Logo image
Logo image

Ce tipuri de amnezie există?

6 minute
Amnezia este o boală care poate avea mai multe cauze, de la consumul de droguri, traume și leziuni la nivelul capului până la abuzul de alcool. În articolul următor, vom analiza cele mai frecvente tipuri de amnezie.
Ce tipuri de amnezie există?
Ultima actualizare: 16 decembrie, 2020

Există diferite tipuri de amnezie sau sindroame amnezice, precum și clasificări. Amnezia este o tulburare caracterizată prin pierderea parțială sau completă a memoriei. Conform cărților de diagnostic, se estimează faptul că amnezia disociativă – o formă specifică – este prezentă la 2,6% dintre membrii anumitor populații.

Există două modalități principale de a clasifica diferitele tipuri de amnezie. Prima se referă la cronologia pierderii de memorie, adică la ce tip de informații nu poate să-și amintească pacientul. A doua le grupează în funcție de etiologia lor sau, cu alte cuvinte, de cauza principală a bolii.

În general, originile amneziei pot fi organice sau funcționale. Unele dintre cele mai frecvente declanșatoare sunt, de exemplu, traumele cerebrale și utilizarea anumitor medicamente.

Tipuri de amnezie în funcție de cronologie

În general, putem distinge două tipuri de amnezie: amnezie retrogradă și anterogradă. Este important să menționăm faptul că un pacient poate prezenta ambele forme în același timp, ceea ce înseamnă că acestea sunt două tulburări complementare.

De asemenea, această clasificare nu se referă la cauze, ci la simptome. Site-ul Memory Health Check ne oferă definițiile acestor termeni.

Amnezie anterogradă

În acest caz, creierul nu transferă evenimente noi în memoria pacientului pe termen lung. Aceasta înseamnă că individul își amintește doar ce s-a întâmplat înainte de apariția amneziei.

Acest tip de amnezie atrage după sine o pierdere gravă a autonomiei în viața de zi cu zi, deoarece incapacitatea de a fabrica noi amintiri și experiențe provoacă diverse tulburări din punct de vedere emoțional. În același timp, implică și riscuri pentru sănătate de forma accidentelor. De exemplu, poți uita că ai aprins un foc la scurt timp după ce ai făcut acest lucru.

Amnezie retrogradă

În acest caz, vorbim de cealaltă parte a monedei, deoarece în amnezia retrogradă, pacientul nu își amintește nimic din ceea ce s-a întâmplat înainte de apariția bolii. Potrivit Universității Internaționale din Valencia, este posibil să uiți toate informațiile pe care le-ai colectat de-a lungul vieții înainte de trauma cerebrală sau evenimentul declanșator.

Citește mai mult:

Simptomele amneziei și metode de prevenție

Some figure
Amneziile pot fi anterograde sau retrograde, în funcție de pierderea amintirilor înaintea sau după debutul bolii.

Tipuri de amnezie în funcție de etiologie

Clinica Cleveland indică faptul că putem clasifica tipurile de amnezie și în funcție de etiologia lor (adică în funcție de agentul cauzal care declanșează boala). Să analizăm în detaliu fiecare tip.

Amnezie posttraumatică

Potrivit studiilor neurologice, leziunile cerebrale traumatice (TBI) sunt una dintre cele mai frecvente cauze de invaliditate și mortalitate din lume. Datele arată faptul că există mai mult de 2,5 milioane de internări în spital din cauza acestui tip de leziune în Statele Unite, ceea ce corespunde cu 16% dintre spitalizările din cauza căzăturilor și loviturilor.

Amnezia posttraumatică apare ca rezultat al accidentelor care cauzează leziuni ale creierului fără afectarea craniului. Acest tip de tulburare este însoțit, de obicei, de pierderea cunoștinței și chiar de comă. Din fericire, pierderea memoriei este tranzitorie în majoritatea cazurilor.

Amnezie globală tranzitorie (TGA)

Potrivit Clinicii Mayo, amnezia globală tranzitorie este o pierdere temporară de memorie care nu poate fi atribuită celor mai frecvente tulburări neurologice, cum ar fi epilepsia sau accidentul vascular cerebral. Incidența acestei boli – adică numărul de cazuri noi într-un anumit loc – este de aproximativ 2,9 până la 10 cazuri la 100.000 de persoane.

Prin urmare, experții o consideră o tulburare foarte rară. Deși oamenii de știință nu cunosc încă declanșatorul patologiei, ei suspectează o corelație cu prezența migrenelor sau a bolilor de origine vasculară.

Amnezie diencefalică

După cum sugerează și numele său, ceea ce caracterizează acest tip de amnezie sunt leziunile diencefalului medial. Funcțiile principale ale acestei structuri sunt conectarea sistemului nervos și endocrin, precum și controlul secreției anumitor glande.

Un exemplu al acestui tip de tulburare este sindromul Korsakoff. În acest caz, ceea ce determină pierderea memoriei și a facultăților mintale este o deficiență a absorbției vitaminelor – în general a vitaminei B1 – din cauza leziunilor gastrice cauzate de consumul excesiv de alcool.

Amnezie pediatrică

Amnezia pediatrică este comună tuturor ființelor umane, deoarece se referă la incapacitatea adulților de a-și aminti primii 3 până la 4 ani din viață. Cercetările indică faptul că limita acestei pierderi de memorie este variabilă și influențată atât de factori individuali, cât și de factori culturali.

