Ce este gândirea strategică?
Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales
Când auzim de strategie, ne gândim imediat la afaceri. Cu toate acestea, în linii mari, este o modalitate de a crea un plan, adică ceva ce facem în fiecare zi. Urmărim un obiectiv și definim mijloace și resurse pentru a-l atinge. Deci, la ce se referă gândirea strategică?
Ei bine, este un proces ce implică gânduri intenționate și raționale pentru a analiza avantajele și vulnerabilitățile unui anumit obiectiv. Deși este adesea legată de dezvoltarea companiilor, adevărul este că poate fi implementată în multe alte domenii.
Ce este gândirea strategică și ce o caracterizează?
Gândirea strategică este cea care este orientată spre viitor sau spre realizarea unui obiectiv prin acțiuni determinate. Aceasta implică trei componente:
- Ce vreau să obțin? (scop)
- Cum o voi face? (strategie)
- Prin ce acțiuni și cu ce resurse? (tactică)
Este opusul atitudinii rigide sau mersului pe aceleași căi. Gândirea strategică își propune să schimbe modalitățile de rezolvare a unei situații, chiar și prin dobândirea de noi abilități.
Un articol împărtășit de Harvard Business School Publishing subliniază faptul că, prin gândire strategică, persoanele implicate într-o organizație caută în mod continuu noi modalități de a contribui la succesul acesteia.
Să aruncăm o privire mai atentă la alte caracteristici!
Permite o viziune pe termen lung
Gândirea strategică depășește viziunea pe termen scurt și ne permite să privim în viitor pentru a ne plasa acțiunile într-un context mai larg.
Oferă o viziune asupra întregului și asupra părților
Nu este doar o gândire relațională care ține cont de modul în care sunt influențate și interacționează diferitele aspecte ale unei situații, ci permite și o viziune globală și individuală (părți și întreg).
Permite analizarea beneficiilor și riscurilor
Gândirea strategică se bazează pe analiza SWOT: puncte forte, oportunități, amenințări și puncte slabe. Acest lucru este remarcabil, deoarece nu este un tip de raționament care se mișcă doar între poli. Nu este o gândire optimistă sau pesimistă, ci vede diferitele nuanțe ale unei situații.
Ajută la stabilirea priorităților
Gândirea strategică încurajează crearea unui plan pas cu pas, deoarece atât timpul, cât și resursele sunt limitate. Stabilirea aspectelor prioritare este esențială.
Citește mai mult: Cele 10 tipuri de gândire și caracteristicile lor
Beneficiile gândirii strategice
Gândirea strategică oferă diferite avantaje. Printre acestea, găsim următoarele:
Susține creativitatea
Gândirea strategică folosește toate resursele disponibile pentru a găsi o soluție adecvată. Cu alte cuvinte, nu contează dacă trebuie să folosești resurse artistice pentru a rezolva o dispută în familie. Totul este permis.
Este vorba despre găsirea unei soluții. Celebrul think outside the box (gândește în afara cutiei) este una dintre principalele caracteristici ale acestui tip de gândire.
Oferă mai mult decât o perspectivă
Luând în considerare abordări diferite ale aceleiași situații, putem privi situația din mai multe puncte de vedere.
De exemplu, dacă ne gândim la o mutare a unei familii, nu analizăm doar scopul mutării. Vom ține cont și de momentul oportun, vom încerca să ajungem la un consens pe baza activităților celorlalți membri ai familiei, vom alege o nouă locație confortabilă pentru toată lumea, etc.
Ne permite să fim mai productivi
Fiind orientați spre un obiectiv, suntem mai eficienți în alegerea și utilizarea resurselor necesare. În plus, cunoscându-ne cele mai slabe și puternice părți, ne putem îmbunătăți abilitățile.
Sfaturi pentru aplicarea gândirii strategice
Nu toată lumea este conștientă de importanța gândirii strategice. Din acest motiv, avem nevoie de o serie de tehnici pentru a obține cele mai multe beneficii posibile.
Ține sub control anxietatea și gândește oricât este nevoie
Din cauza anxietății și nevoii de control, de multe ori ne lăsam purtați de val. Acest lucru ne împiedică să luăm în considerare diferite scenarii și să analizăm diverse variabile.
Gândirea strategică este dedicată efectuării unei analize amănunțite și detaliate. Nu sprijină deciziile pripite.
Acceptă experiențe diverse
Se spune că gândirea este strategică deoarece este flexibilă și creativă și este capabilă să vadă toți factorii dintr-o situație. Prin urmare, pentru a stimula creativitatea gândirii, este util să citim despre diferite discipline, să desfășurăm diferite activități în timpul liber, să întâlnim oameni noi, etc.
Schimbă idei cu alte persoane
În conformitate cu punctul anterior, acest tip de gândire este alimentat și de ideile și opiniile altor oameni. Necesită o privire activă, ascultare deschisă și capacitatea de a oferi spațiu diversității.
Citește mai mult: Gândirea pozitivă: cum să o folosești pentru beneficii zilnice
Gândirea strategică se aplică în diferite domenii ale vieții
De multe ori, gândirea strategică este considerată parte a disciplinelor organizaționale sau de afaceri. Cu toate acestea, dacă îndrăznim să privim puțin mai departe, înțelegem că este alcătuită din diferite „fațete” și că poate fi aplicată în toate domeniile vieții.
Privirea spre viitor este ceea ce definește o strategie. Așa cum planurile de afaceri sunt definite pentru a atinge anumite obiective, resursele unei familii pot fi folosite înțelept pentru a atinge un anumit obiectiv.
Acest tip de gândire are multe de oferit. Merită să ne dezvoltăm gândirea strategică. Nimeni nu se naște învățat, ci este nevoie de practică și experiență.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Molloy J. (November 7, 2017). Strategic Thinking: Because Good Ideas Can Come From Anywhere. Harvard Business School Publishing. Available in https://www.harvardbusiness.org/strategic-thinking-because-good-ideas-can-come-from-anywhere/
- Silvestri, K., Silvestri, C., Hernández, R., Añez, S. (2009). Pensamiento estratégico y éxito gerencial en organizaciones empresariales. Revista de Artes y Humanidades UNICA, 10(2), 187-208. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=170118863010
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.