Ce este monodieta și de ce nu este recomandată?
 

Ce este monodieta și de ce nu este recomandată?

Unii oameni adoptă monodieta cu scopul de a pierde în greutate, dar rezultatele pe termen mediu nu sunt pozitive.
Ce este monodieta și de ce nu este recomandată?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Monodieta este planul alimentar ce presupune consumul unui singur tip de aliment la fiecare masă. Se propune că oferă slăbire rapidă, dar în realitate are multe dezavantaje. Tiparul alimentar sănătos se caracterizează prin varietate și echilibru energetic.

Planurile de alimentație restrictive nu funcționează pe termen mediu și lung. În plus, pierderea eficientă în greutate depinde de alți factori, precum practicarea regulată a exercițiilor fizice. Trebuie să promovați câștigul muscular pentru ca deficitul energetic ulterior să fie mai ușor de tolerat. De asemenea, trebuie să aveți și alte obiceiuri sănătoase. Revenind la subiectul principal, care sunt dezavantajele monodietei?

Ce este monodieta?

Există informații contradictorii despre monodietă. Unii oameni susțin că se consumă un singur aliment pe zi. Alții afirmă că această alegere se face la fiecare masă.

În orice caz, vorbim despre o abordare foarte restrictivă care va duce la deficiențe nutriționale semnificative. Mai întâi, apare deteriorarea masei musculare. Mușchii au nevoie de un aport zilnic minim de proteine, ceea ce este dificil de obținut în acest caz.

Potrivit cercetărilor publicate în Annals of Nutrition & Metabolism, pentru o funcționare adecvată a mușchilor, este nevoie de cel puțin 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi. La sportivi, necesarul se înmulțește ușor cu 2 sau 3.

Femeie care refuză mncarea
Monodieta este restrictivă și tinde să provoace deficite nutriționale care pun sănătatea în pericol.

Cum se implementează?

Există mai multe tipuri de monodietă. Cele mai multe se bazează adesea pe un singur aliment la fiecare masă: de exemplu cartofi, mere, ouă, etc. Există și opțiunea de a utiliza alimente din același grup: diverse tipuri de cereale, cărnuri slabe, legume sau fructe.

Din cauza naturii sale restrictive, monodieta nu poate fi urmată mai mult de două săptămâni. În caz contrar, deficitele nutriționale vor începe să compromită sănătatea.

Pierderea în greutate poate fi semnificativă, dar este însoțită de efecte negative asupra stării fizice și psihice.

După două săptămâni, alimente precum supele, salatele și smoothie-urile sunt reintroduse treptat în dietă. Apoi, se trece la o dietă echilibrată și variată, cu alimente din toate grupele și fără restricții.

Printre cele mai importante alimente care trebuie incluse în monodietă se numără cartofii, ouăle, merele, bananele, ciocolata neagră și grapefruitul. Se pot folosi și carnea sau legumele.

Monodieta este un plan ce ajută la pierderea în greutate?

Monodieta nu este o opțiune eficientă pentru pierderea în greutate. În timpul dietei, puteți pierde câteva kilograme, dar o parte dintre ele vor corespunde glicogenului și lichidelor.

De asemenea, o parte a țesutului muscular va fi distrusă. La revenirea la dieta normală, greutatea va crește din nou, chiar mai mult decât înainte de a începe acest regim.

Aceste tipuri de diete foarte restrictive generează un efect de rebound. Alegeți diete sănătoase și nu diete minune.

Contraindicațiile monodietei

Pe lângă pierderea masei musculare și efectul de rebound, monodieta are o serie de contraindicații importante. Aportul insuficient de acizi grași afectează mediul hormonal.

De exemplu, dacă grăsimile saturate nu sunt consumate în cantități optime, nivelul de testosteron este scăzut, afectând vitalitatea, puterea și sănătatea, potrivit unui studiu publicat de The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Apar probleme și în controlul genezei radicalilor liberi, deoarece aportul de antioxidanți nu va fi suficient. Va apărea o accelerare a procesului de îmbătrânire și un risc mai mare de a dezvolta patologii cronice.

Încetul cu încetul, vor apărea disfuncții la nivel mitocondrial și va crește inflamația, ceea ce va provoca leziuni la nivel celular și în ADN.

Alte opțiuni pentru a pierde în greutate

Pentru pierderea în greutate, nu este nevoie de abordări exagerate. Este de preferat să acoperiți necesarul de proteine în contextul unui regim variat, deși ușor deficitar la nivel energetic.

Ceea ce face cu adevărat diferența este practicarea activității fizice. Adoptați și alte obiceiuri sănătoase, cum ar fi următoarele:

  • Reduceți prezența alimentelor procesate în dietă.
  • Îmbunătățiți calitatea somnului.
  • Creșteți consumul de apă.
  • Introduceți antrenamentul de forță în rutina zilnică.
Femeie care se cântărește
Pierderea în greutate necesită o abordare multidisciplinară și personalizată. Prin urmare, dietele minune nu sunt o opțiune sănătoasă.

Monodieta, o variantă restrictivă deloc recomandată

Pe scurt, monodieta nu este recomandată pentru pierderea în greutate. Este un regim restrictiv și nesustenabil care va induce deficite în ceea ce privește nutrienții esențiali. Va provoca alterări în funcționarea normală a organismului. Monodieta crește riscul de boli cronice și îmbătrânire prematură.

Orice dietă cu caracteristici miraculoase tinde sa aibă efecte secundare asupra sănătății. Deși dietele minune promit rezultate excelente într-un timp scurt, duc la un efect de rebound ulterior.

Gândiți pe termen mediu și alegeți o dietă pe care să o puteți urma. Având în vedere complexitatea fiecărui organism, cel mai bine este să obțineți un plan personalizat de la un expert în nutriție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Whittaker J, Wu K. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. J Steroid Biochem Mol Biol. 2021;210:105878. doi:10.1016/j.jsbmb.2021.105878
  • Singh RK, Kumar P, Mahalingam K. Molecular genetics of human obesity: A comprehensive review. C R Biol. 2017;340(2):87-108. doi:10.1016/j.crvi.2016.11.007
  • Tahreem A, Rakha A, Rabail R, Nazir A, Socol CT, Maerescu CM, Aadil RM. Fad Diets: Facts and Fiction. Front Nutr. 2022 Jul 5;9:960922. doi: 10.3389/fnut.2022.960922. PMID: 35866077; PMCID: PMC9294402.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.