Conservarea celulelor stem: în ce constă?
 

Conservarea celulelor stem: în ce constă?

Celulele stem se remarcă prin capacitatea lor de a regenera țesuturile și, în anumite condiții fiziologice, de a se transforma în celule cu funcții specifice. În cazul transplanturilor, acestea minimizează riscurile de respingere de către primitor.
Conservarea celulelor stem: în ce constă?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Conservarea celulelor stem este un proces care generează multe îndoieli, întrebări și chiar îngrijorare. Utilizarea sa eficientă pentru tratarea diferitelor boli a făcut din aceasta una dintre cele mai mari descoperiri științifice din ultima vreme. 

Conservarea celulelor stem este o decizie personală. Părinții ar trebui să cântărească fiecare aspect al utilității și modalitățile de conservare

Oamenii de știință au stabilit că sângele din cordonul ombilical al nou-născuților este o sursă de celule stem sau hematopoietice. Dintre acestea, celulele mezenchimale sunt cele mai utile pentru regenerarea țesuturilor scheletice. Prin urmare, cordonul ombilical a căpătat un rol de lider în momentul nașterii, datorită aplicațiilor medicale pe care le poate avea. 

Specialiști care se ocupă de conservarea celulelor stem

 

Pentru ce sunt folosite celulele stem mezenchimale?

Aceste celule sunt utile pentru tratarea diferitelor boli. Celulele mezenchimale sunt prezente și în alte părți ale corpului, dar cordonul ombilical este una dintre cele mai bogate surse.

Printre funcțiile lor principale se numără capacitatea de a produce țesuturi osoase, cartilaginoase și grase. Prin urmare, acestea pot deveni celule speciale cu funcții specifice. De exemplu, pot regenera pancreasul pentru a secreta insulina.

Acest lucru face ca celulele mezenchimale să fie obiectul principal de cercetare în domeniul regenerativ al țesuturilor și organelor. Prin combinarea lor cu alte celule stem în transplanturi, riscurile de respingere sunt reduse. Acestea exercită o acțiune reglatoare care atenuează răspunsul imun al organismului.

Ce este conservarea celulelor stem?

Colectarea celulelor stem este o procedură care se efectuează în momentul nașterii. De aceea, decizia de păstrare a acestora trebuie luată în prealabil, întrucât cordonul ombilical este aruncat după nașterea bebelușului. 

Personal medical specializat extrage sângele din cordon după ce l-a tăiat, dar înainte de a extrage placenta din uterul mamei. Sângele este depus într-o pungă specială care îndeplinește cerințele specifice pentru conservare. Această procedură nu reprezintă niciun disconfort sau durere pentru mamă sau nou-născut. 

Produsul extras din cordon este prelucrat în condiții sterile speciale până la obținerea probei finale pentru aplicații terapeutice viitoare. Această probă este cea care merge la crioconservare, realizată cu azot lichid la temperaturi de până la -190 °C.

Acest mecanism permite păstrarea celulelor pentru mulți ani, acestea păstrându-și proprietățile. Laboratoarele specializate separă celulele mezenchimale imediat. Totuși, tot sângele extras din cordon este conservat cu scopul de a obține, pe viitor, cât mai multe celule utile. 

De ce recomandă specialiștii conservarea celulelor stem?

Conservarea celulelor stem ar putea contribui semnificativ la tratarea multor boli care nu au nici un tratament, precum Alzheimer și Parkinson.

Celule stem

 

La fel ca marea majoritate a progreselor științifice, conservarea celulelor stem continuă să provoace controverse. Nu există nicio obligație din partea părinților de a se supune acestei proceduri. Cu toate acestea, este recomandat să evaluați cu acuratețe și să fiți bine informați cu privire la subiect. 

Printre cele mai valoroase avantaje ale conservării celulelor stem avem reînnoirea și producerea altor celule specializate. Conținutul genetic este similar cu cel al măduvei osoase.

Celulele stem pot regenera sistemul imunitar, pot opri sângerările și pot interveni favorabil în organism în cazul unor eventuale boli sau accidente toxicologice. De asemenea, sunt foarte eficiente în tratamentele de chimioterapie și radioterapie. 

Alte considerații

Aceste celule pot fi folosite fără niciun risc de respingere, deoarece compatibilitatea este absolută. Acest lucru garantează aplicarea lor în tratamente de combatere a bolilor care pot apărea în timp.

Unele dintre bolile care au fost tratate cu celule stem includ diferite tipuri de cancer. De asemenea, au fost tratate tumorile cerebrale, diabetul, artrita reumatoidă, Parkinson și HIV. De asemenea, există așteptări cu privire la folosirea lor în alte boli pentru care nu există până acum tratamente definitive. Oamenii de știință sunt foarte optimiști.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mahla RS. Stem Cells Applications in Regenerative Medicine and Disease Therapeutics. Int J Cell Biol. 2016;2016:6940283. doi:10.1155/2016/6940283
  • Hanna J, Hubel A. Preservation of stem cells. Organogenesis. 2009;5(3):134–137. doi:10.4161/org.5.3.9585
  • Herberts CA, Kwa MS, Hermsen HP. Risk factors in the development of stem cell therapy. J Transl Med. 2011;9:29. Published 2011 Mar 22. doi:10.1186/1479-5876-9-29
  • Stoltz JF, de Isla N, Li YP, et al. Stem Cells and Regenerative Medicine: Myth or Reality of the 21th Century. Stem Cells Int. 2015;2015:734731. doi:10.1155/2015/734731

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.