Logo image
Logo image

Care sunt simptomele sarcinii?

3 minute
Principalele simptome ale sarcinii apar din cauza modificărilor hormonale și organice care apar pentru a face posibilă gestația. Descoperă-le în acest articol!
Care sunt simptomele sarcinii?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Simptomele sarcinii se manifestă în primul trimestru, dar corpul mamei începe să sufere modificări din momentul fertilizării. Cu toate acestea, nu există reguli standard, deoarece fiecare femeie este diferită.

De obicei, la început totul trece neobservat. Însă unele femei sunt atât de conștiente de corpul lor, încât încep să detecteze modificări încă din primele zile de sarcină.

Să aruncăm o privire mai atentă!

Gonadotropina și simptomele sarcinii

Some figure

Gonadotropina sau hCG este hormonul responsabil pentru primele simptome ale sarcinii. Nivelurile acestui hormon cresc constant până în săptămâna 10 sau 12. Apoi, tind să se stabilizeze sau chiar să scadă.

Gonadotropina este produsă în placentă în timpul sarcinii. De fapt, testele de sarcină urmăresc să detecteze prezența hormonului sau să-i măsoare nivelul.

Creșterea gonadotropinei produce efecte ușoare la început. Durerile de cap, tulburările gastro-intestinale, acneea sau modificările pielii sunt frecvente. De obicei, hormonul este detectabil la 10 zile după fertilizare.

Vezi mai mult:

Exercițiile fizice în sarcină: sunt sigure?

Simptomele fizice ale sarcinii

Cel mai frecvent, în primele patru săptămâni, principalele simptome ale sarcinii sunt următoarele:

  • Absența menstruației sau amenoreea. Acesta este unul dintre cele mai relevante simptome, mai ales dacă femeia are cicluri menstruale regulate.
  • Sensibilitate a sânilor. Acesta este unul dintre primele simptome care apar. Sânii viitoarei mame cresc și devin foarte sensibili la atingere. Acest lucru apare din cauza modificărilor hormonale și acumulării de grăsime.
  • Greață și vărsături. Multe femei experimentează acest lucru încă din primele zile de sarcină. Apar aproape întotdeauna dimineața, deși sunt posibile în orice moment al zilei.
  • Oboseală și epuizare. Femeia însărcinată se simte mai obosită decât de obicei. Această schimbare are loc brusc din cauza numeroaselor procese care au loc în organism în timpul sarcinii.
  • Modificări ale simțului mirosului. Simțul mirosului devine foarte sensibil și provoacă respingerea anumitor arome.
  • Probleme de stomac. Creșterea treptată a uterului face ca unele femei să aibă dureri de stomac. Altele au arsuri gastrice bruște, ceea ce este cu siguranță enervant.
  • Modificări ale poftei de mâncare. Uneori, foamea este excesivă. Alteori, apare lipsa poftei de mâncare. Nu este neobișnuit să simți aversiune față de anumite alimente care înainte îți plăceau foarte mult.
  • Urinare frecventă.
  • Dureri. Uneori, apar dureri de spate și alteori dureri în abdomenul inferior.
  • Gust ciudat în gură. Apare un gust constant de tip metalic.
  • Pierdere ușoară de sânge vaginal. Este sângerare ușoară, care este mai închisă la culoare și care se numește sângerare de implantare.

Simptomele psihice

Some figure

Unele femei încep să se simtă ciudate sau diferite. Au senzația că s-a schimbat ceva și acest lucru poate genera o anumită neliniște. Schimbările de dispoziție sunt frecvente, predominând episoadele de tristețe și iritabilitate. Izbucnirile emoționale sunt foarte frecvente și, de asemenea, normale.

Toate senzațiile ar putea genera o stare de uimire. Există schimbări perceptibile și imperceptibile care provoacă în cele din urmă senzația de a fi copleșit, fără a ști exact de ce. Acest lucru este mai intens la femeile care nu doreau să rămână însărcinate sau care nu sunt la fel de informate cu privire la întregul proces de sarcină.

În cazuri extreme, apare o afecțiune cunoscută sub denumirea de negare a sarcinii. Medicii o numesc și „sarcină criptică” sau „sarcină negată”. Este legată de faptul că femeia decide în mod inconștient să ignore modificările care apar în corpul ei, potrivit acestui studiu realizat de o echipă de la Royal Alexandra Hospital din Paisley (Regatul Unit).

De asemenea, poate apărea și cazul opus: femeia poate fi convinsă că este însărcinată atunci când nu este și poate prezenta toate simptomele tipice. Această afecțiune se numește sarcină psihologică sau falsă.

Vezi și:

Suplimente nutritive pentru sarcină și alăptare

Mergi la medic

Acestea sunt câteva dintre simptomele clasice ale sarcinii timpurii. Nu ar trebui să intri în panică, ci să monitorizezi când apar și să le raportezi la datele ultimelor menstruații și zile fertile.

Dacă unele dintre aceste simptome sunt prea intense, medicii folosesc tratamente specifice și sigure care nu afectează copilul. Discută cu medicul dacă bănuiești că ești însărcinată sau dacă ai deja confirmarea deja și simptomele primului trimestru te copleșesc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Purizaca, M. (2010). Modificaciones fisiológicas en el embarazo. Revista peruana de Ginecología y Obstetricia, 56(1), 57-69.
  • VV.AA. (2011).Denial of pregnancy – a literature review and discussion of ethical and legal issues. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128877/

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.