Ce este sarea neagră și care sunt beneficiile ei?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Sarea neagră sau sarea hawaiană este un condiment cu o serie de beneficii pentru sănătate dacă este consumată cu moderație, ca parte a unei diete variate și echilibrate. Descoperiți ce este sarea neagră și care sunt beneficiile ei!
Sarea neagră este un tip de sare nerafinată de origine vulcanică, ceea ce îi conferă o serie de proprietăți deosebite. Are o putere mai mică de îmbunătățire a aromei decât sarea obișnuită și nu are miros, deși are o culoare neagră intensă.
Înainte de a începe, trebuie să subliniem că pentru o sănătate optimă este esențial să echilibrăm aportul de sodiu cu cel de potasiu. Aceste minerale prezintă efecte antagoniste în ceea ce privește controlului tensiunii arteriale. Un aport echilibrat va îmbunătăți homeostazia sistemului cardiovascular. Astfel, multe patologii cronice și complexe vor fi prevenite.
Sarea neagră și beneficiile ei
Sarea neagră este compusă din minerale precum sulful, fierul, clorura de sodiu, clorura de potasiu și diverși compuși ai sulfului. Acest lucru îi conferă proprietăți nutritive și organoleptice speciale.
Nu trebuie să uităm că aportul de sodiu continuă să genereze destul de multe controverse în comunitatea științifică din cauza rolului său în patologia cardiovasculară. Acest lucru este confirmat de un studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology.
În general, sarea rafinată trebuie evitată. Așa cum se întâmplă cu zahărul, acest produs își pierde din calitate atunci când este industrializat. Poate provoca modificări ale homeostaziei mediului intern, făcând ca organele să nu funcționeze eficient. Cu toate acestea, sarea neagră poate avea o serie de beneficii speciale.
Descoperiți: Procesarea alimentelor și conținutul nutrițional
Îmbunătățește aspectul pielii și părului
Multe dintre mineralele pe care sarea neagră le conține pot ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii și părului. Suplimentele cu micronutrienți sunt adesea recomandate pentru a reda vitalitatea. Chiar și așa, dovezile în acest sens sunt limitate.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că somnul de bună calitate este strâns legat de aspectul pielii. Dormiți 7 sau 8 ore pe noapte pentru a optimiza procesele de reparare ale organismului.
Previne diabetul de tip 2
Nivelurile prea scăzute de sodiu pot fi legate de o incidență mai mare a diabetului de tip 2. Acest element este esențial pentru organism, deoarece participă la diferite procese fiziologice. Din acest motiv, este necesar să ne asigurăm că cerințele zilnice sunt acoperite, deși fără a exagera. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în Diabetes & Metabolism.
Pentru a evita dezvoltarea acestui tip de problemă metabolică, cel mai bine este să ne îmbunătățim obiceiurile de viață. Trebuie să avem grijă de dietă și să facem exerciții fizice. Antrenamentul de forță are mari beneficii asupra funcției fiziologice și asupra stării de compoziție corporală.
Cum să includeți sarea neagră în dietă?
Utilizarea sării negre nu este deloc complicată. Pur și simplu includeți-o în mod obișnuit în mâncare, înlocuind sarea de mare obișnuită. Desigur, va schimba caracteristicile organoleptice ale preparatelor, făcându-le în unele cazuri mult mai apetisante.
Când vine vorba de sporirea aromei, puterea sa este mai mică. Pentru a obține același rezultat, poate fi necesară o cantitate mai mare.
Recomandăm: Burgeri cu linte și ciuperci: 2 rețete delicioase
Sarea neagră și beneficiile ei: un condiment de calitate
După cum ați văzut, sarea neagră este un condiment de calitate care poate fi inclus în dietă moderat. Îmbunătățește aportul de minerale, elemente esențiale pentru a asigura eficiența fiziologiei mediului intern.
Poate reduce incidența multor patologii cronice și complexe, reușind să mențină homeostazia. Desigur, la fel cum se întâmplă cu sarea de mare obișnuită, nu este indicat să exagerați.
Experții în nutriție recomandă aportul de condimente, deoarece acestea oferă o cantitate mare de fitochimicale cu activitate antioxidantă.
Aceste elemente neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Acest mecanism este asociat cu o întârziere a îmbătrânirii, printre alte beneficii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cook NR, Appel LJ, Whelton PK. Sodium Intake and All-Cause Mortality Over 20 Years in the Trials of Hypertension Prevention. J Am Coll Cardiol. 2016;68(15):1609-1617. doi:10.1016/j.jacc.2016.07.745
- Hao G, Liu K, Halbert JD, Chen H, Wu J, Jing C. Dietary sodium and potassium and risk of diabetes: A prospective study using data from the China Health and Nutrition Survey. Diabetes Metab. 2020;46(5):377-383. doi:10.1016/j.diabet.2019.12.002
- Kirwan JP, Sacks J, Nieuwoudt S. The essential role of exercise in the management of type 2 diabetes. Cleve Clin J Med. 2017;84(7 Suppl 1):S15-S21. doi:10.3949/ccjm.84.s1.03
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.