Chuno andin: proprietăți, beneficii și utilizări
 

Chuno andin: proprietăți, beneficii și utilizări

Aflați totul despre acest aliment fascinant folosit din cele mai vechi timpuri în Munții Anzi!
Chuno andin: proprietăți, beneficii și utilizări
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 30 ianuarie, 2023

Chuno andin este un aliment străvechi. Este cultivat în special în Peru și Bolivia. Cultivarea acestui tip de cartof a fost transmisă de-a lungul generațiilor, fiind considerată de familiile de fermieri o moștenire culturală. Aflați totul despre chuno andin!

Chuno andin este un tip de cartof amar care poate rezista până la 20 de ani. În unele părți ale Anzilor, este folosit pentru a înlocui pâinea și ca acompaniament la micul dejun, prânz și cină.

Ce este chuno andin?

Chuno andin este un cartof amar care este deshidratat în condiții naturale de congelare. Acesta este motivul pentru care este cunoscut și sub denumirea de cartof deshidratat.

Are și o altă denumire: cartoful milenar, deoarece originile sale datează din perioada precolumbiană. Fiind un aliment tradițional al comunităților indigene din Bolivia și Peru, cultivarea sa s-a răspândit în Ecuador, Chile și Argentina.

Cuvântul chuño este atribuit limbii quechua. Termenul original este ch’uñu și cea mai apropiată traducere este riduri. Acest soi de cartof este unul dintre elementele centrale ale dietei indigene.

În prezent, este o parte centrală a gastronomiei din următoarele zone:

 • Chile (Nord)
 • Ecuador (Sud)
 • Argentina (Nord)
 • Regiunea sud-andină din Peru
 • Teritoriile înalte din Bolivia (La Paz, Cochabamba, Oruro, Chuquisaca, Potosí, Tarija și Santa Cruz)

Valoare nutrițională

Chuno are următoarele valori la 100 de grame (4 oz) de produs:

 • Calorii: 336,54
 • Umiditate: 14,11 %
 • Proteine: 3,49 grame
 • Carbohidrați: 80,15 grame
 • Fibre brute: 1,70 grame
 • Cenușă: 2,03 grame
 • Calciu: 16,23 miligrame
 • Fosfor: 101,40 miligrame
 • Fier: 5,68 miligrame
 • Niacină: 1,62 miligrame

În plus, chuno conține vitamina B5 sau acid pantotenic, vitamina A, calciu și antioxidanți. Acest lucru îi conferă anumite proprietăți nutriționale pe care le vom menționa mai jos.

Persoană care a adunat chuno andin
Acest cartof este tipic pentru zona Anzilor și este considerat un aliment străvechi.

Proprietățile cartofului chuno andin

Acum vom analiza în profunzime beneficiile pentru sănătate ale cartofului chuno.

Este bogat în amidon

Conținutul său ridicat de amidon rezistent îl face benefic pentru sănătatea intestinală, conform literaturii medicale. Acest tip de amidon ajută la îmbunătățirea sănătății microbiotei, reduce acumularea de grăsime corporală, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reglează zahărul din sânge.

Amidonul, atunci când nu este digerat în intestinul subțire, ajunge în colon pentru a fi fermentat de microbiotă, generând gaze, acizi grași cu lanț scurt, acizi organici și alcooli. În acest fel, acționează ca un prebiotic. În plus, oferă senzația de sațietate.

Într-o analiză a literaturii de specialitate, s-a constatat că procesul de fabricație crește procentul de amiloză din conținutul total de amidon. Chuno este expus la schimbări drastice de temperatură și acest lucru permite activarea enzimelor, precum amilazele, care sunt legate de o creștere a nivelului amidonului rezistent.

Este o sursă de minerale și antioxidanți

Când chuno este procesat, o parte dintre antioxidanți și compușii fenolici se pierde. Însă, chuno oferă fosfor, calciu, fier și zinc. Calciul este un mineral important în organism, deoarece formează oasele și dinții. Chuno oferă 16,23 miligrame la 100 de grame.

În plus, chuno conține acid clorogenic, acid protocatecuic, acid galic și epicatechină. Dintre toți acești compuși, cel mai abundent este epicatechina, cu 460 de miligrame la 100 de grame de substanță uscată.

Epicatechina este un polifenol cunoscut pentru puterea sa antioxidantă. S-a demonstrat că are o capacitate superioară altor compuși similari.

Antioxidanții sunt substanțe care previn și neutralizează daunele radicalilor liberi, ducând la încetinirea îmbătrânirii.

Poate ajuta la reglarea glicemiei

Amidonul rezistent poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge. Acest lucru se datorează faptului că are o digestie lentă. Este asociat cu o creștere mai mică a glucozei după masă.

În acest sens, studiile pe oameni sănătoși au raportat faptul că amidonul rezistent reduce nivelul de insulină din sânge după masă.

Persoană care își măsoară glicemia
Chuno poate regla nivelul de glucoză din sânge dacă este încorporat într-o dietă echilibrată.

Cum se face pregătește chuno?

Chuno are un proces de elaborare unic. În primul rând, cartofii sunt extrași și evaluați. Se elimină impuritățile și cartofii putreziți. Apoi, cartofii rămași sunt selectați și clasificați după formă și dimensiune. După aceea, sunt congelați. Acest lucru se realizează prin expunerea la temperaturi de -4 până la -15 grade Celsius timp de 3 sau 4 nopți.

Cartofii sunt apoi scufundați într-un râu timp de 21 până la 30 de zile în plase. Următorul pas este congelarea la aceeași temperatură timp de 1 până la 2 nopți. După aceasta, urmează faza de îndepărtare a cojii.

Utilizări ale cartofului chuno andin

Chuno andin era folosit în comunitățile indigene când nu existau suficiente surse de mâncare. În prezent, este un produs comercializat în mai multe părți ale lumii. De obicei, este folosit ca făină. Poate fi folosit pentru a face fursecuri, ca agent de îngroșare, în supe și chiar în compoturi. Vă recomandăm să îl consumați grație conținutului său de nutrienți și amidon, care este benefic pentru sănătatea gastrointestinală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.