Cum să corectezi sindromul umerilor căzuți - Doza de Sănătate
 

Cum să corectezi sindromul umerilor căzuți

Sindromul umerilor căzuți poate fi rezultatul unor probleme psihologice, cum ar fi stima de sine scăzută sau depresia. Citește în continuare pentru a afla cum să corectezi această problemă.
Cum să corectezi sindromul umerilor căzuți
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sindromul umerilor căzuți este o problemă posturală care afectează un număr mare de oameni. Cu toate acestea, nu este doar o postură greșită care îți afectează spatele și umerii. Această afecțiune poate duce și la probleme în alte zone ale corpului și, uneori, este asociată cu emoțiile și stima de sine.

Știi ce este sindromul umerilor căzuți și cum să-l corectezi? Citește în continuare pentru a afla cum apare acesta, ce factori sunt implicați în manifestarea sa și ce fel de exerciții poți face pentru a-l trata.

Ce este sindromul umerilor căzuți?

Sindromul umerilor căzuți este un dimorfism postural în cadrul căruia umerii tind să se aplece înainte, împingând capul în jos. Persoanele cu această problemă au o postură în care par să privească permanent către sol.

Această postură nu afectează doar umerii; de fapt, împinge spatele înainte progresiv. Astfel, apare o cocoașă – aceasta este cunoscută și sub denumirea de cifoză dorsală. În plus, sindromul umerilor căzuți afectează mușchii pectorali și gâtul.

Deși poate părea evident, menținerea spatelui și a umerilor în poziție dreaptă nu este doar o problemă de sănătate fizică, ci și o reflectare a nivelului respectului de sine.

Multe femei care se rușinează din pricina sânilor lor tind să adopte această poziție pentru a încerca să-i ascundă. De cele mai multe ori, fac acest lucru în mod inconștient. Acesta este doar un exemplu de posibilă cauză psihologică. Există multe alte probleme care pot face ca o persoană să fie afectată de sindromul umerilor căzuți, cum ar fi depresia.

Din păcate, această poziție înclinată devine din ce în ce mai frecventă, parțial din cauza utilizării excesive de computere și dispozitive electronice. Atenția constantă pe care o acordăm telefoanelor mobile și computerelor ne face să adoptăm această postură.

Efectele sindromului umerilor căzuți

Femeie care suferă de sindromul umerilor căzuți
Acest sindrom poate apărea din cauza unor probleme la nivelul coloanei vertebrale sau al zonei cervicale. Cu toate acestea, în unele cazuri, acesta poate fi rezultatul unor probleme emoționale sau al unei stime de sine scăzute.

Menținerea unei posturi aplecate în față perioade lungi de timp duce la apariția durerilor de spate, atât la nivel lombar, cât și la nivel cervical. De asemenea, sindromul umerilor căzuți este inestetic, deoarece te face să pari mai scund și chiar îți face abdomenul să pară mai mare decât este. Unii oameni susțin că atunci când o persoană stă dreaptă, aceasta pare mult mai sigură pe sine și mai atrăgătoare.

În plus, menținerea unei poziții cu umerii căzuți îți reduce flexibilitatea. De fapt, îți modifică mișcările articulare, precum și echilibrul. De asemenea, poate îngreuna respirația și crea probleme digestive.

Așadar, trebuie să încerci să corectezi sindromul umerilor căzuți atât în timp ce te odihnești, cât și atunci când te miști. Este important să încerci să mergi în poziție verticală și cu capul ridicat. De asemenea, ar trebui să fii conștient și să-ți corectezi postura atunci când lucrezi.

Sfaturi pentru a corecta sindromul umerilor căzuți

Femeie care își antrenează umerii
Exercițiile de întindere sunt ideale pentru corectarea sindromului umerilor căzuți. În plus, acestea îmbunătățesc postura generală a corpului.

Există multe exerciții de întindere care te pot ajuta să corectezi treptat sindromul umerilor căzuți. Acestea includ:

  • Rotirea exterioară a umărului. Scopul este de a trage umerii înapoi și de a-i ține în postura corectă. Pentru a face acest lucru, împinge înapoi umerii timp de 30 de secunde. Repetă de cinci ori. Dacă este posibil, fă acest exercițiu de mai multe ori pe zi.
  • Rotirea omoplaților. Aceasta presupune întinderea omoplaților prin împingerea pieptului înainte și aducerea umerilor înapoi. Este similară cu exercițiul anterior, cu excepția faptului că trebuie să aduci omoplații cât mai aproape posibil atunci când împingi umerii în spate. Menține poziția timp de 30 până la 40 de secunde și repetă cinci ori. Acest lucru va ameliora durerea de la nivelul spatelui.
  • Întinderea pieptului. Există mai multe modalități de a face acest lucru. Una dintre ele este să stai în fața unei uși și să formezi un T cu brațele. Apoi, îndoaie coatele și ridică antebrațele pentru a „sprijini” cadrul ușii. Ar trebui să simți cum se întind mușchii imediat ce faci un pas înainte. Menține poziția timp de 30 de secunde și repetă de 5 ori.
  • Întinderea spatelui. O modalitate de a face acest lucru este să te întinzi pe spate și să aduci un genunchi la piept. Stai așa câteva secunde și apoi fă același lucru cu celălalt picior. Un alt mod de a face acest lucru este să te întinzi pe spate și să întinzi un braț și piciorul opus în sus în același timp. Ambele exerciții vor ameliora semnificativ durerea de spate.

Concluzii

Așa cum am menționat anterior, umerii căzuți pot fi rezultatul stimei de sine scăzute. Acesta este motivul pentru care sindromul apare frecvent la oamenii timizi și chiar la cei cu depresie cronică. În aceste situații, nu este suficient să îți îndrepți spatele, ci trebuie să tratezi și cauzele. Pentru a face acest lucru, mergi la terapie.

Dacă ai umerii căzuții, trebuie să consulți un kinetoterapeut care te poate sfătui și ajuta. Este important să știi că acest sindrom poate duce și la alte probleme fizice. Nu uita, nu este niciodată prea târziu pentru a-ți îmbunătăți postura și sănătatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Abdul-Latif AA. Dropped shoulder syndrome: a cause of lower cervical radiculopathy. J Clin Neurol. 2011;7(2):85–89. doi:10.3988/jcn.2011.7.2.85
  • van der Windt DA, Koes BW, de Jong BA, Bouter LM. Shoulder disorders in general practice: incidence, patient characteristics, and management. Ann Rheum Dis. 1995;54(12):959–964. doi:10.1136/ard.54.12.959
  • Linaker CH, Walker-Bone K. Shoulder disorders and occupation. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2015;29(3):405–423. doi:10.1016/j.berh.2015.04.001
  • Straker LM, O’Sullivan PB, Smith A, Perry M. Computer use and habitual spinal posture in Australian adolescents. Public Health Rep. 2007;122(5):634–643. doi:10.1177/003335490712200511
  • Kim D, Cho M, Park Y, Yang Y. Effect of an exercise program for posture correction on musculoskeletal pain. J Phys Ther Sci. 2015;27(6):1791–1794. doi:10.1589/jpts.27.1791

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.