Ce superalimente să consumi?
Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Mulți factori interni și externi ne determină să dobândim obiceiuri proaste. Printre acestea se numără o alimentație greșită. Din fericire, există superalimente care ne pot ajuta să recuperăm nutrienții. Ce superalimente să consumi?
La fiecare colț se găsesc restaurante fast-food, precum și alimentele congelate și procesate. Sunt pline de agenți conservanți nocivi. Este adevărat că sunt mult mai ușor de achiziționat sau pregătit, dar nu înseamnă că sunt sănătoase.
Este necesar să corectăm obiceiurile proaste pentru a ne păstra sănătatea. O modalitate de a face acest lucru este creșterea consumului de anumite alimente.
O alimentație bună este baza unei vieți sănătoase
Toate alimentele, indiferent de tipul lor, au o anumită valoare nutritivă, care poate fi ridicată sau scăzută. Există alimente bogate în nutrienți precum vitaminele, mineralele și antioxidanții. Datorită proprietăților lor, se numesc superalimente.
Aceste alimente sunt bogate în așa-numiții fitonutrienți, care ajută la eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism. Acestea pot ajuta la ținerea la distanță a bolilor.
Principalele superalimente sunt de origine vegetală, deși există și opțiuni de origine animală, precum grăsimea de pește, al cărei Omega 3 previne bolile coronariene. Prin urmare, toate acele produse procesate cu aditivi nu pot fi considerate superalimente, din cauza conținutului lor chimic.
Un superaliment nu este niciodată procesat și, de preferință, ar trebui să fie consumat crud pentru a evita pierderea de nutrienți. În continuare, vom vorbi despre câteva superalimente și despre utilizările lor nutriționale.
Ce superalimente să consumi?
Așa-numitele „superalimente” nu au proprietăți miraculoase. Acest lucru ar trebui să fie foarte clar. Cu toate acestea, includerea lor în dieta obișnuită este o modalitate de a promova starea de bine.
De ce sunt atât de speciale? Grație valorii nutritive și conținutului de componente care ajută la prevenirea bolilor. Să vedem cele mai bune opțiuni:
Pentru a întârzia îmbătrânirea
Usturoiul, roșiile și fructele roșii, printre altele, sunt considerate superalimente datorită concentrației mari de vitamine și antioxidanți.
În plus, s-a dovedit că acțiunea antioxidantă întârzie îmbătrânirea (în special cea a pielii). Prin urmare, aceste superalimente ne mențin sănătoși și tineri.
Pentru inimă
Germenii și nucile, după cum arată unele studii, au proprietăți care previn apariția bolilor sistemului cardiovascular. Nucile, bogate în grăsimi nesaturate, sunt excelente pentru buna funcționare a sistemului circulator. În plus, ajută la obținerea unei digestii ușoare.
Pentru a suplimenta alimentația
Pe lângă cele menționate mai sus, există și câteva superalimente care sunt specializate în eliminarea deficitului de nutrienți. Preferata tuturor este, desigur, ciocolata. Ciocolata neagră, după cum arată acest studiu, are o concentrație mare de antioxidanți și foarte puțin colesterol, ceea ce o face un aliment sănătos.
Semințele, precum semințele de chia, sunt o sursă neprețuită de proteine, carbohidrați și minerale. Ele ne dau puterea de a desfășura activitățile zilnice.
Un alt superaliment este spirulina. Este un supliment alimentar bogat în proteine, vitamine, minerale și alți nutrienți. Are un nivel foarte scăzut de toxine, ceea ce îl face un aliment cu proprietăți și beneficii uimitoare.
Citiți mai mult: 5 alimente de eliminat din dietă
Consumați superalimente!
Cu atâtea opțiuni la dispoziție, nu avem nicio scuză să nu mâncăm sănătos. Introdu cel puțin unul dintre aceste superalimente în dieta obișnuită și bucură-te de beneficiile pe care le aduc sănătății și bunăstării!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lunn, J. (2006). Superfoods. Nutrition Bulletin. https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2006.00578.x
- van den Driessche, J. J., Plat, J., & Mensink, R. P. (2018). Effects of superfoods on risk factors of metabolic syndrome: a systematic review of human intervention trials. Food & Function. https://doi.org/10.1039/C7FO01792H
- Daugherty, B. (2011). Superfoods: The Healthiest Foods on the Planet. Journal of Nutrition Education and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2011.03.008
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.