Cum afectează temperaturile extreme corpul uman - Doza de Sănătate
 

Cum afectează temperaturile extreme corpul uman

Capacitatea corpului uman de termoreglare îi permite să facă față mediilor climatice nefavorabile. Cu toate acestea, expunerea constantă la temperaturi extreme poate avea consecințe periculoase.
Cum afectează temperaturile extreme corpul uman

Ultima actualizare: 30 mai, 2021

Expunerea la temperaturi extreme poate duce la consecințe grave asupra sănătății și chiar la moarte. Aceste medii climatice apar de obicei în țările temperate, în special în lunile de iarnă și de vară. Cum afectează mai exact temperaturile extreme corpul uman?

Temperatura ideală a corpului este de aproximativ 36,1 °C. Orice peste 40,5 °C este hipertermie, iar hipotermia apare sub 35 °C. Temperaturile extreme pot duce la ambele stări destul de repede.

Vrei să afli mai multe despre subiect? Articolul de astăzi va răspunde la câteva întrebări frecvente despre modul în care temperaturile extreme afectează corpul uman.

Cum afectează temperaturile extreme corpul uman

Ființa umană are multe mecanisme biologice de termoreglare. Acestea sunt completate de capacitatea noastră conștientă de a crea obiecte și îmbrăcăminte pentru a preveni pierderea sau câștigul de căldură, după caz.

Organismul are capacitatea de a face față situațiilor climatice adverse datorită activității multor organe și sisteme, cum ar fi sistemul cardiovascular și neurologic.

De exemplu, vara, există o evaporare a căldurii. Vasele de sânge situate pe toată suprafața corpului se dilată pentru a pierde lichide sub formă de transpirație. Opusul apare atunci când este frig. Sângele este direcționat către organele vitale.

Cum reacționează corpul la căldură extremă?

Cum afecteză temperaturile extreme corpul uman

Aceasta este o condiție climatică adversă în care temperaturile atinse pot avea consecințe grave asupra sănătății. Temperatura variază de la o regiune la alta. Acesta este motivul pentru care mecanismele de adaptare depind de mediul în care locuiește persoana în cauză.

Căldura extremă apare atunci când temperatura este cu aproximativ 10 grade peste limita superioară medie pentru o anumită zonă. Desigur, aceste condiții trebuie să fie stabile câteva săptămâni.

Simptome și reacții de expunere la temperaturi extreme

Unele dintre cele mai importante manifestări clinice în timpul caniculei sunt:

  • Dureri musculare și abdominale și dureri de cap
  • Transpirație profundă
  • Oboseală și leșin
  • Greaţă
  • Creșterea frecvenței cardiace

Multe dintre aceste simptome sunt consecința naturală a deshidratării. Dacă ai asemenea reacții, mergi imediat la camera de primiri urgențe.

Modalități de reglare și prevenire

Urmează câteva sfaturi pentru a evita orice deteriorare a sănătății atunci când te confrunți cu posibilitatea unei canicule. Cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să instalezi un AC și ventilatoare, care reprezintă o investiție financiară neașteptată.

De asemenea, cumpără sau confecționează deflectoare dacă locuința ta are multe ferestre. Poți crea cu ușurință unele din carton și folie de aluminiu.

Consumul de apă și purtarea de haine largi sunt măsuri de bază atât în interior, cât și în exterior. Găsește locuri publice cu aer condiționat sau asistență medicală imediată în cazul oricăruia dintre simptomele de mai sus.

Grupuri de risc

Atât vârstnicii, cât și copiii sunt mai predispuși la complicații medicale cauzate de temperaturile extreme. De asemenea, persoanele cu boli cronice, în special cele cu boli cardiovasculare și renale, ar trebui să ia măsuri de precauție extinse.

Cum reacționează corpul la frigul extrem?

Bărbat căruia îi este foarte frig

Definiția frigului extrem este opusul căldurii extreme. De obicei, apare în climă temperată și în contextul unor furtuni de iarnă.

Simptome de expunere la temperaturi extreme și reacții

Principalele manifestări clinice ale expunerii periculoase la frig extrem sunt:

  • Frisoane și crampe musculare
  • Furnicături
  • Stare de conștiență scăzută
  • Schimbarea culorii la nivelul extremităților

Toate aceste simptome, în special ultimele două, implică necesitatea evaluării medicale de urgență.

Modalități de reglare și prevenire

La fel ca în cazul valurilor de căldură, poți preveni efectele negative ale frigului extrem în majoritatea cazurilor. Respectă aceste recomandări:

  • Nu ieși afară decât dacă trebuie cu adevărat.
  • Păstrează la îndemână instrumentele necesare pentru a îndepărta zăpada din împrejurimi.
  • Poartă mai multe straturi de îmbrăcăminte, inclusiv protecție pentru mâini, picioare, urechi, gât și cap.
  • Achiziționează și instalează un sistem de încălzire cu mult timp în avans.
  • Stabilește un plan de urgență pentru a merge la un centru medical în caz de nevoie.
  • Cumpără suficiente conserve în caz de întrerupere a curentului.

Grupuri de risc

Persoanele vârstnice și cele cu boli cronice sunt mai susceptibile la efectele unui val de frig. Persoanele cu mobilitate redusă ar trebui să evite ieșirea din casă din cauza posibilelor obstacole cauzate de căderea zăpezii.

Cum afectează temperaturile extreme corpul uman: concluzie

Expunerea la temperaturi extreme răpește mii de vieți în fiecare an – chiar mai mult decât dezastrele naturale. Majoritatea țărilor dezvoltate cu climă temperată au strategii guvernamentale care vizează reducerea deceselor din această cauză.

Sună la Crucea Roșie locală în caz de urgență și consultă un medic dacă ai întrebări cu privire la toate acestea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Flouris, A. D. (January, 2011). Functional architecture of behavioral thermoregulation. European Journal of Applied Physiology, 111(1), 1-8.
  • Johnson, J. M., & Kellogg, D. L. (2010). Local thermal control of the human cutaneous circulation. Journal of Applied Physiology, 109(4), 1229-1238.
  • López A. Actualidad en termorregulación. Pensar en Movimiento 2014;12(2):1-36.
  • Nakamura, K. (2011). Central circuitries for body temperature regulation and fever. American Journal of Physiology. Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 301(5), R1207-1228.
  • Organización Panamericana de la Salud. Ola de calor y medidas a tomar – revisión preliminar. Biblioteca sede OPS.
  • Schepers, R. J., & Ringkamp, M. (February, 2010). Thermoreceptors and thermosensitive afferents. Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 34(2), 177-184.
  • Gómez A. Trastornos de la temperatura corporal. Offarm. 2007; 26(7): 48-53.
  • Soteras I, Subirats E, Reisten O. Hipotermia accidental. Medicina Clínica. 2011; 137 (4): 171-177.
  • Synder M. Los aspectos más escalofriantes de la hipotermia. Nursing. 2006; 24 (1): 25-28.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.