Ce este amnezia digitală și cum o prevenim?
 

Ce este amnezia digitală și cum o prevenim?

Tehnologia a schimbat modul în care trăim, gândim, învățăm și ne amintim. Suntem una cu dispozitivele noastre, dar în ce măsură ne afectează acest lucru memoria?
Ce este amnezia digitală și cum o prevenim?
María Irene Benavides Guillém

Scris și verificat de medicul María Irene Benavides Guillém.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Amnezia digitală se referă la efectul pe care tehnologia îl are asupra creierului, în special asupra memoriei. Impactul tehnologiei asupra vieții de zi cu zi este devastator. Suntem martori ai digitalizării din copilărie până la bătrânețe.

Noi tehnologii și aplicații apar în fiecare zi. Dispozitivele digitale ne ușurează sarcinile zilnice. Sunt un instrument fundamental pentru muncă, dar și pentru timpul liber și pentru relațiile sociale.

Am analizat vreodată temeinic impactul tehnologiei? Această transformare psihologică, fiziologică și sociologică profundă este o cauză de îngrijorare pentru oamenii de știință din diverse domenii.

Creierul este vulnerabil la această multitudine de stimuli meniți să anticipeze nevoile utilizatorilor. Memoria va avea de suferit?

Ce este amnezia digitală?

Din 2007, există un interes tot mai mare pentru efectul tehnologiei asupra memoriei. Într-un număr din 2011 al revistei Science, profesorii Betsy Sparrow, Jenny Liu și Daniel M. Wegner au discutat pentru prima dată despre efectul Google, adică tendința de a uita informații ușor accesibile online.

Din 2015 până în 2016, compania de securitate cibernetică Kaspersky Lab a efectuat o serie de sondaje cu subiecți din Europa, Statele Unite și India. Obiectivul studiului a fost descoperirea impactului pe care tehnologia îl are asupra vieții de zi cu zi.

Studiul a constatat că există o relație directă între posibilitatea de a obține rapid o informație și a nu o memora. Așa a fost inventată expresia „amnezie digitală”.

Cu alte cuvinte, amnezia digitală este înclinația către a nu memora ceea ce putem obține de pe internet sau dispozitivele mobile. Tindem să ne amintim de unde să luăm informațiile, mai degrabă decât informațiile în sine.

Cum apare amnezia digitală?

Studiul amneziei digitale este un domeniu incipient. Există diverse teorii despre modul în care digitalizarea poate afecta memoria.

Atunci când simțim că un singur click ne poate oferi ceea ce dorim, nu facem niciun efort să memorăm și nu folosim procesul de învățare. Informațiile rămân doar în memoria de scurtă durată.

Folosirea tuturor simțurilor noastre în timpul memorării informațiilor (memoria multisenzorială) facilitează reținerea acestora. Ținând cont de faptul că, atunci când manipulăm dispozitive digitale, folosim aproape exclusiv simțul vizual, utilizarea a mai puțini stimuli scade capacitatea de memorare.

Tineri care butonează telefoanele mobile
Telefoanele mobile ne însoțesc peste tot și avem încredere că informațiile importante sunt mereu cu noi. Astfel, nu ne mai folosim memoria.

Ce spun statisticile despre amnezia digitală?

Investigațiile efectuate de Kaspersky Lab au descoperit următoarele rezultate:

  • 34% dintre respondenții din Europa și 44% dintre americani au spus că smartphone-ul este memoria lor.
  • Amnezia digitală a fost prezentă atât la adulții tineri, cât și la adulții în vârstă.
  • Jumătate dintre americani, atunci când se confruntă cu o întrebare, consultă internetul înainte de a încerca să-și amintească răspunsul.
  • 50% dintre respondenții din India nu au fost interesați să-și amintească informațiile, ci locul unde le-ar putea găsi.
  • Din 10 persoane, 8 au recunoscut că își folosesc dispozitivele digitale mult mai mult astăzi decât în urmă cu 5 ani.

Un studiu publicat în 2020, realizat în India, a constatat că aproximativ 48% dintre respondenți nu știu ce este amnezia digitală. 41,5% ar intra în panică dacă și-ar pierde telefonul mobil. [/atomic-quote]

Într-un studiu recent realizat de Shakti Swaminathan, au fost chestionați 550 de studenți indieni cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 de ani. Unele dintre cele mai importante rezultate sunt următoarele:

  • Doar 15,6% memorează informațiile pe care trebuie să le aibă la îndemână. În schimb, 66% caută online informațiile de care au nevoie.
  • 30% dintre participanții la studiu ar fi supărați dacă și-ar pierde telefonul mobil.
  • Aproape 70% nu își amintesc numerele de telefon.
  • 36% sunt îngrijorați de dependența de tehnologie.

Ce consecințe poate avea?

Consecințele digitalizării asupra capacității noastre de memorare nu sunt în totalitate negative. Este bine să delegați anumite chestiuni banale dispozitivelor mobile și să lăsați creierul să se concentreze pe ceea ce este important.

