Logo image
Logo image

Ce este identitatea sexuală?

4 minute
Identitatea sexuală este un termen predispus la interpretare greșită. Astăzi vă spunem ce este și care sunt caracteristicile sale.
Ce este identitatea sexuală?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Spectrul care definește comportamentele sexuale și modul în care oamenii se percep pe ei înșiși este foarte variat. Prin urmare, nu este de mirare că sunt o sursă de confuzie atât în rândul celor care caută refugiu, cât și în rândul celor care privesc din afară. Astăzi, vă explicăm ce este identitatea sexuală și cum diferă aceasta de alte etichete.

Termenul de identitate sexuală apare adesea în compania altora ca identitate de gen, expresie de gen, orientare sexuală sau gen și sex. Deși este adevărat că acestea sunt legate într-o oarecare măsură, ele se referă la lucruri diferite. Vă arătăm de ce și care sunt caracteristicile sale.

Caracteristicile identității sexuale

Some figure

Eticheta identitate sexuală este folosită pentru a ne referi la modul în care ne percepem pe noi înșine în contextul atracției fizice, emoționale sau romantice față de ceilalți. Cercetătorii subliniază că este un termen care diferă de identitatea de gen.

Într-adevăr, identitatea de gen se referă la percepția subiectivă pe care o are o persoană despre genul său, indiferent de sexul atribuit la naștere. În acest fel, o persoană cu caracteristici genetice, fizice și hormonale masculine se poate identifica cu o femeie.

Identitatea sexuală, după cum sugerează și numele, este aliniată mai degrabă cu preferințele sexuale decât cu propria percepție a genului. Este o idee paralelă cu cea a orientării sexuale, doar că presupune o mai mare reflecție și luare în considerare a variabilelor (de exemplu, ideile morale, etnice sau religioase pe care le are persoana în cauză).

În cele din urmă, identitatea sexuală grupează deliberarea gusturilor sexuale în raport cu spectrul individului. Acest proces include legături care nu au legătură cu sexul, cum ar fi cele romantice sau sentimentale.

Citiți și: Care este diferența dintre sex și gen?

Tipuri de identități sexuale

Când se face referire la tipuri de identitate sexuală, se face o analogie cu tipuri de atracții sexuale și orientări sexuale. În acest moment, nu există un consens cu privire la etichetele care pot fi folosite.

Ținând cont de aceste diferențe, modelul clasic de identități sexuale presupune heterosexualitate, homosexualitate și bisexualitate. După cum am subliniat deja, procesul implică o reflecție cu privire la gusturile sau înclinațiile sexuale, nu doar o asimilare pasivă sau impusă social.

În acest sens, cine simpatizează cu identitatea heterosexuală se simte atras din punct de vedere fizic, emoțional și romantic de persoane de sex opus (sau de gen), cine simpatizează cu homosexualitatea este atras de indivizi de același sex (sau gen) și cine simpatizează cu bisexualitatea este atras de două sau mai multe sexe (sau genuri).

Este important de menționat că aceste trei criterii sunt generale. Eticheta de bisexualitate este folosită pentru a grupa toate atracțiile sau orientările care nu pot fi clasificate în spectrul hetero sau homo. Adică include și următoarele:

  • Queer
  • Transsexual
  • Gen fluid

Desigur, există și oameni care nu se simt confortabil cu eticheta bisexuală și, prin urmare, nu o folosesc atunci când își definesc preferințele. Pe lângă controverse, putem împărți tipurile de identitate sexuală și pe baza altor criterii, precum:

  • Monosexual: atracție sexuală numai față de un anumit sex sau gen (de exemplu, față de heterosexualitate sau homosexualitate).
  • Polisexual: atracție sexuală față de mai mult de un sex sau gen, deși nu neapărat pentru toate (bisexualitate, pansexualitate și așa mai departe).

O parte a reflecției include și termenii de monogamie și poligamie, care sunt legați de etichetele anterioare. Totuși, de data aceasta distincția se face din punct de vedere al relațiilor stabile sau de durată. Monogamia se învârte în jurul exclusivității sexuale și romantice, în timp ce poligamia trece de bariera exclusivității.

Procesul descoperirii identității sexuale poate duce și la relevarea asexualității sau a preferințelor care nu se conformează canoanelor stabilite. După cum puteți vedea, complexitatea duce rapid la confuzie. Deși au existat încercări de a crea categorii identitare, adevărul este că acestea sunt insuficiente.

Citiți și: Respingerea sexuală: cum ne afectează?

Tendințele de a ascunde identitatea sexuală

Some figure

După cum indică dovezile, ascunderea identității sexuale, conștient sau inconștient, este un act relativ comun. Se face în mod conștient atunci când, cu bună știință, cineva decide să o ascundă de teama repercusiunilor sociale (stigmatizare, discriminare, acte de violență, respingere și altele).

Se face inconștient atunci când reflecția asupra ei este complet evitată și ușile sunt închise. Actele discriminatorii ale prietenilor, familiei, colegilor și ale societății în general sunt cele care duc la ascunderea identității sexuale.

După cum era de așteptat, procesul de ascundere a identității poate genera diverse consecințe. Suferința psihologică, depresia sau anxietatea sunt doar câteva dintre ele. În același mod, poate duce la comportamente care încearcă să acopere și mai mult identitatea: de exemplu, homofobia, bifobia, transfobia și așa mai departe.

Dezinformarea și prejudecățile alimentează temerile. Sfatul unui profesionist este necesar pentru interiorizarea procesului. Contrar credinței populare, nu este simplu. Uneori este nevoie de timp, așa că răbdarea poate fi un mare aliat în reflecție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chrobot-Mason, D., Button, S. B., & DiClementi, J. D. Sexual identity management strategies: An exploration of antecedents and consequences. Sex roles. 2001; 45(5): 321-336.
  • Dillon, F. R., Worthington, R. L., & Moradi, B. Sexual identity as a universal process. In Handbook of identity theory and research (pp. 649-670). Springer, New York, NY. 2011.
  • Diamond, M. Sex and gender are different: Sexual identity and gender identity are different. Clinical child psychology and psychiatry. 2002; 7(3): 320-334.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.