Logo image
Logo image

Ce este și ce beneficii și contraindicații are tapioca?

5 minute
Cum se folosește tapioca în mâncăruri? Iată ce trebuie să știți!
Ce este și ce beneficii și contraindicații are tapioca?
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor

Ultima actualizare: 27 ianuarie, 2023

Tapioca este amidonul extras din manioc, o rădăcină care este considerată a patra marfă ca importanță, fiind consumată de peste 1 miliard de oameni la nivel global, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Ce beneficii și contraindicații are tapioca?

Termenul tapioca provine din limba guarani. Tipiog înseamnă „amidon” sau „carbohidrat extras din manioc”. A apărut pentru prima dată în America Centrală și de Sud (Guatemala și Brazilia). Acest amidon este comercializat sub formă de perle sau sfere, dar și sub formă de făină sau fulgi.

Aroma sa neutră îi permite să fie foarte versatil în bucătărie. Poate fi folosit atât în mâncăruri dulci, cât și sărate, așa că iese în evidență în deserturile cu lapte, budinci, supe și sosuri și este un excelent agent de îngroșare.

În ciuda utilizării sale frecvente, există controversate, deoarece pe lângă beneficii, unii spun că ar putea avea efecte nocive. Citiți mai departe pentru a afla totul despre tapioca!

Cum se obține tapioca?

Tapioca se obține în diferite moduri și are diverse beneficii. Cel mai utilizat proces este cel sugerat de Alarcón și Dufour, care presupune spargerea pereților celulari ai maniocului prin răzuire sau măcinare pentru a extrage amidonul cu apă. Acesta se filtrează înainte de uscare, rezultând o pulbere fină.

O altă tehnică, puțin mai tradițională, presupune lăsarea amidonului mai mult timp în apă și decantarea lui. Este uscat la soare pentru a fi transformat în pulbere, perle sau fulgi. Trebuie remarcat faptul că rezultatul trebuie să fie înmuiat sau fiert înainte de consum. În general, își dublează dimensiunea, se umflă și devin transparent.

Uscarea este importantă, deoarece elimină toate toxinele care se găsesc în mod natural în manioc și rămân suspendate în apă. De exemplu, cianura din manioc poate fi otrăvitoare în funcție de concentrația sa finală.

O altă metodă inedită constă în obținerea amidonului fără utilizarea apei ca mijloc de extracție, printr-o etapă de măcinare și două etape de deshidratare. Astfel, se obține un amidon parțial modificat.

Pentru a evita confuzia, este important să diferențiem făina de tapioca de făina de manioc. Aceasta din urmă se obține prin răzuirea, uscarea și măcinarea întregii rădăcini. În cazul făinii de tapioca, este vorba doar de amidonul extras din maniocul măcinat.

Descoperiți: Ce ar trebui să conțină cerealele ketogenice?

Some figure
Făina de manioc este diferită de tapioca. La fabricarea ei se folosește întreaga rădăcină, pe când tapioca este doar amidon.

Valoare nutrițională

Datorită modului în care se obține tapioca, principala sa componentă nutritivă este amidonul. Datele indică faptul că perlele au niveluri scăzute de fibre, proteine, grăsimi, vitamine și minerale.

Un studiu comparativ arată faptul că tapioca conține mai puțin de 1% proteine, grăsimi și cenușă și aproape 90% carbohidrați. Nivelurile scăzute de vitamine și minerale îl fac din punct de vedere nutrițional inferior altor surse de amidon, cum ar fi cerealele. 100 g de tapioca oferă 345 de calorii.

Posibile beneficii oferite de tapioca

Tapioca poate fi o alegere excelentă atunci când este folosit în diete restrictive. De exemplu, multe persoane cu boala celiacă, sensibile sau intolerante la gluten sau cereale pot înlocui amidonul din grâu și alte cereale (care sunt surse de gluten) sau leguminoase cu tapioca.

Dacă îl folosiți ca înlocuitor, îl puteți combina cu diverse făinuri, cum ar fi făina de nucă de cocos, migdale și nuci pentru a crește nivelul de nutrienți.

Potrivit experților, un alt beneficiu al este prezența amidonului rezistent, care nu este ușor de digerat. Acesta se comportă precum fibrele. Amidonul rezistent poate fi folosit ca hrană de către bacteriile benefice din intestine, scăzând inflamația și eliminând bacteriile dăunătoare.

