Logo image
Logo image

Cum să ai o viață mai sănătoasă după vacanță

4 minute
După vacanță, mulți dintre noi ne străduim să ne schimbăm obiceiurile noastre pentru a avea o viață mai sănătoasă. Iată câteva recomandări!
Cum să ai o viață mai sănătoasă după vacanță
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Vacanțele vin și trec mult prea rapid. Pregătirea pentru sărbători sau vacanțe se caracterizează prin alergătură, stres, mese dezordonate și ignorarea obiceiurilor benefice. Totuși, odată cu sfârșitul perioadei de relaxare, putem decide să avem o viață mai sănătoasă după vacanță.

Adoptarea unei rezoluții pentru a începe o viață mai sănătoasă este una dintre cele mai bune investiții în sănătate pe care le putem face. Unele obiceiuri și rutine ne pot ajuta să îmbunătățim diferite aspecte ale sănătății, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Beneficiile unei vieți sănătoase

A avea obiceiuri de viață sănătoase poate face o mare diferență în starea de sănătate și bunăstare. Respectarea lor înseamnă o speranță de viață mai mare. Nu numai asta, ci ne permite și avem o calitate a vieții mai bună fizic, psihic și emoțional.

Studiile științifice au arătat că adoptarea obiceiurilor mai sănătoase ne aduce numeroase beneficii. Așadar, descoperă cum să ai o viață mai sănătoasă după vacanță!

Vezi și:

Sindromul inimii de vacanță (Holiday Heart Syndrome)

Cum să ai o viață mai sănătoasă după vacanță

Schimbă-ți obiceiurile alimentare

Mâncarea este unul dintre primele lucruri pe care trebuie să schimbăm. Dar nu este nevoie să „adopți o dietă” după sărbători. Nici nu trebuie să pierzi kilogramele pe care le-ai câștigat exagerând sau dezintoxicându-ți exagerat corpul.

Pentru a începe o viață mai sănătoasă, cel mai bine este să adopți obiceiuri alimentare sănătoase pe care să le poți menține pentru totdeauna.

Cu o dietă sănătoasă, ne protejăm de malnutriție în toate formele sale, precum și de boli netransmisibile, inclusiv diabet, boli de inimă, accident vascular cerebral și cancer.

-Organizația Mondiala a Sănătății-

Pentru a realiza acest lucru, ține cont de următoarele:

  • Mănâncă mai multe alimente pe bază de plante. Aceasta înseamnă să mănânci mai multe legume, fructe, nuci, leguminoase și cereale integrale.
  • Redu aportul de carne și cârnați și crește consumul de ouă, leguminoase și nuci. De asemenea, încearcă o altă sursă de proteine vegetale, cum ar fi tempeh sau tofu.
  • Evită adăugarea zahărului și a alimentelor inutile în dietă, cum ar fi dulciurile, prăjiturile, preparatele fast-food.
  • Mănâncă alimente care sunt de sezon și de origine locală.
  • Bea apă. Sucurile, băuturile energizante și băuturile răcoritoare nu ne hidratează.
Some figure

Menține un stil de viață activ

Știm că mișcarea este necesară pentru o stare bună de sănătate. Pe lângă faptul că ne ajută să avem o greutate corporală sănătoasă, contribuie și la îmbunătățirea funcțiilor cardiorespiratorii, întărirea oaselor și sporirea sănătății musculare. Ne protejează de bolile netransmisibile prin reducerea riscului de depresie și declin cognitiv.

De asemenea, nu este nevoie să mergi la sală sau să îți cumperi o bicicletă statică. Poți face mișcare și rămâne activ în multe moduri, chiar și acasă:

  • Alergare, mers la plimbare, dans, mers cu bicicleta sau practicarea unui sport de echipă.
  • Exerciții de forță cu gantere sau cu propria greutate corporală.
  • Mersul pe jos ori de câte ori este posibil. Urcă și coboară scările și nu sta prea mult timp așezat.

În ceea ce privește nutriția și exercițiile fizice, îți recomandăm să consulți un specialist care să te ghideze și să te sfătuiască cu privire la opțiunile care se potrivesc cel mai bine vieții și capacităților tale fizice.

Dormi suficient după vacanță

Dormitul 7 până la 9 ore pe zi este ceea ce recomandă experții în sănătate. În caz contrar, nu este posibil să avem o odihnă optimă sau să asigurăm recuperarea de care are nevoie corpul nostru în fiecare zi.

După o noapte fără somn suficient, este posibil să simți oboseală și lipsă de concentrare. O lipsă regulată de somn poate duce la probleme de anxietate și iritabilitate, un risc crescut de obezitate sau probleme cardiovasculare și, de asemenea, o scurtare a speranței de viață.

Dacă îți este greu să adormi, poți încerca să creezi un mediu liniștit înainte de culcare, să eviți utilizarea dispozitivelor electronice și să servești o cină ușoară devreme.

 

Some figure

Bunăstare mintală și psihologică după sărbători

Deși ne gândim întotdeauna la sănătate din punct de vedere fizic, știm că bunăstarea mintală și psihologică este esențială pentru o bună calitate a vieții. Este timpul să abordezi viața cu calm, să te bucuri de fiecare moment al zilei și să încerci să te angajezi în activități relaxante.

Păstrarea legăturii cu mediul social imediat are un impact pozitiv asupra sănătății. Singurătatea nedorită poate genera stres care ne afectează la nivel psihologic și fiziologic.

Unele studii științifice recente au constatat că singurătatea – atât obiectivă, cât și auto-percepută – este corelată cu un risc crescut de mortalitate. Și este, de asemenea, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare și bolile mintale și neurodegenerative.

Vezi și:

Sindromul depresiv după vacanță: ce este?

Viață mai sănătoasă după vacanță

Pentru a avea o viață sănătoasă, trebuie să adoptăm obiceiuri pozitive și să le lăsăm în urmă pe cele dăunătoare. Anumite substanțe, precum tutunul, alcoolul și altele dăunează sănătății. Este important să renunți la ele cât mai curând posibil.

Deși politicile publice sunt necesare pentru a promova un stil de viață mai sănătos, prin adoptarea acestor obiceiuri începem să trăim mai echilibrat. Și ce moment mai bun pentru a face acest lucru decât după vacanță?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Courtin E, Knapp M. Social isolation, loneliness and health in old age: a scooping review. Health Social Care Community. Mayo 2017. 25(3):799-812.
  • Healthy Diet. Organización Mundial de la Salud. Agosto 2018. Fact Sheet 394.
  • Loef M, Walach H. Th combined effects of healthy lifestyle behaviors on all cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Preventive Medicine. Setiembre 2012. 55(3): 163-170
  • Recomendaciones mundiales sobre actividad física y salud. Organización Mundial de la Salud. 2010.
  • Wilson R et al. Loneliness and risk of Alzheimer Disease. Archives of General Psychiatry. Febrero 2007. 64(2): 234-240.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.