Ce este Tramadolul și pentru ce se folosește?
Ce este Tramadolul? Acesta este un medicament prescris de medicii specialiști pentru a calma durerea. Pentru a face acest lucru, Tramadolul acționează asupra unor celule nervoase specifice ale măduvei spinării și ale creierului. Acest medicament aparține familiei opioidelor. Cu toate acestea, Tramadolul se comportă diferit față de alte medicamente opioide. În cele ce urmează, vom discuta despre mecanismul de acțiune al acestui medicament.
Ce este Tramadolul?
Tramadolul este un calmant eficient pentru durerea de care pacientul suferă după o intervenție chirurgicală. O singură doză de 100 mg din acest medicament este echivalentă cu 1 g de paracetamol, unul dintre cele mai utilizate medicamente analgezice din întreaga lume.
Pe lângă proprietățile sale analgezice, a fost investigată și posibilitatea de a utiliza Tramadolul ca antidepresiv și pentru tratarea tulburărilor obsesiv-compulsive. Acest lucru se datorează faptului că acest medicament stimulează eliberarea de serotonină. Însă nu există încă studii științifice asupra efectelor sale ca antidepresiv pe termen lung.
Citește mai mult:
Un medicament opioid
Opioidele au ingrediente active caracterizate prin efectele lor extrem de analgezice. În general, acestea acționează prin interacțiunea cu anumiți receptori care se găsesc, în principal, în sistemul nervos central și în tractul gastro-intestinal.
Termenul „opioid” este folosit, de obicei, pentru a face referire la toate medicamentele similare cu opiumul. Cu toate acestea, este indicat să ne limităm la alcaloizii de opiu naturali și la derivații săi semi-sintetici.
În acest sens, putem distinge trei grupuri principale:
- Alcaloizi de opiu: Morfină și codeină
- Opioide semi-sintetice: Heroină și oxicodonă
- Opioide sintetice: Tramadol
Cum acționează medicamentul Tramadol?
Acest medicament are un mecanism dual de acțiune. Aceasta înseamnă că declanșează efectul analgezic în urma unei combinații de două mecanisme simultane. Tramadolul se leagă de receptorii μ-opioizi ai neuronilor. Acești receptori sunt structuri proteice ale membranelor celulare. Când interacționează cu molecula, aceasta declanșează o serie de reacții chimice în organism, determinând astfel apariția unui efect analgezic.
De asemenea, efectul analgezic al Tramadolului se datorează și faptului că acesta este un inhibitor al recaptării serotoninei-norepinefrinei. Acesta este motivul pentru care experții au dorit să investigheze posibilitatea ca acest medicament să fie utilizat pentru a trata depresia.
Acest medicament inhibă recaptarea norepinefrinei și a serotoninei în sistemul nervos central. Așadar, Tramadolul previne transmiterea durerii.
Utilizările Tramadolului
Acum că am stabilit ce este Tramadolul, să vedem și cum se utilizează.
Când vine vorba de administrarea acestui medicament, specialistul trebuie să ajusteze doza în funcție de intensitatea durerii și sensibilitatea fiecărui pacient. Cu toate acestea, medicii ar trebui să prescrie întotdeauna cea mai mică doză care este eficientă pentru a evita reacțiile adverse.
De asemenea, anumite grupe de populație ar trebui să consume cele mai mici doze posibile, deoarece, din cauza situației lor clinice, este mai probabil să sufere complicații. Iată câteva dintre indicațiile de bază pe care medicii le folosesc:
- Adulții și adolescenții cu vârsta peste 12 ani nu trebuie să depășească niciodată doza zilnică de 400 mg. Dacă starea pacientului este foarte gravă și necesită tratament de lungă durată, trebuie să existe o monitorizare riguroasă de specialitate.
- Persoanele în vârstă. De obicei, ajustarea dozei nu este necesară până la 75 de ani dacă pacientul nu suferă de insuficiență renală sau hepatică. Însă, cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât intervalele dintre administrări trebuie să fie mai lungi.
- Pacienții cu insuficiență renală sau hepatică. De obicei, medicii extind intervalele dintre doze în funcție de nevoile clinice ale fiecărui pacient.
Descoperă mai mult:
Efecte adverse
Tramadolul, la fel ca toate celelalte medicamente, are posibile reacții adverse. Cele mai frecvente sunt greața și amețelile. Cu toate acestea, Tramadolul poate provoca și alte simptome, cum ar fi:
- Tulburările psihice
- Dependența
- Problemele sistemului gastrointestinal
- Problemele de vedere
- Implicarea sistemului nervos
Concluzie
Acest medicament se eliberează pe bază de prescripție medicală. Nu trebuie niciodată administrat fără aprobarea unui medic specialist. Utilizarea greșită a Tramadolului poate duce la dependență, care poate avea consecințe grave asupra sănătății.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vijande Alonso, M. V. A. (2019a, 27 febrero). tramadol: historia y generalidades — Muy Salud [Publicación en un blog]. Recuperado de https://muysalud.com/medicamentos/tramadol-historia-generalidades/
- Boora, K. (2011). Tramadol. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.62788-6
- Duehmke, R. M., Derry, S., Wiffen, P. J., Bell, R. F., Aldington, D., & Moore, R. A. (2017). Tramadol for neuropathic pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003726.pub4
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.