Ce este alimentația densă nutritiv?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Alimentația densă nutritiv este un mecanism ce acordă prioritate aportului de alimente cu densitate nutrițională mare. Nu este supusă unor reguli stricte. Chiar și produsele mai puțin sănătoase se pot încadra ocazional în acest tipar. Totuși, cantitatea acestora trebuie să fie limitată. Important este să fim atenți la semnalele organismului.
Înainte de a începe, trebuie remarcat faptul că menținerea unei diete sănătoase este esențială pentru o sănătate optimă în timp. Pentru a face acest lucru, este indicat să se garanteze varietate și echilibru la nivel energetic.
Pentru acesta din urmă nu este necesar să numărați caloriile în mod constant. Este suficient să vă ghidați după mecanismele apetitului și ale sațietății.
Alimentația densă nutritiv
Unul dintre principiile Ce este alimentației densă nutritiv este să alegeți frecvent alimente proaspete care oferă o cantitate mare de nutrienți de calitate. Astfel, cerințele nutriționale vor fi îndeplinite, ceea ce va ajuta la evitarea deficitelor care pot influența negativ funcționarea organismului.
Recomandăm: Dieta climatică: în ce constă?
Ca regulă generală, trebuie remarcat faptul că multe diete sunt deficitare în elemente precum proteinele. Acestea s-au dovedit a fi esențiale pentru a preveni dezvoltarea patologiilor care pot afecta masa slabă, cum ar fi sarcopenia. Includerea alimentelor de origine animală în mod regulat în dietă va ajuta la prevenirea acestei probleme, garantând recuperarea țesutului după efort.
Asigurarea aportului de micronutrienți prezenți în produsele proaspete este decisiv. Aceștia se găsesc întotdeauna în cantități mici, dar sunt necesari pentru ca organismul să funcționeze corect.
Micronutrienții participă la multe procese fiziologice. În caz de deficiență, trebuie să recurgem la suplimente pentru a evita dezvoltarea unor probleme cronice.
Alimente procesate
Prezența alimentelor procesate industriale în dietă este descurajată. Aceste produse conțin zaharuri simple, grăsimi trans și aditivi artificiali care pot fi dăunători sănătății umane. Lipidele oxidate cresc nivelul de inflamație din mediul intern, afectând sănătatea. Acest lucru este dovedit de un studiu publicat în BMJ.
Cu toate acestea, nu este nevoie să eliminați complet aceste alimente din dietă sau să vă simțiți vinovați după ce le-ați consumat. Nu se întâmplă nimic dacă le consumați ocazional în cadrul unei diete echilibrate și variate. Atâta timp cât alimentele proaspete sunt prioritare în dietă, acest lucru nu ar trebui să fie dăunător.
Alimentația densă nutritiv susține că nu există alimente bune sau rele, ci că totul depinde de context. De exemplu, zaharurile simple în exces pot fi dăunătoare persoanelor sedentare. Potrivit unui studiu publicat în Current Diabetes Reports, ele cresc riscul de a dezvolta diabet. Cu toate acestea, pentru sportivi sunt necesare în cantități relativ mari.
Importanța obiceiurilor benefice
Totuși, pentru o sănătate optimă, este necesar să îmbinăm alimentația densă nutritiv cu o serie de obiceiuri benefice. De exemplu, avem nevoie de activitate fizică în mod regulat, acordând prioritate antrenamentului de forță. În acest fel, inflamația din mediul intern va fi permanent sub control, procesele fiziologice desfășurându-se în mod eficient.
În mod similar, este recomandat să dormim bine 7 sau 8 ore în fiecare noapte. În timpul odihnei, corpul uman desfășoară o serie de procese de reparare a țesuturilor, esențiale pentru ca totul să funcționeze corect a doua zi. În plus, metaboliții toxici care au fost generați pe parcursul zilei vor fi eliminați.
Citiți și: Dieta lazy keto: ce este și care sunt riscurile ei?
Alimentația densă nutritiv, un mecanism ce protejează sănătatea
După cum ați văzut, alimentația densă nutritiv este un tip de dietă flexibilă care își propune să ajute la îmbunătățirea sănătății. Nu se concentrează atât de mult pe calorii sau pe aportul unui anumit nutrient. Se pune accentul pe varietatea dietei și promovarea alimentelor proaspete, fără restricții majore. Astfel, dieta este ușor de urmat pe perioade lungi de timp.
Trebuie să punem un accent deosebit pe necesitatea evitării dietelor restrictive. Multe dintre ele ajung să genereze anxietate. Ulterior, este posibil să apară un efect de rebound, care este contraproductiv. Flexibilitatea este secretul succesului!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.), 40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
- de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.), 351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
- Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports, 18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.