Logo image
Logo image

Ce este reconstrucția sânului și când este recomandată?

6 minute
Practica reconstrucției mamare este o decizie din ce în ce mai frecventă la pacienții oncologici. În acest articol, vom arunca o privire asupra indicațiilor și abordărilor existente.
Ce este reconstrucția sânului și când este recomandată?
Ultima actualizare: 16 noiembrie, 2021

Reconstrucția sânului este o procedură care restabilește un aspect relativ normal al acestuia. Este o intervenție chirurgicală pe care medicii o efectuează în moduri diferite, în funcție de circumstanțele fiecărei femei și de problema de sănătate care stă la baza acestora.

De obicei, reconstrucția sânului este necesară după o mastectomie efectuată pentru tratamentul cancerului. O mastectomie este o operație care constă în îndepărtarea unuia sau a ambilor sâni pentru a trata sau preveni cancerul mamar.

Din păcate, cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei. În plus, sânii au o importanță remarcabilă în încrederea și stima de sine a unei persoane.

Prin urmare, în acest articol, vă vom explica tot ce trebuie să știți despre reconstrucția sânilor și modul în care specialiștii o realizează.

De ce are loc reconstrucția sânului?

Reconstrucția sânilor, așa cum am explicat în introducere, este o procedură pe care medicii o efectuează adesea după o mastectomie. Mastectomia este o operație efectuată pentru a trata sau preveni cancerul de sân.

Reconstrucția, conform Societății Spaniole de Chirurgie Plastică Estetică și Reconstructivă, îmbunătățește imaginea de sine și facilitează stabilitatea emoțională a femeii care a trebuit să se confrunte cu o mastectomie. În plus, permite ca atitudinea față de boală să fie pozitivă.

Scopul reconstrucției mamare este de a restabili aspectul natural al sânului. Ideea este de a umple golul sau de a corecta deformarea rămasă după mastectomie. De asemenea, se intenționează ca ambii sâni să fie cât mai asemănători. În cele mai multe cazuri, mamelonul și areola sunt recreate pentru a îmbunătăți rezultatul.

Există adesea tendința de a crede că reconstrucția sânului poate fi efectuată numai cu implanturi. Cu toate acestea, datorită progreselor în medicină, există tot mai multe modalități de a face acest lucru.

În multe țări, cum ar fi Spania, reconstrucția face parte din tratamentul cancerului de sân. De îndată ce diagnosticul este pus, se pune la cale strategia de tratament. Atât oncologii, cât și chirurgii plasticieni lucrează împreună pentru a găsi cea mai bună soluție și rezultatul cel mai estetic și sigur.

Când se recurge la reconstrucția sânului?

Reconstrucția sânului poate fi efectuată la aproape toate femeile care au suferit o mastectomie. Acest lucru depinde și de starea de sănătate a pacientei.

În unele cazuri, specialiștii o efectuează în timpul operației de mastectomie în sine. Se numește reconstrucție imediată. Are avantajul de a necesita mai puține cheltuieli și intervenții. De asemenea, are un impact psihologic mai redus asupra pacientei.

După cum explică un articol publicat de Institutul Național al Cancerului, este esențial să se ia în considerare dacă femeia va necesita sau nu radioterapie.

Problema este că radioterapia provoacă complicații, cum ar fi dificultățile de vindecare. Cu toate acestea, există cazuri în care acest lucru nu este considerat o contraindicație.

Tipul de cancer este, de asemenea, un factor determinant. Dacă este de tip inflamator, va fi îndepărtată multă piele în timpul mastectomiei. Prin urmare, reconstrucția poate fi dificilă în acel moment.

Some figure
Cancerul de sân este o boală frecventă în rândul femeilor. Consecințele nu sunt doar fizice, ci și psihologice.

Importanța sfaturilor medicale

Sfaturile medicale au o valoare fundamentală în reconstrucția sânilor. După cum am văzut în secțiunile anterioare, strategia este agreată împreună cu medicul.

Pacientul trebuie să înțeleagă care sunt opțiunile de tratament și să le evalueze. Există mulți factori care influențează tipul de tehnică ales pentru reconstrucție. De exemplu, vârsta, dimensiunea și forma sânilor.

În plus, o femeie poate prefera să aleagă singură momentul reconstrucției sânilor. Unele femei nu doresc să o facă imediat.

Este important să rețineți că chirurgii plasticieni sunt foarte familiarizați cu acest tip de procedură. Prin urmare, judecata lor este obiectivă.

