Ce se întâmplă cu organismul când nu mănânci câteva zile?
Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila
Spre deosebire de cei care înțeleg mâncatul ca necesitate și plăcere, mulți oameni, în încercarea lor de a pierde în greutate, recurg la diete și alte măsuri extreme. Și chiar dacă știu că a nu mânca le afectează sănătatea, merg mai departe, indiferent de consecințe. Ce se întâmplă cu organismul când nu mănânci câteva zile?
Când nu mănânci câteva zile, nu numai că pot apărea complicații, ci rezultatul poate fi fatal. Una este să reduci cantitatea de mâncare pentru a avea un indice de masă corporală sănătos, iar alta este să nu mănânci aproape nimic.
Nu este un secret pentru nimeni că obezitatea este o problemă globală de sănătate publică ce trebuie combătută. Cu toate acestea, pentru a pierde în greutate, cel mai bine este să urmezi instrucțiunile medicului. Profesionistul va propune soluții adecvate, fără a-ți pune sănătatea în pericol.
Să nu mai mănânci nu este o idee bună. Mai jos, îți vom arăta care sunt consecințele întreruperii alimentației.
Moda de a nu mânca
În prezent, mulți oameni se simt presați și caută cu disperare să-și modifice aspectul pentru a se potrivi conceptului de frumusețe acceptat social. În general, acest concept este strâns legat de a avea un corp cât mai subțire, după cum comentează jurnalista Paulina Swiatkowski într-o lucrare intitulată Magazine influence on body insatisfaction: Fashion vs. health?
În loc să meargă la medic sau la nutriționist, oamenii caută adesea soluții din surse nesigure și ajung să adopte orice formulă minune care îi ajută să slăbească. Aceste formule nu sunt deloc realiste sau sănătoase.
Din păcate, ideea de a nu mânca mai multe zile este la modă, pentru a slăbi rapid. Într-adevăr, să nu mănânci câteva zile, slăbești, dar acest lucru va aduce mai multe probleme organismului. Și trebuie menționat că, atunci când mănânci din nou „ca de obicei”, îți recapeți greutatea pierdută.
Dacă nu mănânci, hipotalamusul va căuta să se echilibreze
Hipotalamusul este o glandă endocrină care se găsește la baza creierului. Una dintre funcțiile sale este de a regla echilibrul energetic. În acest fel, controlează foamea și sațietatea.
În funcție de energia de care corpul are nevoie, aceasta va activa mecanismele necesare pentru a satisface cerința pe termen scurt și lung. Prin urmare, chiar dacă nu mănânci o zi, hipotalamusul va apela la rezerve de energie pentru a compensa lipsa.
A nu mânca poate declanșa mai degrabă tulburări neurologice decât metabolice și tulburări subiacente care ar putea declanșa obezitatea sau anorexiea.
Procese biochimice ce au loc când nu mănânci câteva zile
Potrivit unui articol intitulat Complicații nutriționale și efectele lor asupra sănătății umane, a nu mânca progresiv declanșează o serie de procese organice dăunătoare sănătății.
Primele șase ore
Glucoza este principalul combustibil cu care se hrănesc celulele și este obținută din carbohidrați. Creierul necesită un sfert din glucoza disponibilă în organism, iar restul este consumat de țesuturi musculare și celule roșii din sânge.
Dacă nu mâncăm, încetăm să furnizăm carbohidrați care se transformă în glucoză. Prin urmare, nu oferim organismului energia necesară.
Cu toate acestea, până la șase ore după masă, organismul funcționează normal. De fapt, ia glicogenul stocat și îl transformă în glucoză, hrănind creierul și alte celule.
Al șaptelea ceas fără a mânca
Cu siguranță toți am experimentat ceasul al șaptelea fără a mânca. În acest moment, sursa de glicogen începe să se epuizeze. Efectul este o proastă dispoziție.
Citește și: Cele 7 alimente pentru slăbit natural
De la 7 la 72 de ore fără a mânca
Deoarece glicogenul nu este suficient, organismul începe să caute alte elemente pe care le poate transforma în glucoză. Pentru a face acest lucru, organismul descompune grăsimea, unde găsește acizi grași cu lanț lung ce conțin suficientă glucoză. Cu toate acestea, datorită grosimii lor, nu pot ajunge la creier, deși sunt utili pentru țesuturi și sânge.
Din acest motiv, creierul folosește acizi grași cu lanț scurt, chiar dacă aceștia nu pot acoperi mai mult de 75% din necesarul de energie al creierului.
În consecință, începem să simțim o înrăutățire a funcțiilor cognitive precum probleme de concentrare, memorie și capacitate de reacție modificată.
