Descoperă câteva informații esențiale despre halotan - Doza de Sănătate
 

Descoperă câteva informații esențiale despre halotan

Halotanul nu poate fi administrat pacienților care au prezentat vreodată hipertermie malignă. Acesta este contraindicat și la pacienții cu o susceptibilitate crescută la această problemă de sănătate. Află mai multe despre acest anestezic în articolul de azi!
Descoperă câteva informații esențiale despre halotan

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Deși popularitatea sa a scăzut considerabil în Europa, trebuie să cunoști câteva informații esențiale despre halotan.

Halotanul este un medicament folosit frecvent pentru a induce anestezia generală. Acesta constituie un anestezic care se administrează prin inhalare pentru a induce pierderea rapidă cunoștinței, dar într-un mod ușor. Halotanul are un miros neplăcut, este incolor și nu irită membranele mucoase.

Cadrele medicale folosesc halotan pentru a induce și a menține anestezia în orice tip de intervenție chirurgicală și la pacienți de toate vârstele. Însă specialiștii nu cunosc încă mecanismele prin care agenții anestezici inhalați produc inhibarea percepției senzației și induc inconștiența.

Medicii au folosit halotanul foarte mult între anii 1950 și 1980, atât asupra adulților, cât și asupra copiilor. Acest medicament a fost sintetizat de C.W. Suckling în 1951 și a fost folosit pentru prima oară ca anestezic în 1956. Halotanul a înlocuit alte anestezice populare la vremea respectivă, cum ar fi ciclopropanul.

Începând cu anii 1980, popularitatea halotanului a început treptat să scadă din cauza lansării pe piață a unor anestezice volatile noi, precum enfluranul și izofluranul. Deși în zilele noastre este întâlnit rareori în țările dezvoltate, halotanul continuă să fie folosit în lumea a treia în medicina veterinară, fiind relativ ieftin.

3 informații esențiale despre halotan

Dozaj și administrare

Medic oferind informații esențiale despre halotan unui pacient

Există diverse aparate de aerosoli utile în administrarea halotanului. De pildă, există sisteme cu circuit deschis, semideschis sau închis. Cadrele medicale le folosesc în mod interschimbabil deoarece toate oferă rezultate satisfăcătoare.

Doza administrată variază în funcție de caracteristicile pacientului. În acest sens, adulților și persoanelor vârstnice le poate fi administrată o concentrație de 2-4% halotan în oxigen/oxid de azot pentru a induce anestezia. Dacă obiectivul specialiștilor este să mențină anestezia, se poate folosi o concentrație de 0,5-2% halotan. În cazul copiilor, medicii pot opta pentru o concentrație de 1,5-2% ca să inducă anestezia și pentru una de 0,5-2% ca să o mențină.

Contraindicațiile halotanului

Specialiștii nu pot administra acest medicament pacienților care au avut vreodată hipertermie malignă. Totodată, medicii nu recomandă halotanul persoanelor susceptibile la această problemă. În cazul în care pacientul dezvoltă simptome clinice precum icter sau pirexie în urma administrării de halotan, folosirea acestuia în viitor este, de asemenea, contraindicată.

Nu există suficiente studii cu privire la efectele halotanului asupra gravidelor. Așadar, se recomandă evitarea anesteziilor generale cu agenți inhalatori în fazele timpurii ale sarcinii. În ceea ce privește femeile care alăptează, deși medicii au detectat prezența halotanului în laptele matern, ei nu au reușit să determine modul în care acesta afectează sugarii.

Șoferii și persoanele care lucrează cu utilaje trebuie să ia în considerare faptul că anesteziile generale le pot afecta abilitatea de a-și îndeplini sarcinile zilnice. Cu toate acestea, cadrele medicale folosesc halotanul de mai bine de 30 de ani, fără a raporta consecințe semnificative.

Efectele secundare ale halotanului

Administrarea unui anestezic general la un pacient

Asemenea oricărui alt medicament, halotanul poate cauza efecte secundare. Efectele secundare sunt reacții nedorite și neintenționate pe care un pacient le poate experimenta atunci când începe să se trateze cu un anumit medicament.

Halotanul poate declanșa o reacție hipermetabolică a mușchilor scheletici care, în cele din urmă, poate duce la hipertermie malignă. Astfel, specialiștii nu recomandă administrarea sa la pacienții care au suferit de această problemă în trecut.

Pe lista de posibile reacții adverse ale halotanului se numără și:

  • Hipercapnie
  • Rigiditate musculară
  • Tahicardie
  • Tahipnee
  • Aritmii

În plus, halotanul poate cauza și greață, vomă și probleme hepatice. După cum poți vedea, aceste simptome nu sunt foarte specifice. Cadrele medicale trebuie să fie foarte vigilente și, dacă survin orice simptome neobișnuite, să întrerupă tratamentul.

Concluzii

Halotanul este un medicament administrat prin inhalare pentru a induce sau menține o anestezie generală. Dacă vrei să afli mai multe informații esențiale despre halotan, nu ezita să consulți un medic sau un farmacist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.