Ce este medicamentul T-DM1 și la ce servește? - Doza de Sănătate
 

Ce este medicamentul T-DM1 și la ce servește?

18-20% din cancerele de sân metastazice sunt HER-2+. Cu alte cuvinte, au o supraexpresie a oncogenei HER2. Experții au dezvoltat un nou medicament numit T-DM1 pentru aceste tipuri de tumori. În acest articol, vei afla tot ce trebuie știi despre noul tratament.
Ce este medicamentul T-DM1 și la ce servește?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

T-DM1 este un medicament cu anticorpi nou, unic și selectiv, aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru tratamentul cancerului de sân în stadiu avansat HER2-pozitiv. HER2 este proteina numită „receptorul factorului de creștere epidermic 2”, care favorizează creșterea celulelor canceroase. Medicamentul T-DM1 poate fi găsit pe piață sub denumirea Kadcyla.

T-DM1 este alcătuit din doi compuși. Primul este medicamentul cunoscut ca trastuzumab, care este un anticorp anti-HER2. Cealaltă componentă este o moleculă antimicrotubulară citotoxică: DM1. Antimicrotubulii citotoxici se referă la capacitatea de a bloca sinteza microtubulilor în diviziunea celulară, un mecanism pe care îl vom discuta mai jos în detaliu.

Medicamentul T-DM1: eficacitate

Pacient care ia medicamentul T-DM1

18-20% din cancerele de sân metastazate sunt HER2-pozitive. Cu alte cuvinte, au o supraexpresie a oncogenei HER2. Înainte de dezvoltarea unor terapii specifice anti-HER2, prognosticul pacienților cu tumori HER2-pozitive era semnificativ redus. O oncogenă este o genă care, din cauza capacității sale de a induce mutații sau transformări, duce la formarea cancerului într-o celulă.

Cu toate acestea, odată cu dezvoltarea medicamentului trastuzumab, aprobat în 2000, s-a schimbat prognosticul redus al cancerului de sân HER2-pozitiv comparativ cu HER2-negativ. În 2014, a fost comercializat un al doilea medicament anti-HER2: pertuzumab. Acest medicament extinde rata de supraviețuire în cazul cancerului de sân avansat HER2-pozitiv.

A doua linie de tratament pentru cancerul de sân avansat HER2-pozitiv, singura aprobată până în prezent, este o combinație de chimioterapie cu capecitabină și lapatinib, un inhibitor al tirozin kinazei HER2/EGFR.

Un studiu numit EMILIA a comparat tratamentul cu T-DM1 cu tratamentul cu lapatinib și capecitabină la pacienții cu acest tip de cancer de sân care au fost tratați anterior cu trastuzumab și un tip de taxan. Rezultatele acestui studiu au arătat o creștere a ratei de supraviețuire fără progresie, o creștere a supraviețuirii globale, un profil de efecte secundare mai bine tolerate și o întârziere semnificativă a simptomelor în cazul tratamentului cu T-DM1.

Modul în care T-DM1 acționează asupra corpului

Așa cum am menționat mai sus, T-DM1 este combinația a două medicamente: trastuzumab și DM1. T-DM1 combină mecanismele de acțiune ale acestor două substanțe:

 • La fel ca trastuzumab, T-DM1 este capabil să lege HER2 și să blocheze creșterea celulelor tumorale care supraexprimă acest factor de creștere.
 • De asemenea, medicamentul prezintă mecanismul de acțiune al substanței DM1, motiv pentru care este capabil să se lege de tubulină.

Deoarece inhibă tubulina, nu permite celulelor canceroase să se divizeze, ceea ce determină în final moartea acestora prin apoptoză. Rezultatele testelor de citotoxicitate in vitro arată că DM1 este între 20 și 200 de ori mai puternic decât vinca taxani și alcaloizi.

Medicamentul T-DM1: efecte secundare

Femeie cu sânii expuși

Efectele secundare sunt evenimentele nedorite și neplăcute la care se poate aștepta un pacient atunci când începe tratamentul cu un anumit medicament. În acest sens, cele mai raportate efecte secundare sunt greața, oboseala și cefaleea. ≥25% dintre pacienți au suferit de acestea. Experții au evaluat siguranța T-DM1 la un total de 1871 de pacienți cu cancer de sân în diferite studii clinice. Aceștia au descoperit că cele mai frecvente reacții grave au fost:

 • Hemoragiile
 • Dispneea
 • Durerea de oase și mușchi
 • Durerea abdominală
 • Trombocitopenia
 • Vărsăturile

Concluzie

Datele raportate de studii arată faptul că T-DM1 este un avans foarte important în tratamentul cancerului de sân avansat HER2-pozitiv. Produce o îmbunătățire a ratei de supraviețuire la pacienții care au luat anterior trastuzumab. Însă, în ciuda acestor progrese, cancerul HER2-pozitiv este incurabil. Așadar, este necesar să găsim tratamente noi, mai bine tolerate și mai eficiente. Este esențial să continuăm cercetarea activă a cancerului de sân.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Verma, S., Miles, D., Gianni, L., Krop, I. E., Welslau, M., Baselga, J., … Blackwell, K. (2012). Trastuzumab emtansine for HER2-positive advanced breast cancer. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1209124
 • Barok, M., Joensuu, H., & Isola, J. (2014). Trastuzumab emtansine: Mechanisms of action and drug resistance. Breast Cancer Research. https://doi.org/10.1186/bcr3621
 • Junttila, T. T., Li, G., Parsons, K., Phillips, G. L., & Sliwkowski, M. X. (2011). Trastuzumab-DM1 (T-DM1) retains all the mechanisms of action of trastuzumab and efficiently inhibits growth of lapatinib insensitive breast cancer. Breast Cancer Research and Treatment. https://doi.org/10.1007/s10549-010-1090-x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.