Ce este brainspotting și ce beneficii are?
Brainspotting (BSP) este o abordare terapeutică rapidă și eficientă ce completează tratamentul de desensibilizare și reprocesare a mișcărilor oculare (EMDR). Tehnica este folosită pentru a aborda traumele emoționale.
Potrivit Journal of Psychotraumatology, Psychotherapy Sciences and Psychological Medicine, această alternativă este eficientă împotriva evenimentelor traumatice sau tulburării de stres post-traumatic (PTSD). Pacienții controlează intensitatea sentimentelor și își pot rezolva anumite afecțiuni.
De ce blocăm emoțiile negative?
Acumularea de experiențe stresante se poate transforma în traume. Când treci prin situații dificile fără îndrumare pentru a le gestiona, creierul le blochează pentru a se proteja pe sine și pe tine.
Cu toate acestea, faptele rămân înregistrate. Oricât de mult pare că sunt izolate, există riscul ca acestea să devină active, dăunând echilibrului fizic și emoțional.
Răspunsurile variază de la tristețe la angoasă, anxietate și furie, variind în intensitate. Dacă atunci când îți amintești experiența dureroasă nu o procesezi corect, apare o excitare fiziologică excesivă care agravează reacția.
Ideal ar fi să eliberezi trauma și să o faci parte din povestea vieții.
Ce este brainspotting?
Brainspotting se referă literalmente la „observarea creierului”. Este o metodă utilă în psihologie pentru a înfrunta suferința din adâncuri. Terapia ajută la vindecarea rănilor emoționale apărute din cauza unui eveniment perturbator.
Psihoterapeutul David Grand a descris pe larg tehnica. În timpul unei ședințe, expertul a remarcat că prin reducerea mișcărilor oculare, pacientul a procesat traumatismul cu o toleranță mai mare.
Oamenii manifestă reflexe neobișnuite atunci când ochii lor sunt în poziții specifice. Așa a lucrat specialistul la legătura dintre reacțiile emoționale și fizice actuale și impresiile din trecut.
În acest proces, este identificat punctul creierului, ceea ce facilitează eliberarea sentimentelor blocate. Jurnalul Mediteranean de Psihologie Clinică explică faptul că abordarea BSP accesează capacități înnăscute de autoobservare și autovindecare, într-o relație clinică reglată neurobiologic.
Ca dovadă a eficacității, un studiu revizuit de aceeași publicație subliniază faptul că brainspotting a redus semnificativ suferința legată de memorie în cazul eșantionului utilizat.
Citește mai mult: Lasă în urmă suferința pentru a o lua de la capăt
Beneficii pentru sănătate ale brainspotting-ului
O investigație a Jurnalului Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică afirmă că BSP provoacă efecte benefice în procesarea amintirilor copleșitoare la adulții sănătoși.
De fiecare dată când o emoție este exprimată în mod disproporționat, la bază stă activarea a ceva vechi stocat într-o capsulă neuronală. Prin urmare, BSP servește la abordarea afecțiunilor fizice și somatizării asociate cu anumite evenimente, cum ar fi cele menționate mai jos:
- Fobii
- Dependențe
- Fibromialgie
- Oboseală cronică
- Disfuncție sexuală
- Tulburări de vorbire
- Agresivitate și impulsivitate
- Deficit de atenție și hiperactivitate
- Traume fizice sau sentimentale din cauza leziunilor sau accidentărilor
- Deficit de atenție și hiperactivitate
Pe lângă confruntarea cu contexte negative, brainspotting-ul favorizează dezvoltarea resurselor interne și întărirea experiențelor pozitive. Metoda ajută la încurajarea și pregătirea pacienților care planifică intervenții chirurgicale.
De asemenea, brainspotting este o terapie benefică ce stimulează creativitatea. Un alt domeniu care face apel la acest traseu este sportul, pentru a îmbunătăți performanța sportivilor.
Cum se aplică tehnica brainspotting?
Procedura psihoterapeutului se bazează pe găsirea unei poziții precise a ochiului și conectarea acesteia cu circuitul neuronal care stochează informații despre viață. În timp ce pacientul își mișcă ochii, psihologul urmărește ideea și pune întrebări despre emoții.
Pacientul manifestă angoasă, anxietate, clipire accelerată sau gesturi corporale. Când terapeutul găsește punctul cerebral, începe abordarea emoțiilor.
Pacientul va privi mereu în aceeași direcție, astfel încât creierul să salveze amintirile. Este posibil să apară reacții psihologice și fiziologice puternice, dar nu trebuie să-și piardă concentrarea.
Expertul caută vindecarea emoțională și urmărește întărirea abilităților de autovindecare, reprocesarea traumei originale și eliberarea poverii.
Contraindicații
La început, terapia se folosea doar pentru supraviețuitorii adulți ai traumelor. Acum, există psihoterapeuți care deservesc copii și alte grupe de populație. Cu toate acestea, unii recomandă concentrarea asupra pacienților adulți datorită delicateții implicate în gestionarea fluxurilor emoționale.
Ca și contraindicație, putem menționa faptul ca participarea la ședințe sub influența substanțelor alcoolice sau psihotrope îngreunează procesul de observație și duce la rezultate ineficiente.
Recomandăm: 5 trucuri pentru a depăși suferința emoțională
Durata ședințelor și apariția rezultatelor
Tensiunea și anxietatea scad chiar de la prima ședință. De asemenea, scade teama de amintiri neplăcute. În zilele următoare, simți că ceva se schimbă.
Numărul de ședințe este determinat de gradul de complicație a istoricului pacientului, pe lângă severitatea acestuia. După fiecare ședință, renunți la încărcături negative și aprofundezi autocunoașterea.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Crescentini C, D’Antoni F, Fabbro F, Matiz A. Técnicas psicoterapéuticas para recuerdos angustiosos: un estudio comparativo entre EMDR, Brainspotting y Body Scan Meditation. Revista Internacional de Investigación Ambiental y Salud Pública. Vol. 19. Núm. 3. Suiza; 2022. https://www.mendeley.com/catalogue/9693901d-7a3c-3ebb-8703-4cafebfaa113/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Ba63cb9bb-2d71-4c7f-85e1-94df91aa6af4%7D
- D’Antoni F. Brainspotting reduce las perturbaciones y aumenta la variabilidad de la frecuencia cardíaca relacionada con los recuerdos angustiosos: un estudio piloto. Revista Mediterránea de Psicología Clínica. Vol. 9. Núm. 3. pp. 1-24. Italia; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/50f618c3-30c7-3b1c-b760-58c13b3949ac/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Ba593270e-65fe-425d-a932-56eebe96a561%7D
- Gran D, Hildebrando A, Stemmler M. Un estudio preliminar de la eficacia de Brainspotting, una nueva terapia para el tratamiento de estrés postraumático. Revista de Psicotraumatología, Ciencias de la Psicoterapia y Medicina Psicológica. 2014. https://www.mendeley.com/catalogue/a4e30f95-8725-3f52-9961-8264ffde5e03/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B8fbff521-0342-42aa-bc16-db4e7705776d%7D
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.