Logo image
Logo image

Cele 8 procese psihologice de bază și caracteristicile lor

5 minute
Vrei să afli mai multe despre emoțiile tale? Îți prezentăm cele 8 procese psihologice de bază și principalele caracteristici ale acestora!
Cele 8 procese psihologice de bază și caracteristicile lor
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Un proces psihologic este un tipar sau mecanism care se dezvoltă regulat și care generează schimbări în modul în care te comporți, gândești sau îți exprimi emoțiile. Mulți experți cred că emoțiile sunt generate de unele tipare elementare, care sunt exprimate prin 8 procese psihologice de bază.

Cercetătorii sunt de acord asupra faptului că aceste procese sunt o piesă elementară în modul în care interpretezi și te raportezi la realitate. Să vedem care sunt procesele psihologice de bază și de ce ar trebui să le cunoști!

8 procese psihologice de bază și caracteristicile lor

Procesele psihologice de bază au atras atenția cercetătorilor de multă vreme. Chiar și astăzi este dezbătută valoarea lor, precum și modul în care determină comportamentele oamenilor. Deși pot fi stabilite multe altele, cele care sunt considerate elementare sunt următoarele.

1. Percepție

Percepția este poarta către lucrurile din jurul tău. Este modul în care creierul tău interpretează senzațiile pe care le identifici prin simțuri. Este un proces senzorial care îți permite să realizezi un model, o idee sau o imagine a ceea ce ai în față.

Desigur, percepția este determinată de multe procese interne. Selectarea, organizarea și interpretarea informațiilor obiective care ajung la creierul tău fac parte din aceasta. Atunci când există un anumit dezechilibru în aceste procese, se spune că persoana în cauză suferă de o tulburare de percepție.

Cunoscute și sub denumirea de tulburări perceptive, acestea sunt clasificate în funcție de simțul primar pe care îl afectează. De exemplu, agnozie, halucinații, sinestezie, anestezie, prosopagnozie și sindromul Gerstmann.

Some figure

2. Învățare

Învățarea este unul dintre cele mai cunoscute procese psihologice de bază. Este definită ca modul în care dobândești cunoștințe, abilități sau comportamente sau modul în care le modifici pe cele existente. Zeci de psihologi, pedagogi și gânditori și-au creat propriul model pentru a explica acest proces.

Skinner, Piaget, Vygotsky și Bruner sunt doar câteva dintre numele care ies în evidență. În orice caz, este un proces capital care îți permite să adaugi informații în bagajul deja existent.

Nu se poate vorbi doar despre un tip de învățare, ci despre zeci. De exemplu, învățarea semnificativă, creativă, metacognitivă, empirică și dialogică.

Ca și în cazul precedent, există mai multe tulburări în care acest proces este afectat. Printre acestea se numără tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) sau tulburarea de spectru autist (ASD).

3. Limbaj

Limbajul este abilitatea de a comunica cu cei din jur. Pe scurt, ființa umană a reușit să se consolideze ca ființă socială. Prin limbaj, îți poți comunica gândurile, sentimentele și ideile.

Cu ajutorul limbajului, poți stabili și menține relații sociale. Este un pilon care a contribuit la crearea civilizațiilor organizate.

Ca și în cazul altor procese pe care le-am explicat deja, există tulburări care modifică modul în care se dezvoltă. Cele mai bune exemple sunt dislexia, disfemia, afazia sau disartria. Cauzele pot fi cognitive, emoționale sau fizice.

4. Gândire

Deși este un concept pe care toată lumea îl folosește, în realitate, gândirea este unul dintre cele mai mari mistere datorită complexității sale. În termeni foarte simpli, descrie procesul prin care creezi idei și asociații care îți permit să ajungi la o concluzie.

Există zeci de teorii care încearcă să explice procesele sale, fiecare provenite din discipline diferite. De exemplu, găsim teorii lingvistice (Chomsky), neuronale (Feldman și Lakoff) și chiar matematice (Caianiello).

