Logo image
Logo image

Ce știm despre beneficiile sâmburilor de caise?

5 minute
Sâmburii de caise au devenit populari grație compoziției lor nutriționale. Până de curând, se vorbea despre un posibil efect anticancer. Ce spun studiile?
Ce știm despre beneficiile sâmburilor de caise?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 02 decembrie, 2022

În general, atunci când mănâncă un fruct, majoritatea oamenilor ajung să arunce sâmburele. Cu toate acestea, este posibil ca în interior să existe nutrienții cu proprietăți anticancerigene. Se pare că acesta este cazul caiselor. Ce știm despre beneficiile sâmburilor de caise?

În ultimii ani, mai multe investigații au vorbit despre efectele acestor sâmburi. Chiar și așa, entitățile de reglementare ne avertizează asupra riscurilor consumului de cantități excesive, care poate provoca intoxicație cu cianură.

Beneficiile sâmburilor de caise

Compoziția nutritivă și proprietățile semințelor de caise sunt diferite de cele oferite de fructele proaspete. Sâmburii se remarcă prin conținutul de grăsimi (jumătate din greutatea lor totală). Conțin omega 3 și 6, 25% proteine și 8% carbohidrați.

Datorită acestui fapt, au fost studiate posibilele beneficii în stabilizarea colesterolului din sânge și ameliorarea bolilor inflamatorii, precum colita ulcerativă. Cercetătorii au studiat și capacitatea sâmburilor de a proteja și hidrata pielea. În plus, în ultimii ani au existat studii cu privirea la activitatea lor anticancerigenă.

Primele referințe datează din 1920, când medicul Ernst T. Krebs folosea sâmburii sub formă de ulei pentru a trata persoanele afectate de cancer. Cu toate acestea, uleiul s-a dovedit a fi prea toxic. În consecință, există încă îndoieli cu privire la siguranța sa.

Some figure
Sâmburii de caise au fost testați pentru posibilele efecte ale acestora împotriva bolilor precum cancerul.

De ce sâmburii de caise sunt considerați anticancer?

Sâmburii de caise conțin componente care par să aibă acțiune anticancerigenă. În plus, conțin și vitamina B17. Dr. Krebs a legat lipsa acestei vitamine cu apariția cancerului. El a susținut că aportul acestei vitamine sub formă de supliment ar putea ajuta la oprirea creșterii celulelor canceroase.

Acest nutrient este cunoscut și sub numele de „amigdalină” sau „laetrile” (un derivat). Se spune, așadar, că la mestecatul semințelor de caise, elementul chimic menționat se degradează și generează cianura de hidrogen. Așa apare activitatea antineoplazică, care pare a fi un coadjuvant atunci când vine vorba de stoparea creșterii tumorilor.

Dar ce spun studiile actuale? Ei bine, astăzi sâmburii nu sunt considerați un tratament de primă linie. Deși se folosesc ocazional, Institutul Național al Cancerului din Statele Unite nu îi consideră potriviți.

Studiile au fost făcute pe animale și nu au oferit rezultate pozitive la om. Dimpotrivă, există multe îndoieli cu privire la posibilele riscuri pe care sâmburii de caise le prezintă. Utilizarea lor este interzisă de Guvernul Statelor Unite.

Otrăvirea cu cianură

Principalul risc pentru sănătate este intoxicația cu cianură. Potrivit Agenției pentru Siguranța Alimentară a Uniunii Europene (EFSA), sâmburii de caise conțin amigdalină. Această substanță eliberează cianuri în organism.

Ținta principală a acestui element chimic este sistemul nervos central, împreună cu rinichii și tiroida. În doze mari, poate provoca o serie de simptome, cum ar fi următoarele:

  • Greaţă
  • Febră
  • Durere de cap
  • Sete
  • Letargie
  • Nervozitate
  • Dureri articulare
  • Dureri musculare
  • Hipotensiune
  • Deces (în unele cazuri)

O cantitate variabilă, între 0,5 și 3,5 miligrame de cianură per kilogram de greutate corporală, poate fi fatală. Cantitatea considerată sigură și acceptabilă este stabilită la 20 micrograme per kilogram de greutate corporală, ceea ce este echivalent cu un sâmbure mare sau trei mici.

Descoperiți: Când va apărea vaccinul contra cancerului cerebral?

Studii legate de beneficiile sâmburilor de caise

Au fost efectuate mai multe analize științifice și clinice asupra efectului amigdalinei. Majoritatea cercetărilor au respins afirmațiile conform cărora sâmburii de caise sau laetrilul au efecte pozitive în tratarea cancerului.

