Ce este heteronormativitatea și ce înseamnă ea?
Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales
Dacă ești heterosexual, de câte ori în viața ta ai fost nevoit să lupți pentru dreptul de a te căsători? Ai fost victima unui abuz pentru că ai mers de mână cu partenerul tău? Ai fost forțat să dai explicații despre persoana cu care ai o relație sau despre partenerul tău? Cu siguranță nu și asta pentru că trăim într-o societate în care heteronormativitatea este modelul universal acceptat.
Însă, doar pentru că este modelul „obișnuit”, nu înseamnă că este unicul sau cel mai bun. În timp ce unii oameni pot trăi în deplină libertate, alții nu numai că sunt împiedicați să facă acest lucru, ci trebuie să facă față și criticilor, episoadelor de violență, prejudecăților privind orientarea și imposibilității de a-și folosi drepturile.
La ce se referă heteronormativitatea?
heteronormativitatea este un regim social, politic și economic care prezintă heterosexualitatea drept singura orientare sexuală normală și naturală. Ea impune ideea că există doar două genuri diferite și opuse, care trebuie legate în mod sexual-afectiv și prin rudenie.
Acest concept răspunde unei construcții socio-istorice. Atracția și relația dintre oameni de sex sau gen diferit, adică dintre un bărbat și o femeie, sunt considerate universale.
Este un model care este considerat unic. Acest lucru poate fi evidențiat atât în materie de drepturi și legi, cât și în conversațiile de zi cu zi. De exemplu, atunci când un bărbat vorbește cu altul despre partener, acesta din urmă presupune – aproape automat – că se referă la o femeie.
Așa se face că heterosexualitatea, devenind o normă, reprezintă un obstacol în calea altor moduri de a trăi și de a exprima sexualitatea. Le poate face invizibile, le poate eticheta, le poate face inferioare și, în cazuri mai grave, le poate transforma într-o patologie.
De fapt, este însoțită de limitări și pentru heterosexuali, deoarece îi plasează în centrul atenției pe cei care manifestă comportamente care nu sunt „în concordanță” cu sexul sau genul lor. De exemplu, atunci când un bărbat plânge este clasificat drept slab sau sensibil.
Descoperă: Ce este o persoană aromantică și ce o caracterizează?
Heteronormativitatea: caracteristici
Unele dintre caracteristicile heteronormativității prezente în societate sunt următoarele:
- Heterosexualitatea este considerată de la sine înțeleasă, naturală, evidentă și universală. Se presupune că toți oamenii sunt heterosexuali.
- Se bazează pe sexul binar, adică bărbați și femei.
- În majoritatea societăților și culturilor există o încurajare constantă a heterosexualității ca model universal. Să ne gândim, de exemplu, la protagoniștii romanelor.
Cum poate heteronormativitatea să afecteze oamenii?
Sexualitatea este o dimensiune fundamentală în viața oricărei persoane. Nu se reduce doar la sex, ci și la legătura emoțională și la relația cu propriul corp, printre altele.
Cu toate acestea, din cauza heteronormativității, nu toți oamenii se pot bucura de sexualitatea lor, de orientarea lor sexuală sau de identitatea lor de gen. Mulți continuă să fie stigmatizați pentru că sunt gay, lesbiene sau bisexuali.
În plus, în unele țări acești oameni nu se pot bucura de aceleași drepturi ca restul cetățenilor. În multe locuri, nu există căsătorie egală și homosexualitatea este pedepsită cu moartea.
Accesul la drepturile fundamentale, cum ar fi educația și sănătatea, este împiedicat în cazul persoanelor LGBTIQA+.
Care sunt consecințele heteronormativității obligatorii? Fără îndoială, impactul acesteia se manifestă la toate nivelurile: fizic, psihologic și social. În ceea ce privește sănătatea mintală, putem aminti următoarele consecințe:
- Scăderea stimei de sine
- Respingere față de sine din cauza modelelor de homofobie interiorizate
- Izolare și singurătate
- Tristețe, angoasă și depresie
- Suferință cauzată de stigmatizare si discriminare
- Oameni forțați să ducă o „viață dublă” din cauza respingerii celor din jur
- Din cauza necesității de aprobare, oamenii pot avea atitudini și comportamente supracompensatoare. De exemplu, devin copilul model.