Amnezie cauzată de Alzheimer

Deși nu cunoaștem încă toate cauzele maladiei Alzheimer – experții suspectează chiar și tulburări metabolice -, societăți precum Elalzheimer.com subliniază faptul că amnezia este unul dintre primele semne ale acestei boli. Această afecțiune face ca pacientul să-și piardă atât memoria pe termen scurt, cât și memoria evenimentelor imediate.

Amnezie indusă de medicamente

Potrivit Spitalului San Diego, unele medicamente, precum flunitrazepamul, produc amnezie anterogradă. Acest lucru, așa cum am spus mai devreme, face imposibil ca pacientul să-și amintească tot ce s-a întâmplat în timp ce se afla sub influența medicamentului.

Din păcate, flunitrazepamul este cunoscut ca drogul violului. Este substanța pe care atacatorii o plasează în băuturile femeilor, astfel acestea încât să nu-și amintească ce s-a întâmplat și să nu poată să identifice chipul violatorului.

Amnezie disociativă

În acest caz, avem de-a face cu un tip de amnezie care este un mecanism de apărare inconștient. Pacienții care suferă de amnezie disociativă blochează informațiile personale care implică un eveniment traumatic.

Conform site-ului MSD, aceste goluri de memorie pot varia de la câteva minute până la decenii complete de viață. Hipnoza și interviurile facilitate de medicație pot ajuta pacienții să-și amintească detaliile evenimentului traumatic.

Amnezie calitativă sau paramnezie

Potrivit site-ului Medical Dictionary, paramnezia este o modificare a memoriei care implică distorsionarea amintirilor. Aceste fapte fictive înlocuiesc situațiile reale, pe care pacientul nu și le amintește.

Acest tip de amnezie apare frecvent în cazurile de alcoolism cronic și sindroame cerebrale organice. În limbajul curent, sunt folosiți termenii deja vú și jamais vú. Prima expresie se referă la o situație în care cineva simte o experiență nouă ca și cum ar fi trăit-o înainte. A doua descrie situația în care o persoană nu își amintește în mod explicit că a văzut ceva înainte.

Some figure
Boli precum maladia Alzheimer sunt legate de pierderea memoriei.

Când trebuie să consulți medicul?

După o comoție severă care provoacă pierderea cunoștinței, chiar și pentru câteva secunde, este obligatorie o vizită la medic. Unele leziuni cerebrale nu se manifestă imediat, așa că ar trebui să consulți medicul cât mai repede posibil.

În același timp, este necesar să subliniem faptul că pierderea memoriei pe termen scurt este frecventă în rândul populației generale. Trăim într-un ritm foarte rapid și, uneori, tulburările de anxietate ne fac să ne simțim disociați și confuzi. Prin urmare, nu este cazul să te alarmezi dacă nu îți amintești ceva în mod perfect.

Citește mai mult:

Uitarea și pierderile de memorie: sunt normale?

Tipurile de amnezie sunt numeroase și variate

După cum poți vedea, deși este o tulburare cu o definiție simplă, există multe tipuri de amnezie, în funcție de cronologie și de agentul cauzal. În general, amnezia apare după o leziune a capului și pierderea memoriei este tranzitorie.

A uita lucruri este ceva obișnuit într-o societate plină de stimuli. Însă, atunci când o persoană uită detaliile integrale ale zilei, se simte confuză în propria casă sau nu poate identifica locația într-un spațiu fizic, este esențial să consulte un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Diagnostic and statistical manual of mental disorders : DSM-5. Washington, D.C: American Psychiatric Association. 2013.
  • Types of memory loss, Memory Health Check. Recogido a 8 de octubre en https://www.memorylosstest.com/amnesia-definitions-memory-loss/
  • Reguero del Cura, Leandra. “Amnesia global transitoria: aspectos clínicos y epidemiológicos.” (2016).
  • Amnesia, Universidad Internacional de Valencia. Recogido a 8 de octubre en https://www.universidadviu.es/amnesia-anterograda-sintomas-causas/#:~:text=Amnesia%20retr%C3%B3grada%20y%20anter%C3%B3grada,cosas%20que%20ya%20se%20sab%C3%ADan.
  • Amnesia, Cleveland Clinic. Recogido a 8 de octubre en https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21455-amnesia
  • González López, Irelis, et al. “Psicosis de Korsakoff, a propósito de un caso interesante.” Revista Médica Electrónica 39 (2017): 772-780.
  • Amnesia global transitoria, Mayo Clinic. Recogido a 8 de octubre en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/transient-global-amnesia/symptoms-causes/syc-20378531
  • Childhood Amnesia and the Beginnings of Memory for Four Early Life Events. Journal of Experimental Psychology 122: 155-165.
  • Guía del alzhéimer, elalzhéimer.com. Recogido a 8 de octubre en https://www.elalzheimer.com/trastornos-presentes-alzheimer/
  • Amnesia disociativa, MSDmanuals.com. Recogido a 8 de octubre en https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-de-la-salud-mental/trastornos-disociativos/amnesia-disociativa#:~:text=La%20amnesia%20disociativa%20es%20la,hasta%20d%C3%A9cadas%20de%20su%20vida.
  • Marrero, R. Reyes, and E. de Portugal Fernández del Rivero. “Trastornos de ansiedad.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.84 (2019): 4911-4917.
  • Paramnesias, diccionario médico. Recogido a 8 de octubre en https://www.cun.es/diccionario-medico/terminos/paramnesia
  • Dante, Francisco Javier Huerta, Pilar Regato Pajares, and José Luis Alonso Pérez. “Amnesia global transitoria.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 27.4 (2020): 172-177.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.