Erorile din procesul de gândire sunt cunoscute sub eticheta generală a tulburărilor de gândire. Nu sunt o afecțiune unică, deoarece grupează zeci de simptome sau boli complexe. De exemplu, o tulburare de gândire poate fi un vid mintal, trecând de la delir la bradipsihie.

5. Atenție

Atenția este unul dintre procesele psihologice de bază pe care le considerăm cu toții de la sine înțeles. Acesta constă, în termeni foarte simpli, în capacitatea de a te concentra selectiv pe ceva.

Este un proces cheie în gestionarea informațiilor, deoarece suntem expuși continuu la date, sunete și imagini. În măsura în care putem discerne pe care dintre aceste elemente ne putem concentra, vom petrece timp asimilând și prelucrând informațiile.

Problemele duc la tulburări de atenție. Acestea sunt împărțite în distragere, hipoprosexie, aprosexie, hiperprosexie și perseverență. Pot afecta atât copiii, cât și adulții.

Citește și: Copiii cu ADHD: cum să abordezi problema

6. Memorie

Memoria este un proces psihologic care permite mult mai mult decât stocarea informațiilor. De fapt, include și capacitatea de codificare, gestionare și recuperare. Stocarea este doar una dintre funcțiile sale, care este diminuată în absența abilităților expuse.

Procesul care guvernează memoria nu este încă pe deplin cunoscut. Cea mai acceptată teorie ne spune că se învârte în jurul conexiunilor repetitive ale neuronilor. Procesul are ca rezultat ceea ce este cunoscut sub numele de rețele neuronale, care sunt o parte esențială a amintirilor și a recuperării lor.

Erorile funcționale de memorie se traduc în tulburări. Unele dintre cele mai cunoscute sunt agnozia, amnezia, boala Alzheimer și demența. Procesul de memorare se deteriorează în mod natural în timp.

Some figure

7. Motivație

Poate că este unul dintre cele mai subevaluate procese psihologice. Motivația este descrisă ca fiind disponibilitatea de a face lucruri. Pare foarte simplu, deși în realitate este preferat conceptul de stări motivaționale. Este un proces foarte complex.

Motivația este legată de dorința, voința, dispoziția și forța de a face ceva. De asemenea, implică recompensa sau contextul.

Apatia este printre cele mai frecvente tulburări de motivație. De asemenea, există și alte tipuri de tulburări, deși acestea sunt mai mult legate de procesul emoțional decât de cel motivațional.

Citește și: Uitarea și pierderile de memorie: sunt normale?

8. Emoție

În cele din urmă, am ajuns la optulea dintre procesele psihologice de bază: emoția. La fel ca cele precedente, nu este ușor să descriem toate particularitățile. Emoțiile sunt reacțiile care îți permit să te adaptezi la situațiile, evenimentele, experiențele, amintirile sau persoanele cu care ai de-a face.

Emoțiile au două componente de bază: una psihologică și una fiziologică. De fapt, atunci când experimentezi emoțiile, se declanșează o serie de reacții psihologice care modifică comportamentul, dar se produc și reacții fiziologice. Vocea și trăsăturile tale faciale, de exemplu, variază în funcție de emoțiile pe care le dezvolți.

Tulburările de anxietate, depresia, bipolaritatea, fobiile și tulburările obsesiv-compulsive (TOC) sunt considerate modificări ale modului în care îți exprimi sau controlezi emoțiile.

Cele 8 procese psihologice de bază sunt conectate

Procesele psihologice de bază grupează o serie de funcționalități foarte complexe. Deși le-am împărțit în elemente individuale, ele funcționează împreună. Pe scurt, nu este posibil să vorbim despre procesele emoționale fără a include memoria, limbajul sau percepția. Există o interconectare inevitabilă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lindquist, K. A. Emotions emerge from more basic psychological ingredients: A modern psychological constructionist model. Emotion Review. 2013; 5(4): 356-368.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.