Logo image
Logo image

Culcatul târziu în fiecare noapte generează probleme de sănătate

3 minute
Orele insuficiente de somn sunt dăunătoare sănătății. Aflați ce pericole există când nu dormiți suficient!
Culcatul târziu în fiecare noapte generează probleme de sănătate
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 24 aprilie, 2023

La fel ca exercițiile și dieta echilibrată, somnul este esențial pentru o sănătate optimă. Odihna îi permite organismului să-și revină după stresul acumulat pe parcursul zilei. În plus, protejează sistemul imunitar. Culcatul târziu în fiecare noapte generează probleme de sănătate.

Somnul este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea mintală optimă. În plus, permite echilibrarea nivelului hormonal. Cu toate acestea, mulți adulți se culcă târziu și nu pot dormi 8 ore. În consecință, sunt expuși unor probleme complexe. Mai jos, le detaliem pe fiecare dintre ele.

Probleme de sănătate generate de culcatul târziu în fiecare noapte

1. Obezitate

Un grup de cercetători de la Colegiul Medical Weill Cornell (Qatar) au încercat să afle dacă lipsa somnului afectează metabolismul. Prin urmare, aceștia au efectuat un studiu important. Au analizat un total de 522 de pacienți și au descoperit dovezi importante. Cei care nu dormeau suficient aveau cu până la 72% mai multe șanse de a deveni obezi.

Descoperiți: Insomnia din cauza stresului: cum te poți trata?

Some figure

 

2. Lipsă de concentrare

Dacă o persoană nu are un somn odihnitor, capacitatea ei cognitivă începe să se deterioreze. Atenția, vigilența și raționamentul au de suferit. Îi este greu să acorde atenție explicațiilor și să rețină concepte noi. În plus, este dificil să evoce amintirile stocate.

Some figure

 

3. Pierderea dorinței sexuale

A merge la culcare târziu îi face pe oameni să fie mai iritabili și cu mai puțină energie. Interesul pentru sex se pierde deoarece acești factori reduc libidoul.

Acest lucru a fost demonstrat de cercetările publicate în Journal Of Sexual Medicine. Experții au analizat răspunsul senzorial al clitorisului și au descoperit că acesta a avut o scădere considerabilă la femeile care nu dormeau suficient.

În plus, un studiu realizat de Universitatea din Michigan a arătat că nivelul de testosteron este mai scăzut la bărbații care pierd nopțile.

 

4. Stres și depresie

În timpul somnului, corpul și mintea se relaxează. Când acest proces nu are loc în mod optim, apare proasta dispoziție la trezire. Din acest motiv, gestionarea emoțiile devine dificilă și apare sentimentul de angoasă. În plus, apare și furia.

Culcatul târziu ne predispune la depresie și anxietate. Iritabilitatea nu ne permite să apreciem lucrurile pozitive sau să fim fericiți.

 

5. Alte probleme

Orele insuficiente de somn sunt foarte dăunătoare sistemului imunitar, deoarece îl împiedică să funcționeze așa cum ar trebui. Ca urmare a acestei situații, suntem mult mai expuși la infecțiile virale.

În plus, șansele de a suferi un accident cresc. Somnul insuficient afectează reflexele și capacitatea de reacție.

Descoperiți: Cauze și tratamente pentru insomnie

Some figure
Dacă mergeți la culcare târziu, nivelul glucozei tinde să crească în dimineața următoare.

Ce putem face pentru a dormi bine noaptea?

Există un număr mare de obiceiuri care promovează somnul odihnitor. În primul rând, este esențial să ne culcăm mereu la aceeași oră pentru ca organismul să se obișnuiască cu acest ritm.

În al doilea rând, este esențial să nu mâncăm prea mult seara și să nu consumăm cofeină. În plus, este vital să renunțăm la utilizarea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive electronice înainte de a merge la culcare.

Este necesar să facem tot posibilul pentru a elimina luminile și sunetele din dormitor. Acestea ne pot trezi într-un mod neașteptat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wylie K. Levie R. Jones R. Goddard A. Sleep Exacerbation of Persistent Sexual Arousal Syndrome in a Postmenopausal Woman [Internet]. (S.L): The Journal Of Sexual Medicine; 2005. [citado 16 de septiembre de 2022].
  • Kalmbach D. Arnedt T. Pillai V. Ciesla J. The impact of sleep on female sexual response and behavior: a pilot study. Estados Unidos: National Library of Medicine; 2015. [citado 16 de septiembre de 2022].

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.