Cauzele și tratamentele acneei la bebeluși - Doza de Sănătate
 

Cauzele și tratamentele acneei la bebeluși

Acneea la bebeluși tinde să dispară singură după câteva luni și, de obicei, nu are nevoie de niciun tratament medical. Află mai multe despre cauzele sale!
Cauzele și tratamentele acneei la bebeluși
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Acneea la bebeluși afectează nou-născuții. Poate apărea și pe altă parte a feței, dar afectează adesea obrajii, nasul și fruntea. Este important să înțelegem că această afecțiune este frecventă, dar temporară. Care sunt cauzele și tratamentele acneei la bebeluși?

Nu există multe măsuri pe care să le poți lua pentru a preveni acneea la bebeluși și, în majoritatea cazurilor, afecțiunea dispare de la sine. Cu toate acestea, dacă apare între vârsta de 6 luni și 2 ani, intervenția devine necesară pentru a preveni reapariția acneei în adolescență.

Adesea, diagnosticul acestei afecțiuni a pielii este ușor de stabilit. Prin urmare, nu este necesar să recurgi la analize specifice. Vrei să afli mai multe despre această afecțiune? Citește mai departe!

Care sunt cauzele acneei la bebeluși?

Bebeluș cu acnee
Acneea la bebeluși apare, de obicei, la scurt timp după naștere. În majoritatea cazurilor, dispare fără tratament.

Această afecțiune nu este o reacție alergică și nici nu este rezultatul a ceva ce s-a întâmplat în timpul nașterii. Acneea la copii nu este o erupție cauzată de o digestie proastă. Acneea apare la 2-5% din nou-născuți.

Producția de sebum duce la alterarea epidermei. În lunile următoare nașterii, producția de sebum este foarte ridicată, la fel ca în timpul adolescenței.

Nu există dovezi care să arate că dieta mamei influențează dezvoltarea acneei la copil. Numai în unele cazuri, după eliminarea și reintroducerea laptelui și a proteinelor sale în dieta mamei, este posibil să apară o alergie la lapte.

Ceea ce știm este că hormonii sexuali masculini la băieți și, într-o măsură mai mică, la fete joacă un rol important în aspectul fizic. Dacă bebelușul produce mulți hormoni sau dacă mama îi transmite în cantități mari, secreția de sebum responsabilă de apariția acneei este stimulată în exces.

În plus, pentru ca această modificare a pielii nou-născutului să se manifeste, bebelușul trebuie să fie predispus genetic să sufere de această tulburare. La copiii cu foliculi sebacei care sunt mai mici decât în mod normal, este mai greu pentru sebum să iasă la suprafață. Acest lucru este valabil mai ales atunci când există o producție crescută de sebum.

Acneea la bebeluși: simptome

Acneea la bebeluși se caracterizează prin apariția unor mici umflături roșii sau albe pe obraji, nas sau frunte. De obicei, apare în primele 2 până la 4 săptămâni după naștere. Unii bebeluși au, de asemenea, mici umflături albe pe nas, bărbie sau obraji.

Tratamentele acneei la bebeluși

 

Persoană care administrează tratamentele acneei la bebeluși

Tratamentele acneei la bebeluși pot implica utilizarea cremelor retinoide cu aplicare timp de câteva luni. De asemenea, trebuie să îmbunătățești mediul din camera copilului.

Deoarece acneea la bebeluși dispare adesea singură după câteva luni, nu este nevoie mereu de tratament medical. Cu toate acestea, dacă problema persistă mai mult timp, trebuie administrat un tratament.

Înainte de a începe orice tratament, o idee bună este să aerisești camera copilului des. Un mediu prea fierbinte și umed ar putea încuraja dezvoltarea și răspândirea bacteriilor.

După cum am spus, dacă până la vârsta de 6 – 12 luni acneea nu a dispărut, medicul pediatru va prescrie un tratament. În plus, acesta este un semn ce indică faptul că acneea va reapărea în adolescență. Cremele cu retinoizi sunt utilizate timp de câteva luni. Aceste creme sunt eficace grație capacității lor de a:

  • Elimina sebumul
  • Scădea inflamația
  • Opri dezvoltarea Propionibacterium acnes, o bacterie care se hrănește cu sebum și care se găsește pe pielea afectată de acnee.

Ca ultim sfat, dacă leziunile acneice au o mică pată galbenă în centru, trebuie să aplici un unguent care conține eritromicină. Motivul este faptul că poate exista o infecție bacteriană, iar eritromicina este un antibiotic care ameliorează situația. Desigur, ar trebui să faci acest lucru numai atunci când este prescris de medicul pediatru al copilului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Serna-Tamayo, C., Janniger, C. K., Micali, G., & Schwartz, R. A. (2014). Neonatal and infantile acne vulgaris: An update. Cutis94(1), 13–16.
  • Antoniou, C., Dessinioti, C., Stratigos, A. J., & Katsambas, A. D. (2009, July). Clinical and therapeutic approach to childhood acne: An update. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2009.00932.x
  • Samycia M, Lam JM. Infantile acne. CMAJ. 2016;188(17-18):E540. doi:10.1503/cmaj.160139
  • Kutlubay Z, Tanakol A, Engýn B, et al. Newborn Skin: Common Skin Problems. Maedica (Buchar). 2017;12(1):42–47.
  • Chularojanamontri L, Tuchinda P, Kulthanan K, Pongparit K. Moisturizers for Acne: What are their Constituents?. J Clin Aesthet Dermatol. 2014;7(5):36–44.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.