Logo image
Logo image

Cum afectează obezitatea creierul

3 minute
Obezitatea este legată de creșterea permeabilității intestinale și de un aport mai mare de compuși toxici în creier.
Cum afectează obezitatea creierul
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 22 septembrie, 2022

Obezitatea modifică funcționarea normală a organismului. Pe lângă creșterea riscului de a dezvolta boli pe termen mediu și lung, obezitatea afectează creierul și performanța cognitivă.

Din acest motiv, este esențial să scăpați de excesul de greutate. Acest lucru va ajuta la îmbunătățirea semnificativă a calității vieții. În continuare, vă vom arăta cum poate obezitatea să afecteze creierul.

Obezitatea afectează creierul și reduce performanța

Obezitatea poate să reducă performanța creierului și să accelereze îmbătrânirea acestuia din cauza promovării proceselor de oxidare și inflamație. Acest lucru este confirmat de un articol publicat în revista The Proceedings of the Nutrition Society. În plus, obezitatea poate crește riscul de demență la persoanele în vârstă.

Excesul de greutate este legat de schimbarea valorii markerilor sănătății metabolice. Acesta crește senzația de oboseală, care nu apare doar la nivel muscular, ci se extinde și la nivelul funcției cognitive.

Obezitatea este o problemă care poate afecta principalele sisteme ce alcătuiesc corpul uman. Apariția ei împiedică organismul să funcționeze corect.

Citiți mai mult: Tulburarea neurocognitivă majoră (demența)

Legătura dintre Alzheimer și obezitate

Obezitatea este capabilă să precipite declinul cognitiv. De multă vreme, este asociată cu o creștere a incidenței demenței. În plus, un articol publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare leagă excesul de greutate și obezitatea de un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer.

Se vorbește despre creșterea permeabilității barierei intestinale și hemato-encefalice. Prin urmare, crește numărul de proteine beta-amiloid sintetizate. Acestea ajung în sistemul nervos central și sunt legate de riscul de a suferi de acest tip de boli neurodegenerative.

Pentru a reduce impactul acestei situații, se recomandă suplimentarea cu probiotice. Aceste bacterii colonizează pereții intestinali și reduc deșeurile toxice și permeabilitatea peretelui intestinal.

 

Some figure

Ghid alimentar pentru a pierde în greutate

Pentru eliminarea obezității, este necesară o serie de strategii alimentare. Scopul este de a îmbunătăți calitatea dietei și de a accelera pierderea în greutate. Atât postul intermitent, cât și restricția de carbohidrați sunt foarte eficiente în acest sens.

În plus, există o serie de suplimente sau substanțe care pot sprijini procesul de slăbire. Consumul frecvent de ceai sau cafea și adăugarea de condimente în preparate sunt strategii cu un nivel ridicat de eficacitate.

Deși anumite tipuri de obezitate sunt legate de factori genetici, în majoritatea cazurilor totul ține de obiceiuri de viață nesănătoase, ce duc la acumularea de țesut adipos.

Din acest motiv, schimbările în alimentație și exercițiile fizice oferă rezultate satisfăcătoare.

Citiți mai mult: Inflamația celulară și obezitatea

Some figure

 

Obezitatea este un factor de risc pentru declinul cognitiv

După cum am menționat mai sus, obezitatea este o boală care provoacă deteriorarea mai multor organe ale corpului. Unul dintre ele este creierul. Supraponderalitatea poate duce la o scădere a performanței cognitive, precum și la o incidență mai mare a patologiilor neurodegenerative.

Pentru a preveni această situație, este esențială reducerea greutății corporale. Acest obiectiv poate fi atins prin îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și creșterea nivelului de activitate fizică. Există o serie de strategii care vă pot ajuta să vă atingeți obiectivul.

Este necesar să scăpați de obezitate pentru a preveni apariția patologiilor asociate cu îmbătrânirea.

Consumul de alimente cu caracter antioxidant și antiinflamator poate să întârzie dezvoltarea acestor boli. De asemenea, suplimentarea cu probiotice poate reduce incidența problemelor cognitive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dye L., Bernard Boyle N., Champ C., Lawton C., The relationship between obesity and cognitive heatlh and decline. Proc Nutr Soc, 2017. 76 (4): 443-454.
  • Jones NS., Rebeck GW., The synergistic effects of APOE genotype and obesity on alzheimer’s disease risk. Int J Mol Sci, 2018.
  • Martínez, I. V., Román, J. L., Gonzálvez, A. M., & García, J. V. (2005). Obesidad y síndrome metabólico en pacientes con esquizofrenia. Revista Psiquiatría Biológica [revista en internet]12(2), 39-45.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.