9 tipuri de sinestezie și caracteristicile acestora
Deși suntem obișnuiți să credem că atingerea ne face să experimentăm senzații tactile sau că simțul auditiv ne face doar să auzim sunete, există un fenomen curios numit sinestezie. Descoperiți 9 tipuri de sinestezie și caracteristicile acestora!
Sinestezia leagă diferiți stimuli și le multiplică efectele în moduri neașteptate. De exemplu, perceperea aromelor în sunete. Să vedem despre ce este vorba!
Ce este sinestezia?
Sinestezia este un fenomen de percepție care ne face să percepem același stimul cu două simțuri (sau mai multe). Este vorba despre unirea simțurilor.
Respectiva percepție se realizează prin canale sau căi neobișnuite. Percepem un sunet pe cale vizuală sau o atingere pe cale auditivă. Este posibil? Da!
Sinestezia apare atunci când, pe lângă auzirea anumitor sunete, percepem și culorile în același timp. Dacă o persoană spune „când aud această melodie, ceea ce îmi vine în minte este culoarea albastră”, atunci există sinestezie. Un alt exemplu ar fi perceperea unui simbol cu o culoare, cum ar fi asocierea literei W cu nuanța violet.
Această unire a simţurilor stârneşte mult interes şi se urmăreşte determinarea originii ei. În termeni generali, influența genelor este decisivă.
9 tipuri de sinestezie și caracteristicile acestora
Unele dintre tipurile de sinestezie care există sunt următoarele:
- Grafem-culoare: corespunde exemplului deja furnizat: Ne gândim la o literă sau simbol asociat cu o culoare. De exemplu, E este albastru. Poemul lui Arthur Rimbaud numit Vowels este considerat un clasic al acestui tip de sinestezie.
- Crostezia: Se referă la asocierea senzorială dintre culori și sunete, indiferent dacă o culoare evocă un sunet sau invers. De exemplu, gândiți-vă la culoarea albă ca fiind monotonă și mută, în timp ce roșul sună ca o explozie. Potrivit cercetărilor, aceasta este una dintre cele mai frecvente sinestezii.
- Sinestezia la atingere: Apare atunci când vedem că cineva atinge o suprafață și simțim de parcă noi am fi cei care o atingem. De exemplu, vedem pe cineva atingând o suprafață aspră și experimentăm acel sentiment de zgârietură. În acest caz, vorbim de intervenția neuronilor oglindă.
- Personificare: Constă în atribuirea unor caracteristici sau calități unui simbol sau unui număr. De exemplu, spunem că litera R este capricioasă sau că numărul 1 este agil și ușor.
- Lexic și gust: Este un fenomen de sinestezie care constă în atribuirea unui anumit gust literelor, culorilor sau cuvintelor. De exemplu, ne gândim că nuanța roz are gust de gumă de mestecat sau de căpșuni.
- Auditiv-tactil: Experimentăm anumite senzații auditive în mod tactil. De exemplu, dacă cineva zgârie o suprafață, simțim un fior. Ascultăm un cântec trist și simțim rece.
- Spațiu-timp: Este un tip foarte rar de sinestezie, deoarece duce la perceperea timpului ca și cum ar fi o unitate fizică.
- Vizualizarea cuvintelor în limba vorbită: Este ca și cum am subtitra o conversație. Astfel, dacă cineva subliniază cuvântul „îmi pare rău”, îl putem vedea scris cu majuscule.
- Numere cu forme: Acesta este unul dintre tipurile de sinestezie care ne face să asociem anumite forme cu numere. De exemplu, gândiți-vă la 2 ca două triunghiuri sau la 5 ca la un pătrat.
Cum afectează sinesteziile viața de zi cu zi?
În primul rând, persoanele cu sinestezie nu sunt capabile să se gândească la acest fenomen în acest fel. Este ceva care trece neobservat. Se întâmplă și atât.
Pe de altă parte, sinestezia nu apare la întreaga populație. Între 1% și 4% dintre oameni experimentează un anumit tip de sinestezie. Cu toate acestea, nu există o poziție științifică exactă. Unii susțin că toată lumea experimentează sinestezii, deși nu la fel. Merită să clarificăm că nu este o tulburare sau ceva îngrijorător.
Deși subiectul nu este cunoscut în profunzime, este considerat a fi produsul mașinăriei complexe a creierului. Neuronii sunt conectați între ei și, uneori, există interferențe.
Citiți și: Indicele aterogen: ce este?
Tipuri de sinestezie: un amestec de senzații
Sinestezia este prezentată ca un fenomen curios, în care anumiți stimuli transcend calea obișnuită de experimentare. Acest lucru ne permite să tragem două concluzii. Pe de o parte, există bogăția și diversitatea experiențelor perceptuale. Adică, există un potențial enorm al simțurilor de a crea și experimenta.
Pe de altă parte, există moduri diferite de a trăi un eveniment. Deci, nu există un adevăr universal despre asta și toate variantele ar putea fi la fel de valide.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Figueroa Mondaca, Pablo. (2019). La sinestesia, una condición biológica y la subjetividad del conocimiento humano.
- Patiño-Cuervo, D., Suárez, M. T., & Patiño-Cuervo, O. (2021). Sinestesia y matemáticas: un modo de vida entre representaciones. Praxis & Saber, 12(30), e12603. https://doi.org/10.19053/22160159.v12.n30.2021.12603