fructe care protejează și întăresc pancreasul
 

Fructe care protejează și întăresc pancreasul

O bună digestie este un semn de sănătate, iar pentru asta nu trebuie să avem grijă doar de stomac. Pancreasul este o parte foarte importantă, pentru a cărui îngrijire putem consuma anumite fructe.
Fructe care protejează și întăresc pancreasul

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Cum aveți grijă de pancreas? După cum știți deja, această glandă este esențială pentru a desfășura digestia și pentru a produce insulină. O dietă sănătoasă și echilibrată este esențială. Descoperiți cele mai bune fructe care protejează și întăresc pancreasul!

Importanța pancreasului pentru digestie

Această glandă situată în spatele stomacului ne permite să sintetizăm anumite lichide pancreatice care ne vor ajuta să digerăm mai ușor alimentele. Datorită ei, stocăm și absorbim mai bine nutrienții, fără a uita, desigur, că tot datorită ei producem insulină.

Normal este să nici nu ne dăm seama de existenta ei atât timp cât avem obiceiuri corecte de viață și o alimentație suficient de echilibrată pentru ca organismul să-și îndeplinească funcțiile în mod normal.

Dar ce se întâmplă când digestiile sunt grele, ne simțim umflați sau avem o durere fulgerătoare în această zonă? Înseamnă că ceva nu este în regulă și, după cum știți deja, bolile legate de pancreas sunt complexe și îngrijorătoare. Iată câteva îndrumări de bază:

  • Evitați consumul de carne roșie, cârnați, alimente sărate, alimente semipreparate…
  • Evitați sau măcar restricționați consumul de grăsimi animale, precum laptele integral. Grăsimile peștilor sunt sănătoase.
  • Evitați alcoolul și tutunul.
  • Lăsați deoparte făinurile și zaharurile rafinate, deoarece îngreunează funcționarea corectă a pancreasului.
  • Evitați să mâncați mult la aceeași masă. Este mai bine să serviți cantități mici în diferite momente ale zilei. Nu săriți peste nicio masă, mai ales micul dejun.
  • Încercați să nu abuzați de medicamente, cum ar fi analgezicele. Atât ficatul, cât și rinichii sau pancreasul nu le procesează bine, deoarece sunt substanțe chimice.
  • Faceți puțină mișcare, bucurați-vă de viață și gestionați corect stresul și anxietatea.

Fructe care protejează și întăresc pancreasul

1. Mere la cuptor cu scorțișoară

Coș cu mere

O recomandare pentru a avea grijă de pancreas este să consumați fructe fierte sau coapte. Este o modalitate de reducere a zaharurilor prezente în fructe, pentru ca acestea să fie mai bine digerate.

Așadar, dacă suferiți de probleme de digestie legate de pancreas, ideal ar fi să consumați o dată pe zi un măr copt cu scorțișoară. Acest fruct este plin de vitamine care, combinate cu scorțișoara, ne oferă mari virtuți digestive, antiinflamatorii și regenerative. Nu ezitați, este un desert delicios și foarte sănătos!

2. Pere fierte cu scorțișoară

Cele mai bune fructe care protejează și întăresc pancreasul

Le-ați încercat vreodată în acest fel? Sunt delicioase și, după cum spuneam, fierberea reduce conținutul de zahăr și este mult mai bine tolerată de pancreas.

Para, ca și mărul, este un fruct medicinal care protejează digestia și sănătatea cardiovasculară. Dacă adăugați acel praf de scorțișoară, îi veți spori și mai mult proprietățile.

3. Ananas și papaya

Fructe care protejează și întăresc pancreasul

Cum ar fi să pregătim pentru prânz o salată gustoasă din aceste fructe? Faptul că atât ananasul, cât și papaya sunt benefice sănătății ficatului se datorează faptului că sunt fructe foarte bogate în antioxidanți. Ele ne întăresc, ne vindecă și ne detoxifică.

Nu trebuie să fie prea coapte pentru că vor avea prea mult zahăr. De asemenea, ar trebui să fie întotdeauna naturale. Nu apelați, de exemplu, la sucuri din magazine, deoarece își pierd vitaminele originale în timpul procesării.

4. Smochine

Smochine coapte

Știați că smochinele au enzime minunate pentru sănătatea pancreasului? Așa este. Merită să consumați aproximativ cinci smochine pe zi.

O modalitate de a profita de beneficiile lor este să le consumați și în forma uscată. Ele continuă să-și mențină proprietățile excelente și pot fi consumate, de exemplu, dimineața. Veți obține un remediu excelent pentru constipație. Combinate, de exemplu, cu nuci, sunt un tratament bogat în omega-3, antioxidanți și minerale.

Fructe care protejează și întăresc pancreasul: concluzie

În concluzie, fructele pot fi gătite în cuptor sau fierte. Este esențial să-i oferim pancreasului vitamina C și antioxidanți, de aceea papaya și ananasul sunt vitale.

Smochinele sunt potrivite pentru pancreas grație enzimelor lor protectoare. Consumul zilnic de fructe este esențial pentru sănătate. De asemenea, nu uitați să mâncați corect, să săriți peste alimentele bogate în grăsimi și să faceți niște exerciții fizice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kalt W, Cassidy A, Howard LR, Krikorian R, Stull AJ, Tremblay F, Zamora-Ros R. Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):224-236.
  • Weisbeck A, Jansen RJ. Nutrients and the Pancreas: An Epigenetic Perspective. Nutrients. 2017 Mar 15;9(3):283.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.