Motivele pentru care apetitul sexual crește vara - Doza de Sănătate
 

Motivele pentru care apetitul sexual crește vara

În general, soarele și căldura stimulează producția și secreția de hormoni implicați în apariția dorinței sexuale. Vrei să afli mai multe informații? În acest articol, îți vom explica motivele pentru care apetitul sexual crește în timpul verii.
Motivele pentru care apetitul sexual crește vara
Iván Losada

Scris și verificat de chiropracticianul Iván Losada.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În acest articol, vom discuta despre motivele pentru care apetitul sexual crește vara. Anotimpul cald stimulează libidoul din diferite motive, pe care le-am împărțit în două categorii principale: social-ocupaționale și fiziologice.

Motivele pentru care apetitul sexual crește vara: factori social-ocupaționali

Există mulți factori social-ocupaționali ce pot stimula dorința sexuală în timpul verii. De exemplu, în anotimpul cald, majoritatea oamenilor au mai mult timp liber și mai puține obligații legate de locul de muncă. Acest lucru duce la îmbunătățirea relațiilor personale și la mai multe oportunități de întâlniri romantice. Alți factori includ:

 • Călătoriile. Oamenii călătoresc mai mult în timpul verii, iar acest lucru îi determină să întâlnească persoane care le stimulează dorința sexuală.
 • Ieșirea din cotidian. Încercarea lucrurilor noi îi face pe oameni mai îndrăzneți și mai determinați, cu mai puține inhibiții și prejudecăți.
 • Evenimentele. În timpul verii, există multe concerte, petreceri pe plajă și alte evenimente care constituie oportunități perfecte de a stimula apetitul sexual.
 • Programul mai flexibil. Acesta le permite oamenilor să se relaxeze, deoarece nu trebuie să se gândească la trezitul dimineața. Pot pierde nopțile, dând frâu liber dorințelor sexuale.
 • Îmbrăcatul sumar. Oamenii poartă mai puține haine în timpul verii, expunându-și părți ale corpului care rămân ascunse în alte perioade ale anului.
Apetitul sexual crește vara

Timpul liber, întâlnirile sociale și chiar hainele sumare purtate vara fac ca apetitul sexual să crească în acest anotimp.

Motivele pentru care apetitul sexual crește vara: factori fiziologici

Funcțiile corporale sunt în mare parte reglementate, influențate sau modulate de sistemul nostru endocrin prin intermediul hormonilor. Același lucru este valabil și în cazul dorinței sexuale.

În general, soarele și căldura stimulează producția și secreția de hormoni implicați în apariția dorinței sexuale, motiv pentru care apetitul sexual crește în timpul verii.

Razele soarelui sunt capabile să genereze până la 90% din vitamina D existentă în corp. Așa cum menționează un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Endocrinologie, bărbații care au cantități suficiente din această vitamină în corp au niveluri mai ridicate de testosteron, hormonul sexual masculin.

Alți factori fiziologici includ:

 • La femei, cantitatea de estrogen și progesteron crește în timpul ovulației, ceea ce duce la sporirea dorinței sexuale și la o probabilitate mai mare de a face sex. Un lucru similar se întâmplă și sub influența căldurii și a luminii solare.
 • Nivelul „hormonului fericirii” sau serotoninei crește. Un alt factor de influență, pe lângă soare și căldură, este faptul că oamenii fac mai des exerciții fizice în timpul verii.
 • Feromonii, care influențează apetitul sexual, sunt mai activi vara.
 • În timpul verii, cantitatea de oxitocină și endorfine crește grație practicării de exerciți fizice, soarelui și căldurii.
 • Faptul că există mai multe ore de lumină face ca nivelurile de melatonină (hormonul care reglează ciclurile somn-veghe) să scadă. Acest lucru contribuie, de asemenea, la stimularea dorinței sexuale în timpul verii.
 • Specialiștii consideră temperatura externă ridicată ca fiind combustibilul libidoului, deoarece favorizează producerea căldurii interne care, la rândul său, produce dorință sexuală.
 • După cum menționează jurnalul medical Duodecim într-una din publicațiile sale, deoarece lumina soarelui afectează vigilența și energia oamenilor, aceasta poate crește activitatea sexuală.
Cuplu fără haine în pat

Conform anumitor studii științifice, lumina solară și abilitatea sa de a induce sinteza de vitamina D în corpul uman reprezintă unul dintre motivele pentru care apetitul sexual crește vara.

Dorința sexuală care vine din interior

Dorința sexuală activează zonele neuronale ale creierului care își încetează activitatea atunci când aceasta este satisfăcută. Sistemul limbic este responsabil de activarea și inhibarea dorinței sexuale. La rândul său, acesta este reglat de hipotalamus și funcționează la maxim în zilele cu mai multe ore de lumină solară, precum vara.

Hipotalamusul este responsabil și de controlul emoțiilor, al frecvenței cardiace și al tensiunii arteriale. Aceste zone ale creierului reglează efectele emoționale ale situațiilor pe care oamenii le experimentează și pot influența apetitul sexual.

Dorința de a face sex poate apărea spontan și neintenționat datorită unui stimul extern sau, din contră, poate fi trezită de imaginația și fanteziile noastre.

Apetitul sexual la femei și bărbați

Dorința sexuală este declanșată de diferiți stimuli la bărbați și femei. Fiecare om este unic și, prin urmare, este stimulat de lucruri diferite. Cu toate acestea, există anumite aspecte care depind de sex, ce trebuie luate în considerare.

Apetitul sexual la femei

Dorința sexuală la femei este mult mai complexă și, în special, mult mai nuanțată. Apare spontan, grație stimulilor interni, cum ar fi fanteziile sau stimulilor externi, cum ar fi atingerea suavă sau sărutul.

Simțul auzului pare să joace un rol important în sporirea apetitului sexual la femei. Dorința sexuală este stimulată prin cuvinte, șoapte și gemete. Starea de spirit a unei femei o influențează semnificativ. Stresul și epuizarea îngreunează creșterea dorinței sexuale.

Apetitul sexual la bărbați

La bărbați, stimulii vizuali, precum și imaginația și fanteziile sexuale joacă un rol mult mai important. Dorința sexuală la bărbați se manifestă de obicei înaintea unei întâlniri cu tentă sexuală. Prin urmare, vorbim de un nivel mai ridicat de excitare.

Oamenii corelează adesea dorința sexuală cu erecția, aceasta din urmă fiind menținută până la ejaculare.

Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care apetitul sexual crește vara. Temperaturile mai ridicate și numărul mare al orelor de lumină solară influențează sinteza hormonilor și a mediatorilor, stimulează starea de spirit și încurajează aventurile de-o noapte.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Brotto, L. A., & Smith, K. B. (2013). Sexual desire and pleasure. In APA handbook of sexuality and psychology, Vol. 1: Person-based approaches. https://doi.org/10.1037/14193-008
 • O., K., & L., V. (2013). [How does summer affect sexual desire?]. Duodecim; Lääketieteellinen Aikakauskirja129(13), 1375–1378. Retrieved from http://www.embase.com/search/results?subaction=viewrecord&from=export&id=L369646197
 • Tirabassi G, Sudano M, Salvio G, et al. Vitamin D and Male Sexual Function: A Transversal and Longitudinal Study. Int J Endocrinol. 2018;2018:3720813. Published 2018 Jan 8. doi:10.1155/2018/3720813

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.