Ce este cianidina, cum se utilizează și ce beneficii are?
Cianidina este un compus chimic antioxidant care se găsește în unele alimente și care poate acționa ca un colorant. Este inclusă în grupul de antocianine, caracteristic fructelor și legumelor de culoare violet, cum ar fi afinele, murele și vinetele. Cianidina are multe beneficii pentru sănătate.
Includerea fitonutrienților în dietă este considerată esențială pentru a reduce evoluția multor patologii cronice și complexe. Experții recomandă consumul a cinci porții de fructe și legume pe zi. Aceste alimente conțin și micronutrienți de calitate, cum ar fi vitaminele și mineralele.
Unde se găsește cianidina?
În general, varza roșie, cartofii peruvieni și porumbul magenta mexican sunt principalele surse de cianidină care pot fi incluse în dietă. Atenție, chiar dacă acest element acționează ca pigment roșu sau violet, el nu poate fi folosit în industrie pentru a îmbunătăți caracteristicile organoleptice ale produselor. Uneori, se folosesc aditivi artificiali, așa că este important să verificați eticheta nutrițională.
Recomandăm: Rețetă de smoothie antioxidant cu afine și cireșe
Din punct de vedere chimic, cianidina este cunoscută sub denumirea de „cianidol”. Structura sa este similară cu cea a altor antocianine (pelargonidin, malvidin, petunidin, peonidin, etc). Este compusă dintr-un nucleu de flavone cu două inele aromatice. În total, există trei inele ale căror duble legături sunt responsabile de pigmentare.
Ce beneficii are cianidina?
În primul rând, s-a demonstrat că antocianinele ne protejează împotriva dezvoltării patologiilor neurodegenerative, cum ar fi demența. Prin blocarea formării radicalilor liberi și a acumulării acestora în țesuturi, se reduc posibilele leziuni și mutații ale mitocondriilor și ale ADN-ului celular, întârziindu-se astfel îmbătrânirea și afecțiunile tipice acesteia.
Aportul regulat al acestui tip de compus este benefic în prevenirea modificărilor în funcționarea sistemului cardiovascular. Un studiu publicat în revista Molecular Aspects of Medicine confirmă acest lucru. Puterea antioxidantă previne degradarea lipoproteinelor și creșterea rigidității pereților arterelor. Ambele mecanisme pot fi legate de ateroscleroză, care compromite irigarea țesuturilor.
Nu trebuie să uităm nici de efectul acestor pigmenți în combaterea obezității și a tulburărilor metabolice. Dintre acestea menționăm în mod special diabetul de tip 2.
Potrivit cercetărilor publicate în Nutrients, cianidina poate să controleze inflamația din mediul intern, care este asociată cu un mediu hormonal mai bun și funcționarea optimă a microbiotei intestinale.
Contraindicații ale cianidinei
Nu tot ce strălucește este aur. Deși aportul alimentar de cianidină este considerat pozitiv, suplimentarea cu acest compus poate avea contraindicații în anumite situații. Este clar că este benefic pentru a preveni îmbătrânirea și anumite patologii. Cu toate acestea, în cazul exercițiilor intense, poate afecta comunicarea celulară, care este cheia pentru asigurarea adaptărilor ulterioare.
Câștigurile de forță musculară și hipertrofia pot fi afectate. Din acest motiv, folosirea cianidinei la sportivi nu este recomandată în doze prea mari. Atunci când sportivul trece printr-o perioadă de stres intens și participă la o mulțime de competiții, poate folosi un supliment pentru a stimula recuperarea.
Cianidina va neutraliza formarea de radicali liberi și va reduce markerii leziunilor musculare. Cu toate acestea, trebuie administrată cel mult una sau două săptămâni.
Recomandăm: Salate de leguminoase: 4 rețete delicioase
Cianidina, un tip de antocianine cu beneficii pentru sănătate
După cum ați văzut, includerea regulată a cianidinei în dietă are beneficii pentru sănătate. Aceasta va ajuta la controlul echilibrului inflamator. Această substanță nu trebuie consumată în exces, pentru a preveni modificările funcțiilor organelor.
Un consum variat de legume și fructe este esențial pentru sănătate. Nu numai fitochimicalele au capacitate antioxidantă, ci și unele vitamine, precum vitamina E. Ideal este să consumați mai multe tipuri pentru a acoperi nevoile zilnice, evitând astfel dezvoltarea unor patologii cronice și complexe în timp. În plus, trebuie să adoptați și alte obiceiuri benefice, cum ar fi efectuarea de exerciții fizice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Suresh S, Begum RF, Singh S A, V C. Anthocyanin as a therapeutic in Alzheimer’s disease: A systematic review of preclinical evidences. Ageing Res Rev. 2022;76:101595. doi:10.1016/j.arr.2022.101595
- Cassidy A. Berry anthocyanin intake and cardiovascular health. Mol Aspects Med. 2018;61:76-82. doi:10.1016/j.mam.2017.05.002
- Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017;9(10):1089. Published 2017 Oct 1. doi:10.3390/nu9101089
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.