Logo image
Logo image

Care sunt cauzele fetișurilor sexuale?

4 minute
Cu excepția cazului în care fetișul condiționează viața sexuală a individului (nu este capabil să aibă o relație sexuală fără obiectul dorinței), fetișismul nu este o tulburare sexuală. De fapt, este foarte comun și adesea inofensiv.
Care sunt cauzele fetișurilor sexuale?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Lenjerie de corp, încălțăminte, păr, picioare… în unele cazuri, chiar și combinația mai multor obiecte sau părți ale corpului. Care sunt cauzele fetișurilor sexuale?

Fetișurile sexuale

Fetișismul sexual este o parafilie bazată pe excitație sexuală intensă în prezența unui obiect (fetișul). În principiu, nu este o tulburare, ci o simplă manifestare a sexualității unei persoane.

Fetișul este, în general, un „ajutor” în comportamentul sexual normal. Nu este considerat o tulburare, deoarece este pur și simplu un stimul într-o relație sexuală satisfăcătoare. De obicei, nu provoacă angoasă sau disfuncții. De fapt, de multe ori stimulează și stârnește și mai mult apetitul sexual.

Cu toate acestea, dacă fetișul devine un element necesar pentru excitarea sexuală, poate fi considerat o tulburare. Prin urmare, fetișismul este o problemă atunci când nu permite unei persoane să aibă o relație sexuală normală. În acest sens, fetișul nu ar trebui să limiteze viața sexuală, ci să o completeze.

Vezi mai mult:

Top 8 cele mai populare fetișuri sexuale

Care sunt cauzele fetișurilor sexuale?

Some figure
Fetișurile sexuale pot face parte din practica sexuală normală fără probleme, crescând entuziasmul sexual într-un cuplu.

De-a lungul istoriei, multe teorii au încercat să explice cauzele fetișismului. Cu toate acestea, nu există o concluzie clară. Dintre toate ideile vehiculate, putem evidenția condiționarea clasică.

Condiționarea clasică în fetișurile sexuale

Această teorie pare să explice foarte bine dinamica și cauzele acestei parafilii. Condiționarea clasică explică fetișismul ca o reacție la condiționarea care a existat în timpul copilăriei.

Astfel, o experiență din timpul copilăriei l-ar putea face pe fetișist să dezvolte o asociere între dorință și excitare sexuală și un anumit obiect. Această asociere se menține și la maturitate.

Într-adevăr, învățăm să recunoaștem caracteristicile sexuale în timpul copilăriei. Din acest motiv, o conceptualizare a unui obiect poate fi cauza fetișului.

Pentru alții, fetișismul are mai puțin de-a face cu condiționarea din timpul copilăriei, ci mai degrabă cu cea din timpul pubertății, atunci când încep practicile de masturbare.

Când devine fetișismul o tulburare?

Some figure
Când excitația sexuală depinde exclusiv de fetiș, poate începe să fie considerată o tulburare fetișistă.

După cum am menționat mai sus, majoritatea persoanelor cu fetișuri nu îndeplinesc criteriile pentru o tulburare sexuală. Într-adevăr, pentru ca fetișismul să fie considerat o problemă și o tulburare care necesită atenția cuvenită, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • Fanteziile sau impulsurile provoacă disconfort persoanei în cauză.
  • Apare insuficiența funcțională.
  • Fetișul devine obligatoriu.
  • Fetișismul afectează negativ relațiile persoanei.
  • Fetișul devine un gând obsesiv.
  • Condițiile de mai sus trebuie să fie prezente timp de cel puțin 6 luni.

Tipurile de fetișuri sexuale care există

Deoarece fetișismul este cauzat de condiționarea clasică, în care un stimul sexual a fost asociat cu un anumit obiect sau cu o anumită situație, există multe tipuri de fetișuri.

De fapt, orice obiect ar putea avea un caracter erotic și poate fi asociat cu dorința sexuală și excitarea în circumstanțele potrivite, devenind un fetiș. Pe scurt, un fetiș poate fi practic orice.

Cu toate acestea, unele fetișuri sunt mai frecvente decât altele. Printre acestea, putem evidenția:

  • Podofilia (picioare)
  • Urolagnia (urină)
  • Retifismul (pantofi)
  • Otofilia (urechi)
  • Misofilia (lenjerie de corp)

Descoperă și:

Motivele pentru care apetitul sexual crește vara

Concluzie

Pe scurt, trebuie să subliniem din nou diferența dintre a avea un fetiș care te activează și a avea o tulburare fetișistă. În acest scop, trebuie să dăm un exemplu: lenjerie intimă. Faptul că un anumit tip sau culoare de lenjerie intimă te excită este normal și poate promova sexul dacă partenerul tău dorește să participe. În acest sens, fetișul este doar un alt stimul sexual – ceva de dorit în relații.

Cu toate acestea, dacă fetișul devine o idee obsesivă, până la punctul în care relațiile sexuale nu sunt posibile fără acesta sau dacă devine ceva atât de compulsiv până la punctul în care individul fură lenjerie, aceasta este în mod evident o problemă sau o tulburare pentru care individul trebuie să primească ajutor și tratament.

În orice caz, dacă ai un fetiș inocent care poate da o notă specială relației tale, nu ezita să-l menționezi partenerului tău. Nu uita faptul că satisfacția sexuală este cu adevărat importantă.

Dacă crezi că fetișul devine o problemă, este timpul să consulți un specialist, deoarece acesta te va putea ajuta să analizezi și să înțelegi cauzele fetișurilor sexuale și te va ghida către o viață sexuală satisfăcătoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • José Antonio Mejía Coria, “Sexualidad, fetiche y objeto”, Revista electrónica de psicología Iztacala, 15 (1) 2012.
  • George R. Brown, “Trastorno de fetichismo”, Manual MSD, revisado en 2017. https://www.msdmanuals.com/es-es/professional/trastornos-psiqui%C3%A1tricos/sexualidad,-disforia-de-g%C3%A9nero-y-parafilias/trastorno-de-fetichismo
  • Freud, Sigmund, “Fetichismo”, International Journal of Pshycoanalysis, Vol. IX, 1928.

 

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.