Însă, există posibilitatea ca acest lucru să implice mai puțină stimulare și, prin urmare, mai puțină dezvoltare a conexiunilor neuronale. Trebuie remarcat faptul că acestea sunt cheia memoriei.

Lipsa memorării anumitor informații poate fi problematică în următoarele scenarii:

  • Trebuie să ne amintim ceva și nu avem acces la un dispozitiv de stocare sau de căutare online.
  • Nu putem stoca informația pe suport digital deoarece nu este sigur sau recomandat.
  • Trebuie să interiorizăm și să ne amintim informațiile pe termen lung.
  • Pierdem dispozitivul unde stocăm informațiile.
O altă preocupare legată de această problemă este securitatea stocării datelor sensibile pe mediile digitale și acțiunile hackerilor.

Dincolo de amnezia digitală

Efectele digitizării asupra creierului nu se limitează la memorie. Există mai multe aspecte ale sănătății mintale care ar putea fi afectate de utilizarea excesivă a mediilor digitale. De exemplu, acest fapt a fost legat de deficitul de atenție, iritabilitate și comportament agresiv.

Comunicarea și socializarea pe rețelele sociale și dispozitivele digitale duc la o scădere a contactului uman. În cazul copiilor, expunerea timpurie la acest fenomen poate duce la pierderea unor abilități precum empatia.

Unul dintre fenomenele care a fost asociat cu apariția amneziei digitale este dependența de telefonul mobil. Duce la tulburări de somn care afectează și mai mult memoria. În plus, pierderea dispozitivelor care conțin informații personale și profesionale importante poate să genereze anxietate, atacuri de panică și tulburări de stres post-traumatic.

Este foarte dificil să protejăm confidențialitatea în lumea digitală. Prezența informațiilor personale în cloud le expune la multiple infracțiuni cibernetice: fraudă, spionaj, pornografie și hărțuire cibernetică.

Cum știți dacă aveți amnezie digitală?

Cercetătorul și psihologul clinician Pragya Lodha ne propune să răspundem la următoarele întrebări pentru a determina dacă avem amnezie digitală:

  • Unde vă păstrați informațiile? Întotdeauna pe dispozitive digitale?
  • Petreceți prea mult timp pe mediile digitale?
  • Modul vostru de a comunica a devenit exclusiv virtual?
  • Comportamentul v-a afectat negativ munca? De exemplu, aveți lipsuri, uitați de responsabilități, nu vă îndepliniți angajamentele și sarcinile, etc.
  • Nu vă puteți imagina o zi fără tehnologie?
  • Vă simțiți pierduți fără dispozitive digitale?
Bărbat afectat de amnezia digitală

Cum poate fi evitată amnezia digitală?

Dacă după ce ați răspuns la întrebările anterioare, considerați că aveți amnezie digitală, exista măsuri pe care le puteți lua în acest sens. Lodha spuneorice ați face pentru a vă menține sănătatea mintală va ajuta.

Detoxificarea digitală este esențială. Deconectați-vă atunci când petreceți timp cu familia sau partenerii și încercați să motivați acest comportament și la alții.

Conectați-vă cu natura și petreceți timp în aer liber. Când călătoriți sau mergeți la plimbare, bucurați-vă de moment. Construiți amintiri memorabile. Nu încercați să fotografiați, partajați sau capturați fiecare moment pe dispozitivele digitale.

Obișnuiți-vă să memorați informațiile importante. Străduiți-vă să păstrați datele pe care le stocați în siguranță și investiți în securitatea informațiilor.

Progresul tehnologiei transformă radical viața. Cu toate acestea, nu știm multe despre efectul pe care îl are asupra creierului. Este recomandat să ne întrebăm dacă suntem dependenți de dispozitivele electronice. Nu este vorba despre a înceta să ne bucurăm de tehnologie, ci despre a o folosi cu înțelepciune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Swaminathan S. Digital Amnesia: The Smart Phone and the Modern Indian Student. Journal of Humanities and Social Sciences Studies, 2020;2(3):23-31.
  • Hesselmann G. No conclusive evidence that difficult general knowledge questions cause a “Google Stroop effect”. A replication study. PeerJ. 2020;8:e10325.
  • Lodha P. Digital Amnesia: are we headed towards another amnesia. Indian Journal of Mental Health, 2019;6(1):18-22.
  • Dirin A, Alamäki A, Suomala J. Digital Amnesia and Personal Dependency in Smart Devices: A Challenge for AI. Proceedings of Fake Intelligence Online Summit 2019.
  • Kaspersky Lab. From digital amnesia to augmented mind. Disponible en: https://media.kaspersky.com/pdf/Kaspersky-Digital-Amnesia-Evolution-report-17-08-16.pdf
  • Kaspersky Lab. The rise and impact of digital amnesia. Why we need to protect what we no longer remember. Disponible en: https://media.kasperskycontenthub.com/wp-content/uploads/sites/100/2017/03/10084613/Digital-Amnesia-Report.pdf
  • Sparrow B, Liu J, Wegner DM. Google effects on memory: cognitive consequences of having information at our fingertips. Science. 2011;333(6043):776-8.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.