Advances in Nutrition evidențiază faptul că amidonul rezistent încetinește golirea gastrică, îmbunătățește absorbția de glucoză și insulină și crește sațietatea. Așadar, poate contribui la o mai bună sănătate metabolică. Cu toate acestea, nu ar trebui să excludem folosirea bananelor verzi, a cartofilor fierți, a leguminoaselor și a orezului ca sursă importantă de amidon rezistent și alți nutrienți.

Contraindicații

Un grup de tehnologi a recomandat anumite măsuri de precauție în ceea ce privește consumul de tapioca, mai ales atunci când maniocul este prost procesat. În acest caz, poate provoca probleme de sănătate, deoarece conține o componentă toxică numită linamarină, care se transformă în cianură atunci când este ingerată.

Unele studii scot în evidență intoxicația cu cianură după consumul de manioc amar, aceasta provocând paralizia cunoscută sub numele de konzo și chiar moartea; acest lucru este frecvent în țările africane.

În plus, experții afirmă că persoanele alergice la latex pot dezvolta reactivitate încrucișată atunci când consumă manioc. Organismul confundă compușii maniocului cu alergenii din latex.

Descoperiți: Ce este și ce beneficii are oca?

Some figure
Cei alergici sau cu tendință de hipersensibilitate la diverse substanțe pot fi afectați de consumul de manioc.

Cum se prepară tapioca?

Tapioca poate fi folosit în mai multe moduri. Aroma sa neutră îi permite să fie includ în rețete dulci și sărate. Se poate combina și cu alte făinuri pentru a-l îmbogăți.

  • Perle de tapioca: Aceste perle trebuie fierte înainte de consum. Raportul ideal pentru fiecare parte de perle este de opt părți de apă. Perlele se gătesc la foc mic și se amestecă pentru a nu se lipi. Când plutesc, se lasă focul mic și se fierb 15 până la 30 de minute.
  • Făină sau fulgi de tapioca: Făina de tapioca este folosită ca agent de îngroșare pentru supe sau sosuri. Poate îmbunătăți textura mâncărurilor coapte și poate fi folosită ca liant în burgeri sau chiftele. Se recomandă două linguri de tapioca pentru fiecare lingură de amidon de porumb.
  • Ceai cu bule: Se folosesc perle de tapioca, lapte, sirop și cuburi de gheață.

Așadar, pe scurt, tapioca este derivat din manioc, iar conținutul său ridicat de amidon îl face să fie un bun înlocuitor pentru produsele tradiționale. Se folosește în multe moduri în bucătărie, așa cum am văzut mai sus. Prin urmare, tapioca are numeroase beneficii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Buzati Pereira B. L, Leonel M. (2014). Resistant Starch in cassava products. Food Science and Technology. 34 (2). https://www.scielo.br/j/cta/a/mPXv8WvxJDJ3yxTDpNWdJcr/?lang=en
  • Centers for Disease Control and Prevention. Outbreak of cyanide poisoning caused by consumption of cassava flour – Kasese District, Uganda, September 2017. Publicado en Weekly, Abril 2019. 68 (13): 308-311. Consultado el 24 de enero de 2023. https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/68/wr/mm6813a3.htm
  • Ibero M, Castillo MJ, Pineda F. (2007). Allergy to cassava: a new allergenic food with cross-reactivity to latex. Journal of Investigational Allergology & Clinical Immunology. 17 (6): 409-12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18088025/
  • Kolapo, A. L., & Sanni, M. O. (2009). A comparative evaluation of the macronutrient and micronutrient profiles of soybean-fortified gari and tapioca. Food and nutrition bulletin30(1), 90–94. https://doi.org/10.1177/156482650903000110
  • Nzwalo H, Cliff J. (2011). Konzo: from poverty, cassava, and cyanogen intake to toxico-nutritional neurological disease. PLoS Neglected Tropical Disease. 5 (6): e1051. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21738800/
  • Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Roma, 2007. FAO. Guía técnica para producción y análisis de almidón de yuca. Disponible en https://www.fao.org/3/a1028s/a1028s.pdf
  • Wronkowska M, Soral-Smietana M, Biedrzycka E. (2008). Utilization of resistant starch of native tapioca, corn and waxy corn starches and their retrograded preparations by Bifidobacterium. International Journal of Food Science and Nutrition. 59 (1): 80-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18097846/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.