- În cazuri extreme, apar idei despre moarte și sinucidere.
Importanța acceptării diversității
Diversitatea (sexuală, religioasă, etnică, corporală, etc.) le permite oamenilor să se exprime liber. Este un drept universal de bază. Unele dintre motivele pentru care este necesară sunt următoarele:
- Permite construirea unor societăți egalitare, respectuoase și tolerante.
- Ajută oamenii să trăiască fără să simtă frică sau rușine.
- Sprijină dezvoltarea sentimentelor, emoțiilor și legăturilor sănătoase.
Descoperă: Câte tipuri de identitate de gen există?
Abordarea diversității este o chestiune urgentă
În multe gospodării, subiectul sexualității și al heteronormativității este tabu. Este important ca acest mod reactiv de gândire să se schimbe, deoarece copiii nu sunt străini de lumea în care trăiesc și sunt permanent în contact cu informațiile și oamenii din jur.
Dacă nu le oferim o educație de calitate și diversă, este posibil să fie complici sau protagoniști ai unor episoade în care alte persoane sunt discriminate din cauza orientării lor sexuale (de exemplu, prin bullying homofob).
Este important să nu ne mai gândim la diversitate ca la un subiect tabu. Diversitatea nu înseamnă doar a vorbi despre sex, ci și despre relații și sentimente. Este vorba despre drepturi și respect.
În acest caz, un prim exercițiu bun pentru mame, tați și adulți este să își revizuiască propriile convingeri înainte de a împărtăși cunoștințe și experiențe cu minorii. Subiectul trebuie abordat natural, fără teamă sau rușine și adaptând informațiile și limbajul la vârsta interlocutorului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Ferrari, F., Imperato, C., & Mancini, T. (2021). Heteronormativity and the Justification of Gender Hierarchy: Investigating the Archival Data From 16 European Countries. Frontiers in psychology, 12, 686974. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8359921/
- Pecheny, M. (2003). De la “no-discriminación” al “reconocimiento social”. Un análisis de la Evolución de las demandas políticas de las minorías sexuales en América Latina. Recuperado desde el sitio web del Instituto Gino German: http://lasa.international.pitt.edu/Lasa2001/PechenyMario.pdf
- Pecheny, M. (2013). Desigualdades estructurales, salud de jóvenes LGBT y lagunas de conocimiento: ¿qué sabemos y qué preguntamos? Temas en Psicologia, 21(3), 961-972. https://dx.doi.org/10.9788/TP2013.3-EE10ESP.
- Pecheny, M., Christel L., Farji, N., Fernández, S., Ortega, J. Mertehikian, Y,. Weisbrot, V., Marentes, M. (2017). Análisis de la accesibilidad y la calidad de atención de la salud para la población lesbiana, gay, trans y bisexual (LGBT) en cinco regiones sanitarias de la provincia de Buenos Aires. Fundación Huésped, del Instituto Gino Germani (Universidad de Buenos Aires/CONICET) y de la Universidad de San Martín. Septiembre 2017.
- Pérez, B. (2005). Homosexualidad: secreto de familia. El manejo del secreto en familias con algún miembro homosexual. Editorial Egales.
- Pichardo, J. I. (2009). Entender la diversidad familiar: Relaciones homosexuales y nuevos modelos de familia. Bellaterra.
- Pollitt, A. M., Mernitz, S. E., Russell, S. T., Curran, M. A., & Toomey, R. B. (2021). Heteronormativity in the Lives of Lesbian, Gay, Bisexual, and Queer Young People. Journal of homosexuality, 68(3), 522–544. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7035158/
- Ray, T. N., & Parkhill, M. R. (2021). Heteronormativity, Disgust Sensitivity, and Hostile Attitudes toward Gay Men: Potential Mechanisms to Maintain Social Hierarchies. Sex Roles, 84(1-2), 49-60. https://doi.org/10.1007/s11199-020-01146-w
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.