Ce este coerența cardiacă?
 

Ce este coerența cardiacă?

Cel mai frapant lucru la coerența cardiacă este faptul că este o tehnică foarte simplă și că, în același timp, generează beneficii pentru corp și minte. Inima și creierul formează un binom cheie în calitatea vieții.
Ce este coerența cardiacă?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Coerența cardiacă este un concept care a fost susținut de mai mulți neurocardiologi. Inima este un sistem complex a cărui funcție nu se limitează la pomparea sângelui, ci primește și procesează informații.

Această idee se bazează pe faptul că în inimă există mii de neuroni, care pot fi considerați niște creiere mici. Creierul și inima sunt legate de sistemul nervos periferic. Există coerență cardiacă atunci când funcția miocardică este optimă și provoacă efecte pozitive la nivel mintal.

Este un indicator al unei bune stări de sănătate și este asociată cu echilibrul emoțiilor și seninătatea. Cel mai interesant este că această coerență poate fi atinsă grație anumitor obiceiuri și tehnici.

Ce este coerența cardiacă?

Coerența cardiacă poate fi înțeleasă în două moduri. Pe de o parte, este o stare fiziologică în care ritmul cardiac este armonios și regulat.

Pe de altă parte, conceptul este aplicat și unei tehnici de a obține o frecvență cardiacă regulată și armonioasă. Aceasta a fost dezvoltată de Institutul HeartMath din California și obiectivul său este de a reduce ritmul cardiac și de a induce o stare de calm mintal.

Stările de stres și nervozitate fac ca ritmul cardiac să fie accelerat. La rândul său, accelerația crește emoțiile negative. Tehnica coerenței cardiace are ca scop readucerea inimii la un model armonic.

Electrocardiogramă și stetoscop

Inima și creierul

Este important de menționat că 60% din celulele cardiace sunt celule nervoase. Există aproximativ 40.000 de neuroni în acest organ. De asemenea, există mult mai multe informații care trec de la creier la inimă decât invers. Prin urmare, există specialiști care consideră că există un sistem nervos în sine.

Inima este implicată în secreția unor hormoni, cum ar fi adrenalina, oxitocina și atriopeptina. Toate influențează funcționarea creierului. Prin urmare, se poate vorbi de un sistem interdependent.

Creierul și inima comunică prin sistemul nervos periferic. Acesta, la rândul său, este alcătuit din sistemele simpatic și parasimpatic. Primul este activat atunci când există pericol și favorizează secreția de adrenalină și norepinefrină.

Sistemul parasimpatic favorizează secreția de neurotransmițători care duc la stări de relaxare și reduc ritmul cardiac. Unul dintre scopurile tehnicii de coerență cardiacă este realizarea unui echilibru între aceste sisteme.

Beneficiile practicării coerenței cardiace

Beneficiile coerenței cardiace sunt numeroase. Această practică simplă are capacitatea de a influența pozitiv emoțiile.

Reducerea stresului și oboselii

Stresul afectează starea de spirit și performanța și este asociat cu multiple probleme de sănătate. Oboseala contribuie la mai puțină irigare vasculară și chiar degenerează mușchii. Atingerea sau redobândirea coerenței inimii face ca hormonul cortizol să scadă.

Management emoțional

Când inima și creierul sunt armonizate, sistemul parasimpatic este activat. Rezultatul este o secreție mai mare a neurotransmițătorilor care induc seninătatea. În acest fel, frica sau furia își pierd din intensitate.

Îmbunătățirea activităților cognitive

Coerența cardiacă face ca creierul să funcționeze mult mai eficient. O minte calmă permite mai multă concentrare, iar ideile sunt procesate mai precis. Prin urmare, toată activitatea cognitivă este favorizată.

Calitatea superioară a somnului

Starea de relaxare ajută la inducerea somnului. În consecință, este o modalitate de a combate insomnia. De asemenea, coerența cardiacă contribuie la o odihnă mai profundă și un somn mai odihnitor.

Întărirea sistemului imunitar

Stresul este unul dintre marii dușmani ai sistemului imunitar. Un organism calm își întărește funcțiile de apărare. Coerența cardiacă ar putea crește nivelul imunoglobulinei A.

Mai multă compasiune și empatie

Funcționarea armonioasă a inimii favorizează producția de hormoni precum oxitocina și vasopresina. La rândul său, practicarea compasiunii și empatiei facilitează coerența cardiacă.

Decizii mai bune

O minte calmă este esențială pentru a lua decizii bune. În același timp, deciziile corecte duc la acțiuni mai inteligente.

Femeie precupată de coerența cardiacă

Cum se pune în practică coerența cardiacă?

Există tehnici care ajută la atingerea coerenței cardiace. Acestea au ca scop controlul accelerațiilor și decelerațiilor inimii prin respirație conștientă. Prin realizarea unei sincronizări între respirație și ritmul cardiac se obține o astfel de coerență.

Tehnica de bază este următoarea:

  1. Stați pe podea fără să vă încrucișați mâinile sau picioarele.
  2. Inspirați pe nas cu gura închisă timp de 5 secunde.
  3. Expirați pe gură timp de 5 secunde.
  4. Repetați de 6 ori pe minut timp de 5 minute.

Această practică ar trebui făcută de 3 ori pe zi. De asemenea, ar trebui să fie efectuată înainte și după evenimente stresante.

Coerența inimii: un concept ce aduce pace și liniște

Coerența cardiacă este un factor care are impact decisiv asupra calității vieții. Simplul fapt de a armoniza ritmul cardiac și de a reduce stresul are un impact semnificativ asupra sănătății fizice și psihice.

Practicarea coerenței cardiace este foarte simplă și durează puțin timp. Merită să o încercați pentru a elimina stresul!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Portilla, O. C., Luque, A. C., Quiala, M. T., Ortega, M. F., Prats, R. A. F., Pérez, A. G., & Luque, A. C. (2006). Neurotransmisores. Revista Información Científica, 52(4).
  • García-Trujillo, M. R., & de Rivera, J. G. (1992). Cambios fisiológicos durante los ejercicios de meditación y relajación profunda. Psiquis, 13(6-7), 279-286.
  • Ortegón Delgadillo, Ramiro. “Competencias emocionales. Desarrollo en el ámbito profesional sanitario.” (2012).
  • Marquínez-Báscones, F. (2006). Cerebro y coherencia cardiaca. Gaceta Médica de Bilbao, 103(4), 157-161.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.