Respingerea sexuală: cum ne afectează?
 

Respingerea sexuală: cum ne afectează?

Respingerea sexuală poate fi o sursă a multor preocupări și are multiple consecințe psihologice.
Respingerea sexuală: cum ne afectează?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Sexul este o componentă centrală a oricărei relații. Frecvența contactelor variază pe parcursul relației pe măsură ce partenerii se maturizează. Nu există întotdeauna un echilibru între interesele sexuale ale partenerilor. Respingerea sexuală este o practică relativ comună, ce are multiple cauze și consecințe.

Respingerea sexuală este o problemă ce ține de satisfacția cuplului, ca să nu mai vorbim de repercusiunile pe care le are asupra celor respinși. Totul depinde de context. Dacă este o experiență care se repetă, consecințele vor înclina spre partea negativă. Astăzi vom vedea cum ne afectează respingerea sexuală conform experților.

Respingerea sexuală: cum ne afectează?

Unii experți au stabilit intervale pentru a măsura impactul respingerii sexuale. Cele mai comune posibilități sunt înțelegerea, resentimentul, nesiguranța și ispita. Aceste atitudini se manifestă în funcție de context, precum și de frecvența cu care apare respingerea sexuală.

De exemplu, cercetarea publicată în Journal of Social and Personal Relationships în 2018 a constatat că răspunsul partenerului respins a variat în funcție de atitudinea respingerii. Când respingerea are loc într-un context pozitiv, este mai probabil ca omologul să dezvolte înțelegere. Nivelurile de insatisfacție sunt mai mici în aceste cazuri.

O respingere pozitivă se referă la experiențele ce apar într-un context comunicativ și prietenos. Opusul este a nu explica respingerea, a fi nepoliticos și chiar rănit. Studiul a constatat că nivelul de nemulțumire a crescut atunci când ne folosim de sex pentru șantaja partenerul.

Unele studii au descoperit că comportamentul liniştitor al partenerului poate ajuta la o mai bună asimilare a respingerii. Consecințele respingerii sexuale sunt condiționate de atitudinea pe care o are partenerul care respinge. În orice caz, vă prezentăm 6 dintre cele mai frecvente urmări.

1. Stimă de sine scăzută

Persoană afectată de tristețe

Prima consecință este stima de sine scăzută. Acest lucru se manifestă atunci când cineva suferă respingerea sexuală negativă. Dacă se întâmplă de câteva ori la rând, este posibil să începeți să presupuneți cauzele care stimulează această respingere.

Primul lucru la care vă gândiți este că partenerul nu se bucură de sex și că nu mai sunteți atrăgători. Desigur, toate acestea pot duce la o stimă de sine scăzută.

2. Resentimente față de partener

O altă consecință frecventă după o respingere sexuală este atitudinea de resentiment față de partener. Se va căuta plata cu aceeași monedă într-o acțiune ulterioară, nu neapărat la nivel sexual.

Aceasta este o cale directă către nemulțumire în relație. Departe de a vă asuma o atitudine de acest tip, important este să stați de vorbă cu partenerul pentru a găsi cauzele respingerii. Dacă aveți resentimente, veți face rău relației în sine.

3. Îndoieli cu privire la dragostea partenerului

Deși unii privesc respingerea doar din punct de vedere sexual, alții o percep la nivel general. S-ar putea să ajungeți să credeți că partenerul nu vă mai iubește sau că este infidel.

Suspiciunile sunt mai puternice atunci când respingerea este negativă sau există conflicte sau suspiciuni. După cum era de așteptat, toate acestea contribuie la conflict, înstrăinare, nesiguranță și certuri în cadrul relației.

4. Comportament ostil

Reacțiile ostile sunt relativ frecvente ca răspuns la respingerea sexuală. Cercetătorii au descoperit că bărbații iau această atitudine mai des, ceea ce poate duce chiar la agresiune fizică. Femeile tind să manifeste sentimente de vinovăție (au fost respinse pentru ceva ce au făcut greșit).

Comportamentele ostile nu se manifestă doar fizic, ci și verbal. Atitudinea ostilă poate avea diferite grade și, desigur, poate declanșa consecințe psihologice și fizice. Desigur, orice comportament ostil este nejustificat, indiferent de natura respingerii sexuale.

5. Comportament infidel

Respingerea sexuală din cauza infidelității

După cum am subliniat la început, tentațiile externe sunt un comportament obișnuit în fața respingerii recurente. Cei care se simt respinși pot ajunge să caute satisfacție în afara relației, mai ales când apar respingeri negative.

Fie că este vorba de flirturi virtuale sau de desăvârșirea actului fizic, nu este atât de neobișnuit ca unii să opteze pentru infidelitate. Desigur, oricine se angajează în aceste practici consideră că ele sunt justificate și chiar le poate menține după reluarea vieții sexuale cu partenerul.

6. Idei despre încheierea relației

La începutul acestei postări, am subliniat că sexul este o componentă centrală a relațiilor de cuplu. Cercetătorii subliniază că schimbările în satisfacția sexuală duc la nemulțumirea generală a partenerului.

Potrivit unor experți, oamenii tind să supraestimeze impactul respingerii sexuale atunci când întâlnirile intime sunt rare. Aceasta este o variabilă care nu poate fi ignorată atunci când se analizează consecințele respingerii sexuale.

Respingerea nu este în sine un lucru rău, mai ales dacă este un eveniment izolat sau unic. Totul depinde de modul în care are loc.

Gradul de interes sexual variază din mai multe motive (modificări hormonale, stres, anxietate, probleme la locul de muncă, preocupări financiare și așa mai departe), așa că trebuie să fim înțelegători în orice moment.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Byers, E. S. Relationship satisfaction and sexual satisfaction: A longitudinal study of individuals in long‐term relationships. Journal of sex research. 2005; 42(2): 113-118.
  • Dobson, K., Kim, J., & Impett, E. A. Perceptual Accuracy for Sexual Rejection in Romantic Relationships. Archives of Sexual Behavior. 2021; 1-13.
  • Kim, J. J., Horne, R. M., Muise, A., & Impett, E. A. Development and validation of the responses to sexual rejection scale. Personality and Individual Differences. 2019; 144: 88-93.
  • Kim, J., Muise, A., & Impett, E. A. The relationship implications of rejecting a partner for sex kindly versus having sex reluctantly. Journal of Social and Personal Relationships. 2018; 35(4): 485-508.
  • Kim, J. J., Muise, A., Sakaluk, J. K., Rosen, N. O., & Impett, E. When tonight is not the night: Sexual rejection behaviors and satisfaction in romantic relationships. Personality and Social Psychology Bulletin. 2020; 46(10): 1476-1490.
  • Woerner, J., Abbey, A., Helmers, B. R., Pegram, S. E., & Jilani, Z. (2018). Predicting men’s immediate reactions to a simulated date’s sexual rejection: The effects of hostile masculinity, impersonal sex, and hostile perceptions of the woman. Psychology of violence. 2018; 8(3): 349.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.