Ce este individualizarea și de ce este importantă?
 

Ce este individualizarea și de ce este importantă?

Individualizarea poate fi definită ca auto-realizarea printr-un proces care integrează conștientul și inconștientul. Descoperă despre ce este vorba și cum se dezvoltă individualizarea!
Ce este individualizarea și de ce este importantă?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 14 mai, 2023

Individualizarea este un subiect ce a stârnit interesul multor discipline, întrucât se referă la procesul care are loc din primii ani de viață, până când o persoană dobândește autonomie și independență. Unul dintre cei mai importanți cercetători care au abordat acest subiect a fost Jung. Acesta a susținut că sinele se poate dezvolta în relație cu ceilalți. Cu alte cuvinte, potențialul, interesele, gusturile, etc. se pot dezvolta simultan cu respectul față de societate.

Ce este individualizarea?

Creatorul ideii de individualizare a fost Jung. Acest psihanalist a susținut că individualizarea este un obiectiv pe care fiecare ființă umană încearcă să-l atingă. Acest lucru are de-a face cu o conștientizare profundă a sinelui. Definiția pe care o propune în lucrarea sa „Tipare psihologice” susține că individualizarea este:

„Procesul prin care individul se dezvoltă ca entitate diferită de psihologia generală, de colectiv. Individualizarea este, așadar, un proces de diferențiere, al cărui scop este dezvoltarea personalității individuale.”

Cum se dezvoltă individualizarea?

Individualizarea are loc întotdeauna într-un mod conflictual, deoarece este vorba despre căutarea integrării și armoniei între tendințe opuse. Cea mai importantă este tensiunea generată între conștient și inconștient și individual și colectiv.

Acceptarea contradicțiilor este ceea ce creează o personalitate unificată, coerentă și puternică.

Deși există diferite propuneri cu privire la modul în care se produce individualizarea conform teoriei lui Jung, o sinteză schematică reunește etapele menționate mai jos:

Primul stadiu

Primul stadiu începe cu recunoașterea faptului că există aspecte care fac parte din inconștient. Acestea trebuie descoperite și analizate cu atenție.

Al doilea stadiu

Al doilea stadiu are de-a face cu acceptarea aspectelor ascunse descoperite în primul stadiu. Multe dintre elementele descoperite nu sunt acceptate sau apreciate social. Cu toate acestea, ele trebuie acceptate ca parte a naturii umane și trebuie să învățăm să trăim cu ele.

Aici se reflectă importanța pe care Jung a acordat-o integrării și armoniei contradicțiilor. Este vorba despre acceptarea propriilor noastre limitări și a acelor aspecte de care nu suntem mândri. Trebuie să recunoaștem că suntem imperfecți.

Al treilea stadiu

Al treilea stadiu se referă la întâlnirea cu arhetipurile sexuale, cum ar fi „anima” și „animus”. Anima se referă la aspectul feminin la bărbați, în timp ce animus se referă la aspectul masculin la femei.

Al patrulea stadiu

Acest stadiu este legat de acceptarea limitelor personale. Acest lucru ne permite să fim imuli și ne îndepărtează de omnipotență.

Al cincilea stadiu

Ultima etapă are de-a face cu individualizarea propriu-zisă, care se realizează prin integrarea contradicțiilor. Cu alte cuvinte, rezultă un psihic armonios. După cum a menționat Jung (1939) în scrierile sale, „psihicul încetează să mai fie alcătuit din două jumătăți necongruente și devine un întreg”.

[atomic-in-text]Așa cum nu există doi oameni la fel, nici procesele de individualizare nu sunt identice. Fiecare persoană trece prin asta în felul său.[/atomik-in-text]

Importanța individualizării în dezvoltare

Individualizarea este importantă deoarece este orientată spre integrare. Dacă încercăm să extrapolăm conceptul lui Jung la viața cotidiană (și să ne distanțăm de psihanaliză), am putea spune că înseamnă să devenim conștienți că „facem parte din ea, dar suntem diferiți”.

Trăim în grupuri care ne omogenizează; facem parte dintr-o comunitate și dintr-o familie cu care împărtășim trăsături comune. În același timp, ne dăm seama că suntem diferiți și așa ne putem concentra pe dezvoltarea potențialului propriu.

Există o tensiune între individ și colectiv, între apartenență și a fi diferit.

Conform lui Jung, cei care nu reușesc să-și exploreze lumea interioară și să se conecteze cu ea pot dezvolta diferite probleme, precum stima de sine scăzută.

Cum putem sprijini procesul de individualizare?

Diverse măsuri pot sprijini procesul de individualizare. Iată care sunt cele mai relevante:

  • Acceptarea contradicțiilor. Aceasta este una dintre cheile psihoterapiei analitice. Recunoașteți contradicțiile pentru a le aborda cu succes, evitând excesele.
  • Evitarea dependenței. Pe drumul spre individualizare, Jung a precizat că relațiile terapeutice trebuie să faciliteze autonomia. Cu alte cuvinte, pacientul trebuie împiedicat să creeze o legătură de dependență față de terapeut. Este esențial să dezvolte resurse pentru a se descurca singur.
  • Promovarea unui atașament sigur. Individualizarea este un proces care presupune detașarea de anumite idei ale părinților și ale prietenilor. Cu toate acestea, pentru a explora lumea, este necesar să ne simțim în siguranță. Acest lucru este favorizat de relațiile de atașament sigur.

Care sunt limitele procesului?

Contribuțiile lui Jung pot părea oarecum învechite în zilele noastre. Cu toate acestea, nu pot fi ignorate. Ceea ce este necesar este reinterpretarea teoriei pentru a o putea aplica în viața  cotidiană . Aceasta este una dintre principalele limitări.

Accentul excesiv pus pe integrarea totală a fost aspru criticat. De multe ori, s-a spus că acest lucru poate fi confundat cu perfecționismul. Totuși, Jung a promovat opusul: recunoaștem că în noi există tendințe, lumini și umbre opuse, dar nu într-un sens filozofic sau ca scop al existenței, ci ca acceptare ce ne permite să fim mai funcționali în fiecare zi..

Cunoașterea de sine ca busolă pentru individualizare

Pentru unii, interpretarea individualizării este un proces complex, deoarece prezintă contradicții între dorința de a aparține și dorința de a fi unic. Totuși, nu trebuie să gândim în termeni exclusivi, ci în limite permeabile și difuze, care se pot transforma treptat în funcție de nevoi și împrejurări.

Ceea ce este important este respectul față de sine și propriile convingeri, dincolo de presiunile sociale. Autocunoașterea trebuie să lucreze în favoarea noastră. Acum că știi ce este individualizarea, crezi că ai atins acest stadiu?


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.