Din a treia până în a șaptea zi
Din a treia zi, creierul se adaptează la funcționare prin metabolizarea corpilor cetonici pentru a economisi proteine.
În aceste circumstanțe, organismul începe procesul de descompunere a proteinelor. În acest fel, se obțin aminoacizi din care se extrage suficientă glucoză pentru a hrăni creierul.
În timp ce acest lucru poate suna pozitiv, organismul se consumă, hrănindu-se cu propria sa masă musculară.
La femei, acest proces determină alterarea ciclului menstrual, deoarece organismul încearcă să minimizeze cheltuielile de energie. De asemenea, acest lucru provoacă pierderea densității osoase și scăderea apetitului sexual.
Între 1 și 2 săptămâni
În această perioadă, organismul continuă să descompună proteinele pentru a se hrăni singur, proces în care dăunează organelor și întregului sistem imunitar. Cu această situație crește probabilitatea de a suferi de orice boală.
De la trei săptămâni până la 70 de zile
În anumite cazuri, poți supraviețui mai mult de trei săptămâni și până la șaptezeci de zile fără a mânca. Aceasta va depinde de cantitatea de grăsime stocată, precum și de apa consumată.
Cu toate acestea, în ambele cazuri, organismul va continua să se consume până când moare. Prin urmare, este esențial să ai o dietă adecvată.
Citește și: Ce este și cum să practici egoism sănătos?
Cere ajutor profesional
Dacă vrei sa slăbești, cel mai bine este sa ceri sfatul unui profesionist (medic sau nutriționist). Corpul tău poate arăta mai bine, fără să-și piardă sănătatea și fără a fi nevoie să moară de foame.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bardalez Sánchez, J. (2017). Patrones de hábitos alimentarios e índice de masa corporal en universitarios de la facultad de ciencias farmacéuticas y bioquímica-Universidad Inca Garcilaso de la Vega.
- Ding XQ, Maudsley AA, Schweiger U, Schmitz B, Lichtinghagen R, Bleich S, Lanfermann H, Kahl KG. Effects of a 72 hours fasting on brain metabolism in healthy women studied in vivo with magnetic resonance spectroscopic imaging. J Cereb Blood Flow Metab. 2018 Mar;38(3):469-478.
- Frank GK. Altered brain reward circuits in eating disorders: chicken or egg? Curr Psychiatry Rep. 2013 Oct;15(10):396.
- Grogan K, MacGarry D, Bramham J, Scriven M, Maher C, Fitzgerald A. Family-related non-abuse adverse life experiences occurring for adults diagnosed with eating disorders: a systematic review. J Eat Disord. 2020 Jul 22;8:36.
- Heiman T, Olenik-Shemesh D. Perceived Body Appearance and Eating Habits: The Voice of Young and Adult Students Attending Higher Education. Int J Environ Res Public Health. 2019 Feb 4;16(3):451.
- Jofré, J. M., Jofré, M. J., Arenas, M. C., Azpiroz, R., & De Bortoli, M. Á. (2007). Importancia del desayuno en el estado nutricional y el procesamiento de la información en escolares. Universitas Psychologica, 6(2), 371-382.
- Martín Peña G., Paredes de Dios N. ”Sobre la atrofia de los órganos durante la inanición”. Nutr. Hosp. 22( 1 ): 112-123. 2007.
- Mehanna HM, Moledina J, Travis J. Refeeding syndrome: what it is, and how to prevent and treat it. BMJ. 2008 Jun 28;336(7659):1495-8.
- Méndez, J. P., Vázquez-Velazquez, V., & García-García, E. (2008). Los trastornos de la conducta alimentaria. Boletín Médico del hospital infantil de México, 65(6), 579-592.
- Polivy J. Psychological consequences of food restriction. J Am Diet Assoc. 1996 Jun;96(6):589-92; quiz 593-4.
- Quispe, L. E. C. (2016). Fisiología del apetito y el hambre. Enfermería Investiga, 1(3 Sep), 117-124.
- Sawaya, A. ”Malnutrition: long-term consequences and nutritional recovery effects”. Estudos Avancados 20 (58): 147-158. 2006. [Online] Avaiable at:
- Timper K, Brüning JC. Hypothalamic circuits regulating appetite and energy homeostasis: pathways to obesity. Dis Model Mech. 2017 Jun 1;10(6):679-689.
- Wang Y, Wu R. The Effect of Fasting on Human Metabolism and Psychological Health. Dis Markers. 2022 Jan 5;2022:5653739.
- Khan, Alamgir. (2018). Nutritional complications and its effects on human health. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/323357852_Nutritional_complications_and_its_effects_on_human_health
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.