Cele mai frecvente boli respiratorii la copii
Bolile respiratorii neonatale sunt destul de frecvente și trebuie evaluate și tratate la timp pentru a evita complicațiile majore. Plămânii sunt ultimul organ care se dezvoltă la făt înainte de naștere. Astfel, aceștia sunt susceptibili la probleme majore. Dacă bebelușul se naște prematur, este posibil ca plămânii săi să nu fie pe deplin dezvoltați și să fie mai expuși factorilor de risc. Care sunt cele mai frecvente boli respiratorii la copii?
Factorii genetici pot provoca și ei probleme de respirație la nou-născuți. Alți factori cauzali pot fi nașterile complicate, caracterizate prin circulația redusă a sângelui fetal sau infecțiile pe care bebelușul le dezvoltă după naștere.
În orice caz, tratamentul este esențial, deoarece bolile respiratorii pot avea consecințe grave. De fapt, acestea sunt una dintre principalele cauze de deces la nou-născuți.
Vezi și:
Boli respiratorii la copii: simptome
Principalele simptome pe care medicii încearcă să le identifice imediat după naștere și în zilele următoare sunt:
- Lipsa respirației
- Respirație superficială
- Aritmie sinusală respiratorie
- Sforăit la respirație
- Exces de mucus
- Retracții pulmonare
Cele mai frecvente boli respiratorii la copii
Există multe tipuri de boli respiratorii neonatale. Cele mai frecvente sunt:
Apnee
Apare atunci când bebelușul încetează să respire timp de aproximativ 20 de secunde. De obicei, apare atunci când plămânii sunt subdezvoltați.
Dacă apare apneea, pulsul bebelușului poate scădea. Pot apărea bradicardia (o frecvență cardiacă mai lentă decât cea normală) și culoarea albăstruie a pielii, cunoscută sub numele de cianoză.
Apneea este frecventă la copiii născuți prin cezariană sau la copiii prematuri. Această complicație dispare, de obicei, în mai puțin de 24 de ore dacă bebelușului i se administrează oxigen.
Pneumonie
Copiii prematuri prezintă un risc ridicat de a dezvolta pneumonie, deoarece plămânii lor nu sunt pe deplin dezvoltați. Meconium este primul scaun pe care un nou-născut îl expulzează. Uneori, bebelușul îl poate inspira în timpul nașterii. Acest lucru poate provoca o infecție care duce la pneumonie.
Sindromul de detresă respiratorie (SDRA)
Această afecțiune este mai frecventă la copiii prematuri, în special la cei născuți între 36 și 39 de săptămâni de sarcină. În acest stadiu al dezvoltării bebelușului, surfactantul pulmonar nu a fost încă produs. Acesta este un lichid care protejează plămânii și îi ajută să se umfle cu aer fără să apese alveolele. Astfel, le menține deschise. Rezultatul ar putea fi cedarea unui plămân.
Displazia bronhopulmonară (BDP)
Aceasta este o complicație apărută ulterior. Bebelușul o dezvoltă din cauza tratamentelor pe care le primește atunci când se naște prematur. A da unui copil oxigen, deși este necesar pentru a-i salva viața, îi poate afecta plămânii delicați. Dacă se întâmplă acest lucru, bebelușul poate avea probleme cu respirația.
Pneumotorax
Acest lucru se întâmplă atunci când, la naștere, există aer între plămâni și torace, provocând presiune crescută. Atunci când apare această afecțiune, bebelușul are pielea albăstruie și probleme de respirație. Profesioniștii din domeniul medical trebuie să-l trateze imediat prin introducerea unui cateter care ajută la eliminarea aerului captiv.
Alte boli respiratorii
Există și alte boli respiratorii neonatale mai puțin frecvente, dar la fel de grave:
- Bronșiectazii congenitale. Inflamația căilor respiratorii cauzată de o infecție.
- Hipoplazie pulmonară. O anomalie congenitală care determină o dezvoltare pulmonară incompletă.
- Pneumonie congenitală. O inflamație a țesutului pulmonar care nu este cauzată de infecții.
Vezi și:
Pot fi prevenite bolile respiratorii neonatale?
Bolile respiratorii sunt dificil de prezis și prevenit. Prin urmare, experții ne sfătuiesc să respectăm aceste sfaturi în timpul sarcinii:
- Mergi la toate controalele medicale
- Adoptă o dietă sănătoasă
- Evită fumatul
- Evită să bei alcool
- Nu consuma droguri
O sarcină sănătoasă ajută la prevenirea travaliului prematur și scade riscul de plămâni subdezvoltați.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bronchopulmonary dysplasia. (n.d.)
lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/bronchopulmonary-dysplaia/ - Chronic lung disease. (n.d.)
ucsfbenioffchildrens.org/conditions/chronic_lung_disease/ - Common conditions treated in the NICU. (2014, August)
marchofdimes.com/baby/common-conditions-treated-in-the-nicu.aspx - Respiratory distress syndrome. Kopelman, A. E. (n.d.).
merckmanuals.com/home/children’s-health-issues/problems-in-newborns/respiratory-distress-syndrome - Neonatal respiratory distress syndrome. Medlineplus. https://medlineplus.gov/ency/article/001563.htm
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.