Consumul de zahăr în sarcină: riscuri
Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe
O dietă bogată în zahăr poate genera complicații de sănătate pentru oricine, dar mai ales în timpul sarcinii. În această situație, complicațiile pot fi mult mai mari, iar riscul de a dezvolta boli în viitor crește. În acest articol, vom discuta despre consumul de zahăr în sarcină și riscurile asociate acestuia.
Sarcina este o etapă care aduce multe schimbări. Corpul se pregătește să creeze o viață nouă, iar acest lucru include transformări drastice în organism.
Ce se întâmplă în timpul sarcinii?
Sarcina este o etapă dificilă în viața unei femei. Au loc diferite procese de creștere, adaptare metabolică și pregătire a fătului pentru viața în afara uterului. Este o situație în care mama experimentează modificări ale concentrației de glucoză și lipide plasmatice, precum și modificări ale hormonilor, cum ar fi insulina. De asemenea, în timpul sarcinii apare și o anumită rezistență la insulină.
Acest lucru se întâmplă pentru ca glucoza să ajungă la creierul mamei și al fătului. De asemenea, corpul direcționează glucoza către glandele mamare și reduce utilizarea acesteia de către celelalte organe.
Citește și:
Sarcina și metabolismul zahărului
La unele femei, metabolismul glucidic se schimbă pe parcursul sarcinii. Această schimbare determină niveluri ridicate de zahăr în sânge dimineața, peste valorile normale.
Atunci când nivelul zahărului în sânge și al insulinei este normal sau chiar scăzut după consumul de carbohidrați, glicemia crește peste valorile normale. Aceste modificări sunt mai pronunțate în al treilea trimestru de sarcină.
În timpul sarcinii, așa cum am menționat, corpul devine mai rezistent la insulină. Prin urmare, organismul are nevoie de o cantitate mai mare din acest hormon pentru a metaboliza zahărul din alimente. Dacă nu secreți suficientă insulină, glucoza se acumulează în sânge.
Atunci când corpul nu reglează corect glicemia în timpul sarcinii, pot apărea modificări care afectează grav dezvoltarea fătului. De asemenea, acesta poate dezvolta diabet la maturitate.
Consumul de zahăr în sarcină și diabetul
În plus față de ceea ce am menționat mai sus, mama poate urma o dietă bogată în zahăr în timpul sarcinii, ceea ce poate schimba agrava această situație. Ea poate dezvolta diabet gestațional. În acest caz, diabetul este diagnosticat pentru prima dată în timpul sarcinii.
De obicei, diabetul gestațional este o afecțiune tranzitorie în care femeia însărcinată nu poate produce suficientă insulină sau devine rezistentă la aceasta, având niveluri ridicate de zahăr din sânge.
Citește mai mult:
Diabetul gestațional
Femeile gravide care au această tulburare prezintă un risc mai mare de a suferi de anumite probleme, cum ar fi următoarele:
- Tulburări hipertensive
- Boli asociate cu diabetul
- Naștere prin cezariană
De asemenea, mai multe studii arată faptul că 50% dintre pacientele cu diabet gestațional au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii 10 ani.
Ce ar trebui să mănânci în sarcină pentru a evita consumul de zahăr?
Dieta este cheia pentru prevenirea diabetului gestațional. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o dietă sănătoasă în timpul sarcinii oferă suficientă energie, proteine, vitamine și minerale. Consumă aceste alimente:
- Legume si fructe
- Carne roșie slabă
- Peşte
- Leguminoase
- Nuci
- Cereale integrale
De asemenea, nu uita că, în cazul diabetului, tratamentul constă în controlul zilnic al zahărului din sânge, o dietă sănătoasă și exerciții fizice. Dacă nivelul zahărului din sânge este prea mare, medicul îți va prescrie medicamentele necesare.
Consumul de zahăr în sarcină este contraindicat
Educația și consilierea alimentară reprezintă o strategie utilizată pentru a îmbunătăți sănătatea nutrițională a femeilor în timpul sarcinii. În plus, ajută la prevenirea complicațiilor viitoare. Strategia se concentrează, în principal, pe următoarele elemente:
- Calitatea dietei mamei, ținând cont de cantitatea de alimente consumate.
- Creșterea adecvată în greutate printr-o dietă echilibrată.
Este important să respecți sfatul medicilor și al nutriționiștilor cu privire la urmarea unei diete sănătoase, cu conținut scăzut de zahăr. În plus, activitatea fizică zilnică este esențială în timpul sarcinii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Medina-Pérez EA, Sánchez-Reyes A, Hernández-Peredo AR, Martínez-López MA, Jiménez-Flores CN, Serrano-Ortiz I . Diabetes gestacional. Diagnóstico y tratamiento en el primer nivel de atención. Med. interna Méx. 2017; 33(1):91-98.
- Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad. Rev Chil Nutr 2016;(3):230-238.
- Vigil-De Gracia P, Olmedo J. Diabetes gestacional: conceptos actuales. Ginecol. obstet. Méx. 2017;85(6):380-390.
- Who.[Internet] Asesoramiento nutricional durante el embarazo. Actualizado el 5 de abril de 2019.Disponible en: https://www.who.int/elena/titles/nutrition_counselling_pregnancy/es/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.