Ce este olluco, cum se folosește și ce beneficii are?
 

Ce este olluco, cum se folosește și ce beneficii are?

Olluco este unul dintre alimentele de bază ale țăranilor andini din Peru, Bolivia, Columbia și Ecuador. În afara acestor regiuni, este oarecum necunoscut.
Ce este olluco, cum se folosește și ce beneficii are?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce este olluco? Olluco (Ullucus tuberosus) este o plantă din familia Basellaceaceaes, care se cultivă în unele zone ale Anzilor. Este una dintre cele mai răspândite și importante culturi de rădăcinoase, aflate doar în spatele cartofului.

Cel mai cunoscut nume al său este olluco, care derivă din quechua. Dar, în funcție de regiune, planta primește nume diferite: illaco în Aymara, melloco în Ecuador, ruba sau chungua în Columbia și cartof neted în Bolivia și Peru.

Poate fi dificil să-l găsim în afara zonelor de origine. Dar, dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre acest aliment, proprietățile sale și modul de preparare, vă încurajăm să citiți acest articol.

Ce este olluco: caracteristici principale

Începutul cultivării acestei plante în scop alimentar a avut loc acum aproximativ 5000 de ani. Aspectul și dimensiunile sale sunt similare cu cele ale cartofului, deși olluco are o formă mai alungită. Culoarea cojii este diferită în funcție de soi, de la galben, la roz și violet.

Are o aromă blândă și dulce, similară cu cea a sfeclei, deși are o consistență mai fermă. De fapt, se remarcă prin faptul că are o textură crocantă chiar și după gătit.

Acest aliment face parte din bucătăria tradițională a Americii de Sud de sute de ani. În unele cazuri, locul său a fost luat de alte legume din Europa. Dar este un aliment de bază și o sursă de substanțe nutritive importante.

În afara acestor țări este puțin cunoscut. În Noua Zeelandă, este cultivat de aproximativ 20 de ani și este cunoscut sub numele de piatră prețioasă a pământului.

Compoziția sa nutrițională este foarte asemănătoare cu cea a cartofului. Conține mulți carbohidrați. În plus, conține o cantitate interesantă de fibre și proteine (în comparație cu alți tuberculi). Procentul de grăsime este aproape inexistent.

În ceea ce privește micronutrienții, merită subliniat aportul moderat de vitamina C (similar cu cel al morcovilor sau al țelinei), vitamina A, potasiu și antioxidanți precum betalaina.

Olluco tocat
Distribuția acestui aliment nu este atât de mare în afara Anzilor și este dificil să-l găsim pe alte piețe.

Care sunt beneficiile sale?

Olluco poate fi introdus cu ușurință în dietă. Combinat cu alte alimente și în cadrul unei diete sănătoase, oferă beneficii pentru sănătate:

 • Protector al pielii, ochilor și oaselor: Vitamina A ajută la formarea și îngrijirea oaselor, țesuturilor, dinților, mucoaselor și pielii.
 • Acțiune antioxidantă: Culoarea vie a ollucului se datorează unor pigmenți, cel mai important fiind betalaina, o substanță fitochimică antioxidantă. Antioxidanții au capacitatea de a preveni oxidarea altor compuși și de a evita stresul oxidativ. Această ultimă situație a fost legată de apariția unor probleme de sănătate, printre care se remarcă bolile cardiovasculare, boala pulmonară obstructivă cronică, îmbătrânirea prematură și neurodegenerarea.
 • Mucilagiile sunt un tip de fibre solubile cu o textură simplă. Când sunt consumate, acestea formează un gel care poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol, la vindecarea rănilor, la tratarea constipației, la înmuierea și hidratarea membranelor mucoase digestive sau la ameliorarea diabetului.
 • Ideal pentru toată lumea: La fel ca majoritatea tuberculilor, este un aliment potrivit pentru populația generală. Este ușor de digerat și sățios. Este o sursă optimă de energie pentru elevi, sportivi și copii în creștere.

Olluco în bucătărie

Olluco poate fi folosit la fel ca majoritatea tuberculilor. În bucătăria tradițională andină, servește ca bază pentru prepararea supelor și a tocanelor. Dar, încetul cu încetul, a început să fie inclus și în salate, unde este însoțit de frunzele aceleiași plante.

Murat, poate fi adăugat în salate și sosuri. Olluco poate fi fiert sau la grătar și poate fi consumat alături de orice fel de mâncare din carne, pește sau ouă. Sub formă de făină, se adaugă în tocană pentru a obține o textură mai consistentă.

La nivel alimentar, tuberculul este partea cea mai folosită, deși se folosesc și frunzele (foarte asemănătoare cu spanacul). Într-un loc răcoros și întunecat și la temperatura camerei, tuberculul se păstrează bine până la un an. Dacă este expus la lumina soarelui, coaja poate deveni verde.

Rețetă de ajiaco cu olluco

Acest fel de mâncare tradițional al bucătăriei peruviene este ușor de preparat și foarte hrănitor. Ingredientele necesare pentru 4 porții sunt următoarele:

 • 1 ceapă
 • 1 roșie
 • Ulei de măsline
 • Oregano și coriandru
 • 1 cană de lapte evaporat
 • 1 pahar de apă sau supă
 • 2 linguri de usturoi tocat
 • 250 de grame de brânză proaspătă
 • 2 linguri de ardei galben măcinat
 • 1/2 kilo olluco și 1/2 kilo cartofi

Pentru început, gătiți tuberculii într-o oală cu apă și sare timp de 35 de minute. Se strecoară, se curăță de coajă și se taie în cuburi de dimensiuni medii.

Apoi, pregătiți legumele. Puneți o tigaie cu ulei de măsline pe foc și adăugați roșia și ceapa, curățate și tăiate. Adăugați usturoiul tocat și, când începe să se rumenească, adăugați și ardeiul galben și oregano. Adăugați apa sau supa, cartofii și olluco și fierbeți la foc mic.

Apoi, adăugați laptele evaporat și lăsați-l să fiarbă. După 5 minute, mărunțiți brânza proaspătă și adăugați coriandrul tocat. După 2 minute, preparatul este gata. Acesta poate fi un fel principal sau poate fi servit ca garnitură.

Preparat culinar din Peru
Ajiaco este un fel de mâncare tipic peruvian. Olluco este adăugat sau nu în funcție de originea geografică a rețetei.

Ce este olluco? Descoperiți noi alimente nutritive!

Melohocul sau cartoful neted are o textură și o aromă asemănătoare cu cea a cartofului. Compoziția sa nutrițională este foarte echilibrată și poate fi încorporat în dieta zilnică fără nicio problemă.

Cu toate acestea, poate fi mai dificil de găsit în afara regiunilor în care este un aliment antic. Dacă aveți ocazia să-l încercați, vă încurajăm să pregătiți una dintre numeroasele rețete cu olluco.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Food Data Center. Mellocos (ullucos). U.S Department of Agriculture. Agricultural Research Service. Abril 2018.
 • Liguori I, et al. Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging. Abril 2018. 13: 757-772.
 • Medline plus. Vitamina A. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Noviembre 2021.
 • Sadowska-Bartosz I, Bartosz G. Biological properties and applications of betalains. Molecules. Mayo 2021. 26(9): 2520.
 • Svenson J, et al. Betalains in red and yellow varieties of the Andean tuper crop ulluco (Ullucus tuberosus). Journal of agricultural and food chemistry. Septiembre 2008. 56(17): 7730-7.
 • Wadhwa J, et al. Potential of plant mucilages in pharmaceuticals and therapy. Current drug delivery. Abril 2013. 10(2): 198-207.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.