Care sunt tipurile de anestezie generală?
Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza
Anestezia generală este un tip de medicament pe care medicii îl folosesc în sala de operații pentru a adormi pacienții. Această stare se caracterizează prin depresie progresivă și controlată a funcțiilor sistemului nervos central. Care sunt tipurile de anestezie generală?
Atunci când o persoană se află sub efectele diferitelor tipuri de anestezie generală, își pierde cunoștința. În plus, nu reacționează la stimuli dureroși. În funcție de efectul pe care doresc să îl obțină, medicii folosesc diferite tipuri de anestezic general. Cu toate acestea, obțin rezultate similare, cum ar fi:
- Insensibilitate la durere
- Pierderea reflexelor
- Amnezie completă cu privire la tot ce s-a întâmplat în timpul operației
- Relaxarea mușchilor scheletici
- Pierderea cunoștinței
În general, toate aceste efecte apar în diferite zone ale sistemului nervos central. Pentru a le obține pe toate cu un singur medicament, ar fi nevoie de concentrații foarte mari. Din acest motiv, medicii folosesc combinații de substanțe cu efect anestezic. Acest lucru previne depresia ireversibilă a zonelor vitale ale creierului.
Caracteristicile anesteziei generale
Au existat multe progrese importante în știința anestezică. Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu încă ce structuri sunt afectate și asupra căror molecule acționează aceste medicamente. Totuși, ei știu că anestezicele provoacă sedare și hipnoză, modificând profund mai multe procese și funcții nervoase.
În general, ipotezele științifice cu privire la modul în care anestezicele acționează sunt:
- Anestezia generală are o acțiune nespecificată asupra proprietăților membranei neuronale.
- Teoria lipidelor Meyer și Overton afirmă că aceste medicamente acționează asupra țintelor lipidice sau grăsimilor. Prin urmare, potența depinde de solubilitatea lor în grăsimi.
- Sunt medicamente care acționează asupra receptorilor de proteine sau canalelor ionice.
- Canalele dependente de tensiune și canalele ionice dependente de ligand sunt implicate în acțiunea anestezică.
Atunci când medicii administrează anestezia generală, aceștia trebuie să evalueze trei factori:
- Cât de repede se va administra anestezia
- Durata de acțiune a unei doze specifice
- Potența, profunzimea și intensitatea anesteziei
Care sunt tipurile de anestezie generală?
Anestezie inhalatorie
Acest tip de anestezic este o substanță care, atunci când este inhalată prin căile respiratorii, provoacă anestezie generală. În plus, acestea nu sunt medicamente iritante. Sunt utilizate, de obicei, pentru menținerea anesteziei împreună cu agenți intravenoși.
De fapt, potența acestor produse farmaceutice depinde de presiunea parțială sau tensiunea pe care anestezicul o provoacă în creier. În general, presiunea parțială este analizată în sânge.
Câteva exemple ale acestor anestezice generale cu inhalare sunt:
- Protoxid de azot
- Halotan
- Izofluran
- Desfluran
- Sevofluran
Toate acestea substanțe sunt absorbite și trec prin membranele mucoase până ajung în creier. Apoi, această absorbție sau difuzie are loc, în mod normal, în trei etape:
- Etapa de inhalare în plămâni: Cele mai puțin solubile vor avea o viteză rapidă de inducție. În schimb, cele mai solubile provoacă anestezie mai lent.
- Distribuție în țesuturi.
- Eliminare.
Citește mai mult:
Anestezia intravenoasă
Există anestezice generale pe care medicii le administrează prin vene. Scopul este de a induce și menține anestezia în timpul intervenției chirurgicale. Acestea sunt substanțe cu proprietăți hipnotice, analgezice, anxiolitice și relaxante musculare.
Anestezia intravenoasă facilitează inducerea rapidă a anesteziei. Cu toate acestea, nu este la fel de ușor de controlat ca anestezia generală prin inhalare. Profesioniștii din domeniul sănătății utilizează rata minimă de perfuzie (MIR) pentru a calcula cerințele pentru anestezie clinică.
Câteva exemple de anestezice generale intravenoase sunt:
- Tiopental de sodiu
- Propofol
- Etomidat
- Ketamină
În general, toate aceste medicamente pot provoca o serie de efecte adverse. Acestea includ depresie respiratorie, apnee, rigiditate musculară, vedere neclară și schimbări de dispoziție, printre altele.
Te-ar putea interesa:
Anestezia generală ca procedură medicală
În general, anestezia generală este un proces delicat. Prin urmare, numai profesioniștii instruiți ar trebui să o efectueze. Medicii trebuie să fie foarte atenți la medicamentul pe care îl folosesc și la doza pe care o administrează. Utilizarea abuzivă ar putea ajunge să dăuneze grav pacientului.
În zilele noastre, există o mare varietate de anestezice. Acestea le permit medicilor să reducă efectele adverse și riscurile la care sunt supuși pacienții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Penna S. A, Gutiérrez R. R. Neurociencia y anestesia. Rev médica Clín Las Condes. 2017;28(5):650–60.
- Deile M, Damm M, Heller AR. Inhaled anesthetics. Anaesthesist. 2013 Jun;62(6):493-504.
- Gilsanz F, Guasch E, Brogly N. Mecanismos de acción de los anestésicos en el sistema nervioso central. Anales de la Real Academia de Doctores de España. 2021;6(2):261-318.
- Bharioke A, Munz M, Brignall A, Kosche G et al. General anesthesia globally synchronizes activity selectively in layer 5 cortical pyramidal neurons. Neuron. 2022 Jun 15;110(12):2024-2040.e10.
- Senhadji L, Wodey E, Claude E. Monitoring approaches in general anesthesia: a survey. Crit Rev Biomed Eng. 2002;30(1-3):85-97.
- Brown EN, Pavone KJ, Naranjo M. Multimodal General Anesthesia: Theory and Practice. Anesth Analg. 2018 Nov;127(5):1246-1258.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.