Citiți și: Cancerul de sân HER2: tratamentul cu Trastuzumab

Opțiuni de reconstrucție a sânilor

Specialiștii pot efectua reconstrucția sânului folosind diferite tehnici. După cum am explicat anterior, ei aleg cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient. În secțiunile următoare vă explicăm principalele opțiuni.

1. Reconstrucție cu implanturi

Una dintre cele mai utilizate opțiuni pentru reconstrucția sânilor este folosirea implanturilor mamare. Potrivit specialiștilor de la Clinica Mayo, acestea sunt dispozitive care ajută la remodelarea sânului, conferindu-i volum. Sunt umplute cu soluție salină sau gel de silicon.

De multe ori, medicii plasează implanturile în timpul mastectomiei. Cu toate acestea, uneori sunt necesare mai multe intervenții ulterioare. În unele cazuri, specialiștii plasează un expansor la prima operație.

Expansorul este un dispozitiv care întinde pielea sânului. În plus, face loc pentru a plasa proteza a doua oară. Acest instrument crește progresiv spațiul.

Când s-a realizat extinderea dorită, implanturile sunt plasate în interior. Ulterior, specialiștii efectuează o intervenție chirurgicală pentru a reconstrui mamelonul și areola, ceea ce vom explica mai târziu.

2. Reconstrucție folosind țesuturile proprii ale corpului

Medicii pot efectua reconstrucția sânilor folosind țesuturi din altă parte a corpului. Acestea sunt grefe. Potrivit unui articol din Cancerul de sân, țesutul este obținut din zone precum coapsele, burta sau fesele. Odată obținut, medicii îl folosesc pentru a remodela sânii.

Deoarece este țesut gras, poate fi îngroșat sau subțiat în funcție de modul în care variază greutatea femeii. Rezultatul este mai natural decât cel al implanturilor.

Problema este că lasă mai multe cicatrici. Unul în locul de unde provine țesutul și altul la sâni. În plus, specialiștii trebuie să efectueze mai multe intervenții.

Medicii nu recomandă această tehnică femeilor care au probleme cu circulația sângelui. Nici dacă sunt fumătoare sau diabetice sau au orice tip de problemă a țesutului conjunctiv.

3. Reconstrucția mamelonului și areolei

Mamelonul și areola sunt cele mai vizibile părți ale sânului. Reconstrucția sânului necesită o intervenție pentru repararea acestor țesuturi. Acest lucru face sânii asemănători.

Un specialist tatuează areola. Mamelonul, pe de altă parte, poate proveni din pielea altei părți a corpului. Dacă celălalt mamelon este mare și intact, o mică parte poate fi îndepărtată și plasată în sânul reconstituit.

Există chiar și tehnici pentru a proiecta un nou mamelon cu pielea aceluiași sân. În general, medicii efectuează această procedură la aproximativ 3 sau 4 luni după operație.

Some figure

Limitări și complicații ale reconstrucției mamare

Este important să rețineți că reconstrucția sânilor nu oferă întotdeauna rezultatele dorite. Este o tehnică care poate fi complexă. Depinde de situația inițială și de cum era sânul înainte.

În plus, ca în orice altă intervenție chirurgicală, pot exista complicații. De exemplu, infecții, hematoame și vindecare întârziată. În unele cazuri, apar seroame, ruptura implantului sau chiar extrudarea implantului.

Citiți mai mult: Vaccinul contra cancerului de sân a vindecat un pacient

Reconstrucția necesită timp de recuperare

Reconstrucția sânilor este o intervenție chirurgicală foarte utilă pentru a readuce sânii la un aspect natural, simetric și atractiv. Femeia care a fost supusă unei mastectomii are o mai mare stimă și încredere în sine.

Cu toate acestea, este o procedură chirurgicală care poate fi complexă. Ca orice altă intervenție chirurgicală, necesită timp de recuperare și multe considerente. Prin urmare, este esențial să urmați întotdeauna sfatul specialistului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Autologous or “Flap” Reconstruction. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/reconstruction/types/autologous
  • Reconstrucción mamaria con implantes – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/breast-reconstruction-implants/about/pac-20384934
  • Reconstrucción del seno después de una mastectomía – Instituto Nacional del Cáncer. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.cancer.gov/espanol/tipos/seno/hoja-informativa-reconstruccion
  • CÁNCER DE MAMA Y RECONSTRUCCIÓN | SECPRE. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://secpre.org/cancer-de-mama-y-reconstruccion
  • Masià, Jaume, and Elena Rodríguez Bauzà. “Reconstrucción mamaria y calidad de vida.” Psicooncología 14 (2017): 295.
  • Flórez, Genny Liliana Meléndez. “Reconstrucción mamaria.” Revista Médicas UIS 31.3 (2018): 73-75.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.