocardic.

Ajută la prevenirea obezității și sindromului metabolic

PA și alți compuși naturali din uleiul de semințe de rodie activează blocanții anumitor substanțe proinflamatorii. Prin urmare, scade nivelul trigliceridelor din sânge, în timp ce crește colesterolul „bun” sau HDL. În plus, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și valorile zahărului din sânge.

În cercetările efectuate pe șobolani obezi, s-a descoperit că acidul punic ameliorează modificările metabolice și inflamatorii legate de obezitate și rezistența la insulină. Sunt activați receptorii cunoscuți sub numele de PPAR, care opresc activitatea anumitor compuși proinflamatori.

Modulează inflamația intestinală

Inflamația cronică este declanșatorul unor boli grave ale intestinului, inclusiv boala inflamatorie intestinală și cancerul colorectal. Receptorii PPAR sunt recunoscuți ca inhibitori ai inflamației intestinale.

După cum am menționat deja, omega 5 activează acest receptor și reglează funcția macrofagelor și a celulelor T, ceea ce îmbunătățește inflamația intestinală la animale. Cu toate acestea, acidul gras nu a fost capabil să inverseze leziunile inflamatorii severe.

Este protector pentru celulele creierului

Bolile neurodegenerative sunt caracterizate prin deteriorarea progresivă și moartea celulelor nervoase. Sunt însoțite de niveluri ridicate ale biomarkerilor inflamatori și de stres oxidativ. Acidul punic are efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice.

Omega 5 intră în bariera hemato-encefalică împreună cu alți acizi grași, permițând antioxidanților să fie absorbiți de neuroni. Acest lucru ajută la întârzierea îmbătrânirii premature.

Consumul acestuia poate contribui la prevenirea și tratarea unor boli precum Alzheimer și Parkinson, care apar frecvent la vârstnici.

Ajută la regenerarea pielii

Acidul punic favorizează sinteza keratinocitelor în epidermă. Aceste celule ajută la procesul de vindecare a arsurilor și a altor leziuni, cum ar fi eczema, psoriazisul și acneea.

Din acest motiv, este folosit ca ingredient în fabricarea săpunurilor cosmetice pentru a îmbunătăți aspectul general al pielii. Proprietățile sale antibacteriene, analgezice și antioxidante ajută la prevenirea îmbătrânirii premature.

Beneficiile omega 5 extras din rodie

Cum se consumă omega 5?

În general, omega 5 poate fi obținut prin consumul de rodie. Cu toate acestea, este disponibil și ca supliment și produs cosmetic.

1. Capsule de Omega 5

În 2013, au apărut pe piață primele capsule de omega 5. Este un produs natural și ecologic, așadar posibilele efecte secundare sunt minime.

Cu toate acestea, înainte de a cumpăra acest supliment, este recomandat să consultați medicul cu privire la afecțiunea pe care doriți să o preveniți sau să o tratați. Nu este recomandat să fie utilizat ca înlocuitor pentru medicamente sau mese.

2. Fructe

Consumul regulat de rodie vă permite să obțineți doze generoase de omega 5. De altfel, rodiile oferă și polifenoli, antociani și alți compuși bioactivi benefici pentru sănătate.

3. Ulei pentru piele

Uleiul cu Omega 5 este ambalat în sticle. Pentru tratamente dermatologice și cosmetice există și săpunuri, creme, loțiuni și amestecuri cu alte uleiuri vegetale.

Beneficiile omega 5: concluzie

Potrivit științei, omega 5 reprezintă o nouă abordare terapeutică pentru tratamentul și prevenirea unor boli.

