Care sunt semnele abuzului verbal?
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Abuzul verbal este, după cum sugerează și numele, un tip agresiune. Din această cauză, nu ar trebui permis. De fapt, atunci când identifici semnele abuzului verbal, ar trebui să iei măsuri și să le raportezi. Acest tip de abuz emoțional trebuie eradicat, deoarece atacă demnitatea victimei.
Ce este abuzul verbal?
Abuzul verbal este definit ca o „utilizare agresivă a limbajului pentru a submina demnitatea și siguranța cuiva prin insulte sau umilințe, brusc sau repetat”.
Această definiție ne arată faptul că abuzul verbal poate apărea sub diferite forme. Mai exact, ar putea fi o insultă, un comentariu grosolan, etc. Demnitatea și stima de sine a persoanei abuzate sunt afectate de agresor, care crede că are „autoritatea” sau „dreptul” de a putea să atace o altă persoană în acest fel.
Abuzul verbal este un tip de abuz emoțional. Poate apărea în orice situație și poate afecta pe oricine. Din acest motiv, se poate întâmpla copiilor, adolescenților, adulților sau persoanelor în vârstă. În plus, se poate întâmpla în medii diferite, cum ar fi în cuplu, între prieteni, la serviciu, etc.
Citește mai mult:
Care sunt semnele abuzului verbal?
Abuzul verbal nu lasă vânătăi sau răni, dar este un tip de maltratare și agresiune. Cu toate acestea, este mai dificil de detectat. Poate include:
- Izbucniri agresive (insulte și umilințe)
- Acuzații
- Învinuirea celeilalte persoane
- Judecarea sau criticarea într-un mod umilitor sau grosolan
- Luarea în derâdere a victimei
- Dispreț
- Solicitarea de lucruri prin țipete
- Amenințări
- Porecle umilitoare sau degradante
Uneori, oricine își poate pierde calmul și poate „sări calul”. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să te gândești la ce ai făcut și să-ți ceri iertare, recunoscând daunele cauzate celeilalte persoane. Totuși, abuzul verbal este o practică repetată și conștientă pentru a umili și a denigra cealaltă persoană pe care agresorul o consideră inferioară.
Exemple de abuz verbal
Vom enumera câteva exemple mai jos:
- Într-o relație. Unul dintre membrii cuplului „comandă” lucruri. În plus, țipă arogant, umilindu-l pe celălalt. Agresorul crede că cealaltă persoană este acolo pentru orice vrea el și că nu merită nimic. În plus, crede că cealaltă persoană trebuie să-i „slujească”.
- Într-un grup de prieteni. Agresorul folosește porecle umilitoare și dureroase. În plus, ar putea chiar să amenințe sau să degradeze victima în fața tuturor.
- La muncă. Șeful dă ordine folosind comentarii grosolane – inclusiv în fața tuturor celorlalți angajați – în raport cu un angajat sau cu munca sa. Există insulte publice sau private. Critica este constantă, umilitoare și deloc constructivă.
- În cazul persoanele în vârstă. De exemplu, un îngrijitor își insultă pacientul și îi poruncește să facă lucruri fără să-l respecte, umilindu-l.
- În relația părinte-copil. Părinții folosesc porecle umilitoare pentru copilul lor, îl insultă sau îl batjocoresc spunând că nu știe să facă nimic sau că este inutil. Mai ales în cazul copiilor, semnele pe care le lasă abuzul verbal se pot manifesta până la maturitate.
Citește mai mult:
Ce poți face când identifici semnele abuzului verbal?
Primul pas este să poți identifica abuzul verbal atunci când se întâmplă. Într-adevăr, principalul lucru este să identifici problema, deoarece, dacă nu faci asta, nu vei putea lua măsuri pentru a o evita.
În al doilea rând, trebuie să impui limite. De fapt, aceste limite ar trebui să existe chiar înainte de începerea relației; în acest fel, agresorul va înțelege că nu are privilegiul sau dreptul de a te umili.
Dacă impunerea limitelor nu oprește abuzul, atunci trebuie să ceri ajutor, care va depinde de mediul în care se întâmplă abuzul. De exemplu, dacă abuzul verbal are loc într-o relație, atunci un terapeut sau o persoană de încredere ar putea interveni. Dacă există maltratare, ar trebui să mergi la poliție.
Dacă abuzul verbal se întâmplă în rândul minorilor la școală, victima ar trebui să anunțe conducerea și părinții, deoarece aceștia pot pune în aplicare protocoalele împotriva agresiunii la școală.
În orice caz, solicitarea ajutorului și raportarea abuzului verbal sunt cei mai importanți pași. Nu este ușor și de multe ori victima, din cauza stimei de sine scăzute, ajunge într-o relație de dependență față de agresorul său.
Alteori, teama de consecințe împiedică victimele să raporteze abuzul sau să ceară ajutor. De fapt, abuzatorul le-ar putea amenința cu anumite lucruri (de exemplu, un șef care amenință că te va concedia pentru că l-ai raportat).
Prin urmare, cel mai important pas este să îți depășești frica și să raportezi acest tip de abuz. Abia atunci se va opri și vei putea, în cele din urmă, să-ți recuperezi demnitatea și stima de sine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Castillo Rocha, Carmen, & Pacheco Espejel, María Magdalena. (2008). Perfil del maltrato (bullying) entre estudiantes de secundaria en la ciudad de Mérida, Yucatán. Revista mexicana de investigación educativa, 13(38), 825-842. Recuperado en 07 de febrero de 2021, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-66662008000300007&lng=es&tlng=es.
- Claudia Lorena Herrera Roda et al. “El abuso verbal dentro de la violencia domestica”, Med. leg. Costa Rica vol.21 n.1 Heredia Mar. 2004
- Herrera Rodas, Claudia Lorena, Peraza Segura, Carmen y Porter Aguilar, Hugo. (2004). El abuso verbal dentro de la violencia domestica. Medicina Legal de Costa Rica , 21 (1), 45-90. Obtenido el 7 de febrero de 2021 de http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-00152004000100005&lng=en&tlng=es.
- Patricia Evans, The Verbally Abusive Relationship, 2010.
- Paravic-Klijn, Tatiana, & Burgos-Moreno, Mónica. (2018). Prevalencia de violencia física, abuso verbal y factores asociados en trabajadores/as de servicios de emergencia en establecimientos de salud públicos y privados. Revista médica de Chile, 146(6), 727-736. https://dx.doi.org/10.4067/s0034-98872018000600727
- Sharon W Stark, “Verbal Abuse”, Psychology and Behavioral Health, Edition: 4th, Chapter: Volume 5 Essay: Emotional Abuse, Publisher: Salem Press at Greyhouse Publishing, Editors: Paul Moglia, pp.1975-1977
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.