Ce este și care sunt utilizările zahărului invertit? - Doza de Sănătate
 

Ce este și care sunt utilizările zahărului invertit?

Ai făcut vreodată zahăr invertit acasă? În acest articol, îți explicăm care sunt utilizările acestui ingredient foarte comun.
Ce este și care sunt utilizările zahărului invertit?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Unul dintre îndulcitorii pe care îi putem găsi în produsele industriale este zahărul invertit. Acesta se remarcă prin proprietățile sale de îndulcire. Din acest motiv, îți vom spune ce este acest produs și care sunt utilizările zahărului invertit.

A consuma prea mult zahăr invertit nu este sănătos. Ca atare, ar trebui să îl consumi sporadic, deoarece generează vârfuri nocive de insulină. Este în regulă să incluzi în dietă produse care îl conțin din când în când. Cu toate acestea, ar trebui să eviți consumul regulat.

Cum se face zahărul invertit

Pentru a face zahăr invertit, trebuie să supui zahărul de masă unei reacții chimice numite hidroliză. Acest proces descompune zaharoza pentru a forma un amestec de glucoză și fructoză.

Acest mecanism poate apărea spontan – de exemplu, atunci când faci gem. Adăugarea de lămâie peste fructe și zahăr provoacă această reacție. Este posibil să găsim zahărul invertit și în natură – de exemplu, în siropul de arțar.

De asemenea, poți face zahăr invertit acasă. Pentru aceasta, ai nevoie de substanțe gazifiante des utilizate în panificație și patiserie. Aceste substanțe sunt produse din bicarbonat de sodiu și acid tartric.

Trebuie să amesteci bicarbonatul de sodiu cu zahărul de masă, încălzind amestecul cu apă până când fierbe. Apoi, adaugă acidul tartric și răcește amestecul pentru a obține zahăr invertit.

Prijitură cu înghețată
Industria alimentară folosește zahăr invertit pentru a îmbunătăți texturile și aromele.

Utilizările zahărului invertit

Zahărul invertit este utilizat în produsele industriale pentru a le îmbunătăți gustul. Această substanță îți permite, de asemenea, să modifici și alte caracteristici organoleptice, cum ar fi texturile. Deoarece joacă un rol important în procesele de fermentație, este inclus în mod obișnuit în produsele de panificație.

Zahărul invertit este adesea adăugat în produse, astfel încât acestea să nu se usuce sau să nu râncezească prea repede. Așadar, zahărul invertit ajută la creșterea duratei de viață a alimentelor.

Acest produs îndeplinește o funcție crucială în cazul înghețatei. Zahărul invertit este capabil să prevină formarea cristalelor mari de gheață, ceea ce îmbunătățește textura înghețatei și facilitează modelarea.

Nu ar trebui să îl consumi în mod regulat

În ciuda capacității sale de a îmbunătăți gustul alimentelor, nu trebuie să uiți faptul că zahărul invertit este un carbohidrat simplu . Conform cercetărilor publicate în Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, un aport regulat al acestui macronutrient este asociat cu un risc crescut de boli metabolice.

În plus, consumul de alimente bogate în fructoză poate declanșa boli ale ficatului. Există dovezi științifice ce arată faptul că ingerarea acestei substanțe crește riscul de a dezvolta ficat gras.

Potrivit experților, zahărul ar putea produce și o anumită dependență. Aceștia ne recomandă să nu includem în mod regulat oricare dintre variantele sale în dietă. Da, ne putem răsfăța din când în când. Nu trebuie să renunțăm la zahăr pentru totdeauna.

Alternativele la zahărul invertit

Pentru a-ți satisface nevoia de dulce, cel mai bine este să recurgi la alimente care conțin o anumită cantitate de fructoză, însoțită de alți nutrienți de calitate. Ne referim aici la fructe. Le poți include în dietă în mai multe moduri. Cel mai indicat lucru este să le mănânci așa cum sunt. Cu toate acestea, le poți zdrobi ocazional și le poți consuma sub formă de terci sau piure. De asemenea, le poți amesteca cu alte ingrediente pentru a face produse de patiserie sănătoase.

În acest fel, vei reduce impactul și stresul pancreatic asociat consumului de zahăr de masă. În plus, vei consuma fitonutrienții necesari corpului, care au proprietăți antioxidante. Aceasta este, de asemenea, o modalitate excelentă de a oferi vitamine corpului, care sunt esențiale pentru funcționarea corectă a celulelor.

Felii de fructe
O modalitate sănătoasă de a include zahărul în dietă este prin fructoza din fructe.

Zahărul invertit, un îndulcitor puternic

După cum ai văzut, zahărul invertit este un ingredient obținut din zahărul de masă. Utilizările zahărului invertit se limitează la produsele industriale.

Una dintre caracteristicile sale principale este capacitatea de a îmbunătăți gustul și texturile alimentelor. Cu toate acestea, are o valoare nutrițională scăzută, deoarece furnizează doar carbohidrați cu indice glicemic ridicat. Aportul acestor substanțe nutritive poate afecta sănătatea pe termen mediu și lung.

Acest lucru nu înseamnă că nu poți consuma zahăr invertit din când în când. De fapt, îl poți face acasă și îl poți adăuga în produsele de patiserie pentru a le face mai gustoase și a le îmbunătăți textura.

Dacă îți este poftă de zahăr, îți recomandăm să acorzi prioritate aportului de fructe înainte de a apela la zahărul de masă sau la oricare dintre derivații acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016.53 (1): 52-67.
  • Casado Pérez, Iker Yeray. “Hidratos de carbono: salud y medioambiente.” (2020).
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Cabezas-Zabala, Claudia Constanza, Blanca Cecilia Hernández-Torres, and Melier Vargas-Zárate. “Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revisión de la literatura.” Revista de la Facultad de Medicina 64.2 (2016): 319-329.
  • Esquivel-Solís, Viviana, and Georgina Gómez-Salas. “Implicaciones metabólicas del consumo exesivo de fructosa.” Acta Médica Costarricense 49.4 (2007): 198-202.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.