Cauzele, simptomele și tratamentul chisturilor pancreatice
 

Cauzele, simptomele și tratamentul chisturilor pancreatice

Chisturile pancreatice sunt o afecțiune rară și asimptomatică. Ele sunt diagnosticate adesea întâmplător.
Cauzele, simptomele și tratamentul chisturilor pancreatice

Ultima actualizare: 10 septembrie, 2022

Pancreasul este o glandă situată în spatele stomacului, a cărei funcție principală este de a sintetiza hormoni legați de metabolismul glucozei. În plus, eliberează enzime care participă la digestie. Poate fi afectat de diferite patologii care îi modifică funcționarea, precum chisturile pancreatice. Care sunt cauzele, simptomele și tratamentul chisturilor pancreatice?

Un chist pancreatic este o cavitate închisă, plină de lichid, căptușită de celule epiteliale. Poate fi localizat oriunde în pancreas și poate fi format din diferite tipuri de țesut. În plus, este important de menționat că poate fi localizat pe pancreas sau în interiorul organului.

Din fericire, majoritatea au un comportament benign, deci nu includ celule canceroase. Cu toate acestea, un mic procent de chisturi devine malign.

Tipuri de chisturi pancreatice

Chisturile din pancreas pot fi împărțite în două grupuri mari: pseudochisturi și chisturi. Principala diferență dintre cele două tipuri este faptul că primele nu sunt acoperite cu celule epiteliale. În schimb, au în jurul lor un strat de țesut fibros.

Pseudochisturile pancreatice sunt cele mai frecvente tumori la nivelul pancreasului și pot apărea în până la 90% din cazuri, potrivit statisticilor. Restul de 10% cuprinde:

  • Chistadenomul seros: este o tumoare cu comportament benign, deci riscul de cancer este foarte mic. Cu toate acestea, are capacitatea de a crește în dimensiune, de a comprima alte organe și de a provoca dureri abdominale.
  • Chistadenomul mucinos: este un chist care apare des la capătul pancreasului. Are capacitatea de a deveni malign, așa că este necesară o monitorizare adecvată.
  • Tumora chistică papilară: cunoscută și sub numele de tumoare Frantz, este un neoplasm care afectează de obicei femeile tinere și este puțin probabil să devină malignă. Apare cel mai des în capătul pancreasului.
  • Neoplasm mucinos papilar intraductal: această tumoare este localizată în ductul pancreatic principal. Neoplasmul poate fi atât precanceros, cât și canceros.
Medic specializat în tratamentul chisturilor pancreatice

Simptome

Majoritatea persoanelor cu chisturi pancreatice sunt asimptomatice, iar diagnosticul este stabilit întâmplător. Simptomele care apar sunt nespecifice și au la bază compresia altor organe.

Câteva semne asociate sunt următoarele:

  • Greață și vărsături
  • Durere persistentă în abdomenul superior
  • Icter sau culoare gălbuie a pielii și mucoaselor
  • Masă palpabilă în abdomenul superior

Neoplazia mucinoasă papilară intraductală poate genera simptome similare cu cele ale pancreatitei cronice sau acute. În plus, pot apărea și alte simptome pe măsură ce boala progresează, cum ar fi scăderea în greutate, dispepsia și anorexia. Unii oameni chiar dezvoltă diabet zaharat.

Care sunt cauzele chisturilor pancreatice?

Chisturile pancreatice nu au o cauză specifică. Pseudochisturile pot fi legate de pancreatită sau de un alt proces inflamator. Enzimele digestive, cum ar fi amilaza, se activează și irită pancreasul.

Tumorile pot fi asociate și cu patologii genetice rare, cum ar fi boala polichistică a rinichilor sau boala von Hippel-Lindau. De fapt, studiile au arătat că 47% dintre persoanele cu boala von Hippel-Lindau au chisturi pancreatice.

Diagnostic

Diagnosticul chisturilor pancreatice este stabilit în multe cazuri întâmplător. În general, apare atunci când se efectuează teste imagistice în căutarea altor patologii.

Specialistul va solicita efectuarea altor teste pentru a studia caracteristicile chisturilor. În plus, acest lucru îi va permite să determine cel mai bun tratament. Unele dintre cele mai utile teste sunt:

  • RMN
  • Tomografie computerizată
  • Ecografie abdominală
  • Ecografie endoscopică
  • Colangiopancreatografie prin rezonanță magnetică
  • Colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (CPRE)

Imagistica prin rezonanță magnetică este unul dintre testele imagistice care oferă cele mai multe informații, deoarece detectează formațiunile mici și modificările care sugerează malignitate. La rândul lor, ultrasunetele endoscopice și ERCP sunt utile pentru diferențierea tumorilor maligne și benigne, deoarece permit prelevarea de probe pentru biopsie.

Pacient la tomograf
Rezonanța magnetică permite localizarea chisturilor pancreatice mici și a celor aflate în zone greu accesibile.

Tratamentul chisturilor pancreatice

Tratamentul va depinde de dimensiunea chisturilor, de simptomele pe care le provoacă și de posibilitatea existenței celulelor maligne. Cele mai multe pseudochisturi dispar de la sine.

Drenajul poate fi necesar atunci când chistul este foarte mare sau generează simptome incomode. Drenajul chisturilor pancreatice se poate face prin endoscopie, laparoscopie sau percutanat.

Rezecția chirurgicală a tumorii este opțiunea preferată în cazul chisturilor mari sau al celor cu risc evident de a deveni maligne. Toate celulele din chist trebuie îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale pentru a preveni reapariția acestuia.

În cazul tumorilor maligne, chimioterapia poate fi foarte utilă.

Tratamentul chisturilor pancreatice: o patologie cu prognostic favorabil

Prognosticul pentru chisturile și pseudochisturile pancreatice este pozitiv în majoritatea cazurilor. Să ne amintim că este o patologie care tinde să fie benignă și care dispare de la sine. În plus, complicațiile, cum ar fi ruptura chisturilor și hipertensiunea portală, sunt foarte rare.

În cazul în aveți un chist în pancreas, păstrați-vă calmul. Este o afecțiune foarte simplu de tratat și nu reprezintă un risc important în majoritatea cazurilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Iglesias J, Domínguez J. Quistes de páncreas. Rev. esp. enferm. dig. 2009;101(6):438-438.
  • Charlesworth M, Verbeke CS, Falk GA, Walsh M et al. Pancreatic lesions in von Hippel-Lindau disease? A systematic review and meta-synthesis of the literature. J Gastrointest Surg. 2012;16(7):1422-8.
  • Farrell JJ. Pancreatic Cysts and Guidelines. Dig Dis Sci. 2017 Jul;62(7):1827-1839.
  • Moyer MT, Maranki JL, DeWitt JM. EUS-Guided Pancreatic Cyst Ablation: a Clinical and Technical Review. Curr Gastroenterol Rep. 2019 Apr 23;21(5):19.
  • Megibow AJ, Baker ME, Gore RM, Taylor A. The incidental pancreatic cyst. Radiol Clin North Am. 2011 Mar;49(2):349-59.
  • Ayoub F, Davis AM, Chapman CG. Pancreatic Cysts-An Overview and Summary of Society Guidelines, 2021. JAMA. 2021 Jan 26;325(4):391-392.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.