În favoarea sâmburilor

Dovezile pozitive sunt puține. În acest studiu din revista Life Sciences, s-a observat un efect pozitiv împotriva celulelor tumorale pancreatice, dar cercetătorii înșiși subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare.

Deși laetrilul a fost inițial aprobat de Food and Drug Administration ca posibil tratament pentru cancer, apariția a numeroase efecte negative, riscul de otrăvire și lipsa dovezilor științifice au pus capăt autorizației existente.

Some figure
Nu există suficiente dovezi pentru a afirma că semințele de caise ajută împotriva cancerului. Dimpotrivă, studiile ne avertizează asupra anumitor riscuri.

Împotriva sâmburilor de caise

Oamenii de știință ne avertizează asupra pericolului de intoxicație. În documentul despre amigdalină publicat de Institutul Național al Cancerului, sunt citate propriile studii efectuate folosind substanța laetrile. Atât la animale, cât și în investigațiile de laborator, nu s-au observă efecte pozitive.

New England Medical Journal a publicat un articol în 1982 care rezumă rezultatele unui studiu medical la pacienții bolnavi de cancer. Conform celor observate, pacienții nu au avut nicio ameliorare în ceea ce privește vindecarea bolii sau simptomele acesteia. Nici speranța de viață nu a fost prelungită. De fapt, concluzia este clară: amigdalina este un medicament toxic. 

În 2006, Cochrane a concluzionat faptul că nu există dovezi semnificative ale efectelor amigdalinei ca tratament pentru pacienții cu cancer. 

Descoperiți: Cele 7 fructe care trebuie consumate vara

Sâmburii de caise trebuie folosiți cu prudență

Avertismentele cu privire la toxicitatea cianurii în urma consumului de sâmburi de caise sunt serioase. Chiar și așa, după cum indică EFSA, nu există niciun pericol în a consuma fructele proaspete. Utilizarea uleiului, a băuturilor alcoolice, a aromelor, a sucurilor naturale, a prăjiturilor sau a gemurilor este, de asemenea, sigură. 

În plus, uleiul de caise este bogat în acizi grași polinesaturați și vitamina E. Are un efect hidratant interesant care ajută la îngrijirea barierei pielii, în special în cazul pielii uscate și deteriorate.

Medicamentul laetrile nu este aprobat ca tratament pentru cancer. Dar, după cum se menționează în acest document, poate fi găsit pe piață. Este important să fiți atenți dacă îl cumpărați, deoarece poate fi contaminat și nu are efecte toxice. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). Acute health risks related to the presence of cyanogenicglycosides in raw apricot kernels and products derived from raw apricot kernels. Marzo 2016.
  • Kopcekova J. et al. Influence of long-term consumption of bitter apricot seeds on risk factors for cardiovascular diseases. Journal of Environmental Science and Health. Mayo 2018. 4;53(5):298-303.
  • Laetrilo (amigdalina) (PDQ®). Instituto Nacional del Cáncer de Estados Unidos. Última actualización mayo 2019.
  • Milazzo  S, Horneber  M, Ernst  E. Laetrile treatment for cancer. Cochrane Database of Systematic Reviews. Abril 2015. Issue 4. Art. No.: CD005476
  • Minaiyan M, et al. Anti-inflammatory effect of Prunus armeniaca L. (Apricot) extracts ameliorates TNBS-induced ulcerative colitis in rats. Research in Pharmaceutical Science. Julio 2014.9(4):225-231.
  • Moertel C.G, et al. A clinical trial of amygdalin (Laetrile) in the treatment of human cancer. New England Journal of Medicine. Enero 1982. 28;306(4):201-6.
  • Moustafa K, Cross J. Production, pomological and nutraceutical properties of apricot. Journal of Food Science and Technology.Enero  2019. 56(1):12-23.
  • Ramírez A.V. Toxicidad por cianuro. Investigación bibliográfica de sus efectos en animales y en el hombre. Anales de la Facultad de Medicina. Marzo 2010. 71(1).
  • Sharma PC, Tilakratne BM, Gupta A. Utilization of wild apricot kernel press cake for extraction of protein isolate. Journal of Food Science and  Technology. Diciembre 2010. 47(6): 682–685.
  • Shils ME, Hermann MG. Unproved dietary claims in the treatment of patients with cancer. Bulletin of New York Academy of Medicine. Abril 1982. 58(3):323-340.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.