Cu toate acestea, este necesară investigarea suplimentară a utilizării sale la om deoarece, până acum, modelele animale au fost utilizate mai des decât cele umane. Este esențial să luați în considerare consultul medical înainte de a începe utilizarea acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Muhmmad Asim Shabbir, Moazzam Rafiq Khan, Muhammad Saeed, Imran Pasha, Anees Ahmed Khalil and Naila Siraj. Punicic acid: A striking health substance to combat metabolic syndromes in humans. Lipids in Health and Disease (2017) 16:99 DOI 10.1186/s12944-017-0489-3.
  • Eliane Bonifácio Teixeira de CarvalhoIllana, Louise Pereira de Melo, Jorge Mancini-Filho. Chemical and physiological aspects of isomers of conjugated fatty acids. Review. Food Sci, Technol 30 (2), June 2010, https://doi.org/10.1590/S0101-20612010000200002
  • Aruna,D. Venkataramanamma,Alok Kumar Singh,R.P. Singh. Health Benefits of Punicic Acid: A Review. Compresive Reviews in Food Science and Food Safety, 2016, Volume15, Issue1, Pages 16-27, https://doi.org/10.1111/1541-4337.12171.
  • Yuan G, Sun H, Sinclair AJ, Li D. Effects of conjugated linolenic acid and conjugated linoleic acid on lipid metabolism in mice. Eur J Lipid Sci Technol. 2009;111:537–45.
  • Boroushaki MT, Mollazadeh H, Afshari AR. Pomegranate seed oil: A comprehensive review on its therapeutic effects. Int J Pharm Sci Res. 2016;7:430
  • Mollazadeh, H., Boroushaki, M. T., Soukhtanloo, M., Afshari, A. R., & Vahedi, M. M. (2017). Effects of pomegranate seed oil on oxidant/antioxidant balance in heart and kidney homogenates and mitochondria of diabetic rats and high glucose-treated H9c2 cell line. Avicenna journal of phytomedicine7(4), 317–333.
  • McFarlin, B., Strohacker, K., & Kueht, M. (2008). Pomegranate seed oil consumption during a period of high-fat feeding reduces weight gain and reduces type 2 diabetes risk in CD-1 mice. British Journal of Nutrition, 102(1), 54-59. doi:10.1017/S0007114508159001
  • Rosenblat M, Volkova N, Coleman R, Aviram M. Pomegranate byproduct administration to apolipoprotein e-deficient mice attenuates  atherosclerosis development as a result of decreased  macrophage oxidative stress and reduced cellular  uptake of oxidized low-density lipoprotein. J Agric Food Chem 2006;54:1928-1935
  • Jurenka, Julie. (2008). Therapeutic Applications of Pomegranate (Punica granatum L.): A Review. Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic. 13. 128-44.
  • Hontecillas, M. O’Shea, A. Einerhand, M. Diguardo, and J. Bassaganya-Riera, “Activation of PPAR γand αby punicic acid ameliorates glucose tolerance and suppresses obesity-related inflammation,” Journal of the American College of Nutrition, vol. 28, no. 2, pp. 184–195, 2009.
  • Bassaganya-Riera, Josep & DiGuardo, Margaret & Climent, Montse & Vives, Cristina & Carbó, Adrià & Jouni, Zeina & Einerhand, Alexandra & O’Shea, Marianne & Hontecillas, Raquel. (2011). Activation of PPARγ and δ by dietary punicic acid ameliorates intestinal inflammation in mice. The British journal of nutrition. 106. 878-86. 10.1017/S0007114511001188.
  • Guerra-Vázquez, C. M., Martínez-Ávila, M., Guajardo-Flores, D., & Antunes-Ricardo, M. (2022). Punicic Acid and Its Role in the Prevention of Neurological Disorders: A Review. Foods (Basel, Switzerland)11(3), 252. https://doi.org/10.3390/foods11030252
  • Ko, K.; Dadmohammadi, Y.; Abbaspourrad, A. Nutritional and Bioactive Components of Pomegranate Waste Used in Food and Cosmetic Applications: A Review. Foods 2021, 10, 657. https:// doi.org/10.3390/foods10030657
  • Song, Bang-Ho , Tran, Hoang Ngoc Ai,  Bae, Soo-Young, Song, Bang- Ho, Bae Soo. Pomegranate (Punica granatum) as Resources of Phytoestrogen and Anticancer Substances. The Korean Society for Microbiology and Biotechnology. Volume 35 Issue 2, 2007, 81-97.
  • Puneeth HR, Chandra SSP. A review on potential therapeutic properties of Pomegranate (Punica granatum L.). Plant Sci. Today [Internet]. 2020 Jan. 1 [cited 2022 Mar. 2];7(1):9-16. Available from: https://horizonepublishing.com/journals/index.php/PST/article/view/619

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.