Ce este sonda nazogastrică? - Doza de Sănătate
 

Ce este sonda nazogastrică?

Un tub de alimentare nazogastrică (sondă nazogastrică) poate fi utilizat și pentru a spăla stomacul sau pentru a introduce medicamente în organism.
Ce este sonda nazogastrică?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ce este sonda nazogastrică? Intubația nazogastrică constă în introducerea unui tub de alimentare prin nasul unei persoane, apoi prin esofag, până când ajunge în stomac. Sondele nazogastrice sunt, de obicei, din plastic sau silicon și sunt foarte utile atunci când vine vorba de hrănirea persoanelor care nu pot mesteca sau înghiți mâncarea. În articolul de astăzi, îți vom prezenta principalele utilizări ale acestui tub, precum și măsurile de întreținere necesare și posibilele complicații.

Ce este sonda nazogastrică și pentru ce este folosită?

Așa cum am menționat mai sus, sonda nazogastrică este o modalitate de a hrăni o persoană care nu poate mânca singură. Mâncarea ajunge direct în stomacul pacientului. Cu toate acestea, dispozitivul nu îl ajută să digere, ci facilitează introducerea alimentelor în organism.

Tuburile de hrănire sunt utilizate frecvent la pacienții cu tulburări metabolice și gastro-intestinale. În mod similar, medicii le folosesc și pentru persoanele cu anumite tulburări mintale, cum ar fi tulburările alimentare. De asemenea, sondele nazogastrice sunt de ajutor în cazurile grave de malnutriție sau prematuritate.

De asemenea, un tub de alimentare nazogastrică poate drena conținutul stomacului. Medicii fac acest lucru atunci când există o obstrucție în tractul digestiv. De asemenea, sonda nazogastrică poate fi folosită în situații de otrăvire sau pentru a goli stomacul unei persoane înainte de anestezie. În plus, asistenții medicali pot administra medicamente prin intermediul acesteia.

În general, doar un medic sau o asistentă cu instruire în domeniu poate efectua aceste tipuri de proceduri. Cei care trebuie să le facă singuri trebuie să aibă pregătirea adecvată și să poată întreține corespunzător dispozitivul.

Medic care îi spune pacientului ce este sonda nazogastrică

Cum se folosește sonda nazogastrică?

Acum că am aflat ce este sonda nazogastrică, să vedem și cum este folosită aceasta.

Mulți pacienți necesită un tub de alimentare nazogastrică acasă, așa că trebuie să știe cum să-l întrețină pe cont propriu. De exemplu, aceștia trebuie să știe să păstreze partea exterioară curată. Pentru a face acest lucru, este nevoie de un tifon umezit cu apă caldă și săpun. Apoi, tubul trebuie șters bine și uscat, astfel încât să fie perfect transparent.

Oamenii toarnă în tub, de obicei, puțină apă după fiecare masă sau medicamente, aproximativ 5 – 10 ml. De asemenea, ei trebuie să verifice dacă sonda este în poziția corectă. Pentru a face acest lucru, trebuie să urmărească marcajele de pe aceasta.

Sondele nazogastrice înfundate trebuie înlocuite. Deși există, de obicei, un membru al familiei cu pregătire adecvată pentru a face acest lucru, cel mai bine este ca pacientul să apeleze la un medic sau la o asistentă medicală. De asemenea, conectorul trebuie să fie oprit atunci când pe tub nu circulă alimente sau lichide.

Alte sfaturi

Pacienții care folosesc o sondă nazogastrică trebuie să acorde o atenție deosebită nasului și gurii. Cel mai bine este să miște puțin tubul din când în când și să-i schimbe ușor poziția pentru a preveni iritarea. Dacă o persoană nu poate face acest lucru în fiecare zi, ar trebui să solicite ajutor, mai ales atunci când sonda este murdară sau când banda adezivă chirurgicală se dezlipește.

De asemenea, persoana care se ocupă de întreținere trebuie să curețe nările pacientului în fiecare zi cu tampoane de bumbac umezite. În plus, bolnavul trebuie să continue obiceiurile de igienă orală adecvate. Chiar dacă o persoană nu mestecă, trebuie să se spele pe dinți și limbă de cel puțin două ori pe zi.

Pacientul trebuie să aplice un medicament hidratant în nas și buze, deoarece pielea facială este sensibilă. Tubul de alimentare nazogastric duce adesea la iritare, iar medicamentul hidratant poate reduce disconfortul.

Femeie care cremă dintr-o cutie

Care sunt cele mai frecvente complicații ale utilizării sondei nazogastrice?

Chiar dacă sonda nazogastrică este un dispozitiv foarte util, pot apărea anumite complicații. De exemplu, pot apărea leziuni nazale. Așadar, așa cum am spus mai sus, ar trebui să-i schimbi poziția cât de des poți. |În plus, trebuie să dezinfectezi și să speli bine zona.

Dacă apare o obstrucție a tubului de hrănire, poți încerca să o elimini introducând puțină apă caldă prin tub. Dacă nu poți elimina problema, trebuie să te prezinți imediat la medic. În orice caz, poți preveni majoritatea obstrucțiilor turnând puțină apă în sondă după fiecare masă.

O altă complicație frecventă este dislocarea sondei nazogastrice. Acest lucru poate fi sau nu accidental. Pacienții susțin că dislocarea tubului le provoacă un disconfort major. Oricare ar fi motivul dislocării sondei nazogastrice, aceasta trebuie înlocuită de un cadru medical.

Grețurile și vărsăturile sunt reacții adverse frecvente, mai ales atunci când tubul nazogastric nu este bine poziționat. Pentru a preveni acest lucru, încearcă să-l așezi la un unghi de 45° pentru a împiedica alimentele să treacă prea repede prin acesta.

Concluzie

Tubul de alimentare nazogastrică este un instrument utilizat pe scară largă, dar trebuie să urmezi instrucțiunile medicului pentru a-l utiliza în mod corect. Nu uita că este foarte important să știi cum să-l utilizezi și să-l întreții. Așadar, consultă un specialist dacă ai întrebări sau experimentezi complicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.